Zgonea: Băsescu va cere reexaminarea Statutului parlamentarilor. E un joc politic

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că şeful statului va solicita reexaminarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, informează România TV. Zgonea susţine că este un joc politic la care recurga preşedintele Traian Băsescu.
Iulian Tudor
04 feb. 2013, 14:06
Zgonea: Băsescu va cere reexaminarea Statutului parlamentarilor. E un joc politic

Întrebat ce crede că va face preşedintele Băsescu cu Statutul, Zgonea a răspuns: „Ce ştie mai bine, o să-l retrimită. Este un joc politic”.

Preşedintele Camerei a spus că amânarea promulgării Statutului nu va face decât să sporească nivelul cheltuielilor Parlamentului. „O să mai cheltuim nişte bani pentru cazare. Poate ne trimite preşedintele nişte milioane din bugetul Administraţiei Prezidenţiale”, a declarat Zgonea adăugând că Băsescu ar trebui să ofere nişte explicaţii legate de gestul său.

Preşedinţia a primit proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor în cursul zilei de 18 ianuarie, iar preşedinte Băsescu nu s-a pronunţat asupra oportunităţii şi constituţionalităţii acestuia deoarece, potrivit Constituţiei, se pronunţă asupra legilor aprobate.

„Administraţia Prezidenţială a primit proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor în cursul serii de vineri, mai precis la ora 17.07”, a declarat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

Acesta a menţionat că şeful statului nu se va pronunţa asupra oportunităţii şi constituţionalităţii acestui proiect de lege. „Domnul preşedinte Traian Băsescu nu se va pronunţa asupra oportunităţii şi constituţionalităţii acestui proiect de lege deoarece, potrivit articolului 77 din Constituţie, preşedintele României se pronunţă asupra unor legi aprobate de Parlament, nu asupra unor proiecte de legi”, a mai spus Oprea.

Modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor au fost votate de Parlament pe 22 ianuarie. Cu 309 voturi pentru, 56 împotrivă şi 2 abţineri, parlamentarii au votat azi modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, statut care a stat la baza mai multor controverse în ultima săptămână şi a unor discuţii aprinse.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că există o constrângere financiară şi, prin modificările aduse Statutului deputaţilor şi senatorilor, s-a încercat ca funcţia de parlamentar să fie exercitată cu onoare şi au fost introduse „lucruri de bun simţ”.

El a spus că în Statut au fost introduse „lucruri de bun simţ” şi că imunitatea parlamentarilor nu poate fi schimbată pentru că este scrisă în Constituţie.

Zgonea a mai arătat că, referitor la cazarea la hotel, atunci când va fi un buget puternic se va reveni la dreptul de a sta la hotel şi că este normal ca, dacă nu sunt bani pentru cumpărarea de maşini, să se acorde parlamentarilor o sumă forfetară pentru a avea posibilitatea de a se întâlni cu cetăţenii.

Comisia pentru Statutul parlamentarilor a finalizat, luni noapte, proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Raportul comisiei urmează a fi supus votului plenului Parlamentului în şedinţa de marţi.

Comisia de Statut a menţinut, în raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

Astfel, potrivit proiectului de Statut iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta „la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii”.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, în cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost menţinută şi de către parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor.

Pe de altă parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor şi prevederea potrivit căreia „mandatul unui senator sau deputat încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate”.

Astfel, dacă raportul Comisiei de Statut va fi adoptat de plenul reunit, mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

De asemenea, Comisia de Statut a adoptat, luni, amendamente la proiectul care modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor, menţinând prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permiţând reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior.

Comisia de Statut a adoptat şi un amendament la proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prin care se prevede că parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.

În acelaşi timp, comisia a decis să menţină o prevedere din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căreia parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.

Comisia de statut a menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la „motivele concrete şi temeinice” ale cererii procurorilor.

Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”