„Din punctul meu de vedere, sănătatea nu este un cost, sănătatea este o investiţie în viitor. Din păcate, performanţele sistemului sanitar românesc au scăzut până la un nivel îngrijorător, care pune în primejdie nu numai sănătatea generaţiei actuale, dar şi perspectivele de îmbunătăţire a capacităţii sistemului sanitar de a asigura o sănătate adecvată generaţiilor viitoare„, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, potrivit Mediafax.
Valeriu Zgonea a precizat că statisticile plasează România pe primele locuri în Europa la prevalenţa unor boli grave, unele dintre ele eradicate de ceva vreme în alte ţări.
„Trebuie să punem accentul pe monitorizare şi prevenţie, trebuie să reabilităm medicina în mediul rural, unde în primăvara lui 2011 au fost desfiinţate, fără discernământ, dispensare şi spitale. Ştiu foarte bine că avem dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate, a programelor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală. Sunt probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi de materiale sanitare. Salariile medicilor şi ale personalului medical sunt departe de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, iar suma alocată pentru cheltuielile cu sănătatea în România este de trei ori mai mică decât media europeană„, a mai spus Valeriu Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că bugetul alocat Sănătăţii pentru 2014 va fi mai mare decât cel din acest an.
„Am văzut în presă multe titluri care spuneau exact contrariul, că Sănătatea primeşte mai puţini bani. Adevărul este că bugetul Sănătăţii creşte. Anul acesta, Sănătatea a avut un buget de 8,7 miliarde de lei, dintre care 5,2 miliarde de lei pentru cheltuieli curente şi, separat, 3,5 miliarde de lei alocaţi pentru plata arieratelor. România, ca stat membru UE, a trebuit să se încadreze în prevederile Directivei europene 2011/7/UE, potrivit căreia statele trebuie să-şi plătescă facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a plătit facturile spitalelor la medicamente, care au fost lăsate cu restanţe de peste 300 de zile de către fosta guvernare, ceea ce a însemnat un cost de 3,5 miliarde de lei„, a declarat Zgonea.
El a precizat că bugetul real al Ministerului Sănătăţii în acest an a fost de 5,2 miliarde de lei, iar în 2014 bugetul Sănătăţii va fi în creştere cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 7,8 miliarde de lei.
„Desigur, bugetul nu este mare faţă de media europeană şi faţă de nevoile sistemului, dar este important faptul că se acordă mai mulţi bani, este important faptul că avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi în 2014 vom avea cel mai mare PIB de după Revoluţie, deci vom avea şanse să alocăm mai mulţi bani pentru Sănătate, pentru Educaţie, să ajungem la un nivel decent, să rezolvăm probleme care nu şi-au găsit rezolvarea în 20 de ani„, a adăugat Zgonea.
Preşedintele Camerei a mai spus că în 2014 cresc veniturile medicilor rezidenţi prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar şi sumele pentru investiţii şi dotarea cu aparatură medicală a unităţilor sanitare.
„Mai avem multe de făcut. Reducerea inechităţii şi inegalităţilor în asigurarea îngrijirilor medicale, înlăturarea barierelor geografice şi economice în accesul la îngrijiri medicale rămân unele dintre cele mai importante deziderate ale sistemului de sănătate din România. Avem nevoie de un sistem medical care să asigure accesul universal al populaţiei la îngrijiri medicale în funcţie de nevoile clinice, şi nu de posibilităţile de plată, să asigure întreaga gamă de servicii medicale, de la asistenţă primară, asistenţă comunitară, secundară şi spitalicească. De asemenea, trebuie să includă un sistem de îmbunătăţire a calităţii serviciilor şi minimalizarea erorilor şi, nu în ultimul rând, să asigure condiţii corespunzătoare de muncă şi salarizare întregului personal medical. Obiectivul general trebuie să fie îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea speranţei de viaţă pentru toţi cetăţenii şi a anilor de viaţă fără boală„, a conchis Zgonea.