„Dumnezeu spune să te ferești de prieteni că de dușmani are cine. Am crezut că există o rațiune și o logică în declarațiile pe care le faci, fie că ești partid de opoziție, fie că ești partid de guvernare, fie că ești un partid european și nu ești nici la guvernare nici la opoziție.
Citeşte şi: SUPERIMUNITATEA a picat. Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei, RESPINS în plen
Am crezut că atunci când mergi la televizor și spui — noi credem că am greșit în perioada în care guvernam și cele 12 decizii ale Curții Constituționale trebuie să le punem în Regulament, nu mai trebuie să avem zone negre, gri în care nu înțelegem când ne întâlnim, când stabilim, cine stabilește sancțiunea conflictului de interese sau incompatibilității, când se ridică imunitățile și în cât timp, ce faci în sesiune, ce nu faci în sesiune. Sper ca într-o zi să înțelegeți eroarea în care ați fost astăzi„, a declarat Valeriu Zgonea după respingerea în plen a proiectului de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, scrie Agerpres.
El a adăugat că a auzit toți liderii care au vorbit de angajamente luate în fața ambasadelor, în fața televiziunilor pe lupta anticorupție, iar când a venit vorba despre Regulament „toată lumea s-a întâlnit, au discutat, după care au zis: ‘aș vrea, dar nu se poate'”.
„Astăzi am vrut să arătăm oamenilor cine, în ultimii 10 ani, nu a vrut să modificăm Regulamentul. Nu eu sunt cel care spun, ci istoria care a rămas în stenogramă. Îmi pare rău să spun, PNL, am un respect profund pentru el, am lucrat cu el, dar văd în ultima perioadă o schimbare radicală și o diferență între discurs și realitate pe care nu o înțeleg.
Citeşte şi: Zgonea: Important este să avem un Regulament care să fie favorabil pentru noi toţi
Când suntem serioși? Când mergem la televizor sau când venim aici și votăm pe dos? Presa va spune că parlamentarii de la Cameră nu vor transparență și predictibilitate în ridicarea de imunități, conflict de interese sau incompatibilități, va spune: «Camera nu vrea să aibă un raport cu Guvernul pentru că nu interesează», «Camera nu vrea să pună cele 12 decizii în concordanță prin Regulament»”, a mai afirmat Zgonea.
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea Regulamentului de funcţionare, care întărea „imunitatea” deputaţilor, stabilind că cererea de arestare preventivă în cazul unui parlamentar trebuie să fie motivată „în fapt şi în drept”. Proiectul reintroducea practic prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.