„Preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis Însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA angajamentul ferm al autorităţilor române de a continua procesele de reformă şi a subliniat priorităţile noului Parlament al României. În acest context, Valeriu Zgonea a prezentat modificările aduse Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, prin care se vor reglementa proceduri clare referitoare la constatarea incompatibilităţii, a conflictului de interese şi descurajarea traseismului politic”, se arată într-un comunicat transmis de Cameră.
Potrivit sursei citate, discuţiile au mai vizat priorităţile legislative pentru întărirea mediului economic, precum şi importanţa stimulării în continuare a investiţiilor americane în România.
În cadrul întrevederii, s-a discutat şi despre proiectul legislativ aflat pe agenda Congresului SUA, care vizează modificarea criteriilor de acces în programul Visa Waiver, ce va contribui la atingerea obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA, se mai arată în comunicat.
„Cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii întăririi Parteneriatului Strategic dintre cele două state şi implementării principiilor convenite în cadrul Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, ce a fost adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington”, precizează sursa citată.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a fost trimis la Preşedinţie, Guvern, ANI şi Parchet, pentru ca aceste instituţii să exprime un punct de vedere sau să îl amendeze. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, susţine că nu ştia nimic despre decizia de a cere acordul pentru modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor şi că nici nu i se pare normală. Între timp, parlamentarii au renunţat la măsurile suplimentare de protecţie pentru aleşii penali.
Pe marginea modificărilor privind imunitatea şi conflictul de interese vor avea loc discuţii între consilieri de la Parchet şi reprezentanţi ai parlamentarilor.
Conducerea Camerei aşteaptă de la instituţiile respective puncte de vedere, astfel încât până luni să fie definitivat proiectul de modificare care va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.
Modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor sunt aduse ca urmare a criticilor formulate de UE privind inexistenţa reglementărilor explicite referitoare la ridicarea imunităţii şi a celorlalte chestiuni sensibile de natură juridică care i-ar putea privi pe parlamentari, mai scrie Mediafax.
Întrebat despre informaţia potrivit căreia parlamentarii ar fi cerut acordul preşedintelui Băsescu pentru prevederile privind imunitatea, Crin Antonescu a precizat că nimeni din conducerea Senatului nu a iniţiat un asemenea demers.
„În legătură cu ANI poate exista o logică. Ce-ar avea de spus şi în ce calitate preşedintele României şi Parchetul nu pot să înţeleg. Eu nu am avut o asemenea intenţie, nimeni din Biroul Permanent al Senatului nu a propus aşa ceva. Îmi pare chiar nepotrivit. Poţi cere părerea oricui, dar instituţional, nici preşedintele şi nici Parchetul nu au vreo competenţă sau vreo calitate în acest subiect”, a declarat Crin Antonescu.