Zgomotele costă mult la bloc. Cât plătești dacă deranjezi vecinii, cazul familiei cu copii mici ajuns în instanţă

Românii care stau la bloc riscă amenzi usturătoare dacă fac zgomot și astfel deranjează vecinii. Există, totuși, o așa-zisă soluție de compromis.
Irina Dumitrescu
12 oct. 2024, 17:02
Zgomotele costă mult la bloc. Cât plătești dacă deranjezi vecinii, cazul familiei cu copii mici ajuns în instanţă

Când locuiești la bloc, e important să fii în relații bune cu vecinii. Ce-i de făcut însă dacă ai un vecin care se plânge mereu de zgomotul provenit din locuința ta?

De curând, un chiriaș cu doi copii s-a plâns, pe un grup online dedicat sfaturilor de la avocați, că nu-i chip să se înțeleagă cu vecina de dedesubt. Aceasta reclamă constant că este deranjată de zgomotul provenit din locuința chiriașului, iar acesta, pur și simplu, nu știe cum să rezolve problema. ”Aș dori un sfat. Stau în chirie și am doi copii mici băiatul are cinci ani iar fetița, un an. Vecinii de jos tot fac reclamații că îl aud pe băiat alergând prin apartament. Respect orele de liniște, dar ei vor și ziua să nu audă nimic. Dar asta e, așa e la bloc, zic eu, problema mea este că stau în chirie, iar vecina de dedesubt este proprietară şi consideră că noi ar trebui să nu mișcăm în apartament. Doresc să știu ce tipuri de zgomote sunt considerate deranj”, a scris chiriașul pe grupul menționat mai sus, potrivit evz.

Citește și Motivul ireal pentru care două tinere au fost date afară din avion: „Pasagerii au intervenit să ne apere”

Un avocat i-a răspuns chiriașului că există o soluție, și anume să ajungă la o înțelegere cu vecina de dedesubt. Înțelegere care însă ar urma să-i bage la cheltuială atât pe el, cât și pe vecină. ”Spuneți-i că o înțelegeți că e supărată pentru cum e construit blocul, că e neplăcut să auzi ce fac vecinii, însă la fel locuiți și dumneavoastră. Dar pentru că o înțelegeți, veți cumpăra un covor mai gros și o rugați-o și pe dumneaei să își fonoizoleze tavanul, așa încât, cu ambele eforturi, îi va fi bine. Altfel, nu aveți cum schimba lucrurile, un singur covor, oricât de gros, nu poate rezolva problema, trebuie să facă și ea un efort. Cam așa îi spuneți. Eventual, îi lăsați un bilet în ușă”, a recomandat avocatul.

Pentru chiriașul în cauză, altă variantă ar fi fost… mutarea din bloc. Iar asta pentru că, odată deranjat de zgomot, un vecin poate anunța Poliția, iar legislația în vigoare prevede amenzi destul de severe în astfel de cazuri, dacă se confirmă faptele reclamate.

Concret, Legii 61/1991 republicată prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Astfel, este contravenție tulburarea liniștii locatarilor în intervalele orare 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare. Sancțiunea în acest caz este amendă de la 500 la 1.500 de lei.

Citește și Care este cea mai mare calitate a lui Cabral. Soția lui a dezvăluit-o după 13 ani de căsătorie: „O să se oftice femeile”

Conform aceleiași legi, riscă să fie amendați și cei care deranjează vecinii în afara intervalelor 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14,00. Mai exact, este considerată tot contravenție ”tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. Amenda de această dată este ceva mai blândă: între 200 și 1.000 de lei.

DailyBusiness
Unificarea României cu Republica Moldova: între vis și realitate politică
Spynews
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Cum să scapi definitiv de mirosul urât al prosoapelor. Le vei avea întotdeauna moi și pufoase ca la hotel. Cu aceste trucuri secrete care țin de mașina de spălat vor ieși curate și parfumate
Capital.ro
Buletinele trebuie înlocuite! Când expiră cărțile de identitate de identitate în România
Playtech.ro
Final de drum pentru România! Decizia care ne afectează pe toți
DailyBusiness
Beneficii pentru un milion de români! Se finalizează un acord între România și Spania!
Adevarul
Polonia, pregătită să lovească Sankt Petersburgul în caz de război cu Rusia. „Răspunsul va urma într-un minut”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Cum a reacționat Anda după ce soțul ei, Liviu Vârciu, s-a sărutat cu o altă femeie. Cât de greu i-a fost să treacă peste acest moment
Spynews
Roxana Vașniuc, în doliu! Vedeta a pierdut o persoană extrem de dragă: "Ce gol imens mi-ai lăsat..." / FOTO
Evz.ro
Spălatul rufelor în zi de duminică, păcat sau nu. Povețele unui cunoscut preot
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Ea e presupusa amantă care-l vinde pe Tzancă Uraganu pe 50 €! Pe manelist nu vor să-l împartă doar Marymar și Lambada!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Nu mai poți circula după 1 ianuarie. Îți ia pe sus mașina dacă te prinde
StirileBZI
A ieșit la pensie în luna mai, dar nu a luat bani nici după 6 luni! Ce s-a întâmplat
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Semnele vitale ale Pământului ating extreme record, avertizează oamenii de știință
MediaFlux
PREGĂTIRI pentru un RĂZBOI LUNG! ANUNȚ ȘOCANT la NIVEL MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător