„Există resurse şi la noi şi există disponibilitatea din partea Guvernului pentru suma forfetară şi pentru indemnizaţiile celor 78 de parlamentari aleşi în plus potrivit legii electorale. Am trimis o scrisoare către prim-ministru şi una către ministrul de Finanţe ca la rectificarea din octombrie să găsim resursele financiare necesare”, a precizat Valeriu Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent, întrebat în legătură cu deficitul de 14 milioane de lei pe care îl are Camera.
El a aprecizat că dacă se iau în considerare plata indemnizaţiilor şi sumelor forfetare a 78 de deputaţi, Camera are nevoie de 10-11 milioane de lei pentru „a trece peste an”, iar dacă se consideră şi achitarea serviciilor Camerei este nevoie de 14 milioane de lei.
Zgonea a adăugat că şi Camera îşi limitează cheltuielile, Biroul Permanent neaprobând o parte din deplasările din străinătate ale deputaţilor.
„Astăzi nu am aprobat două deplasări internaţionale. Păstrăm deplasările importante la OSCE, CE, Bruxelles şi limităm celelate cheltuieli astfel încât să ne încadrăm în buget”, a mai spus Zgonea.
Valeriu Zgonea a arătat că au fost luate măsuri de reducerea cheltuielilor cu consumabilele. „Tot ce a fost posibil să reducem, am redus”, a adăugat el.
El a arătat că situaţia în care se află bugetul Camerei este cauzată de amânarea cu 6 luni a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor şi că „deficitul este echivalentul achitării obligaţiilor statului român faţă de 78 de parlamentari care au intrat în plus”.
Camera Deputaţilor nu va mai putea asigura plata sumei forfetare pentru deputaţi aferentă ultimelor trei luni din an, respectiv octombrie, noiembrie şi decembrie, bugetul alocat instituţiei pe anul în curs urmând a fi epuizat, au precizat, luni, pentru Mediafax, surse parlamentare.
Potrivit surselor respective, suma forfetară pentru ultimele trei luni ale anului 2013 se ridică la 14 milioane de lei, echivalentul a circa trei milioane de Euro, bani care însă nu se regăsesc în bugetul Camerei Deputaţilor.
Această sumă, de 14 milioane de lei, a fost solicitată, în vară, la rectificarea bugetară, însă nu a fost acordată, au relatat aceleaşi surse.
Sursele citate au mai arătat că situaţia actuală, în care Camera nu mai poate asigura plata sumei forfetare, a fost cauzată de faptul că parlamentarii au stat circa şase luni în plus la hotel.
Situaţia poate avea, potrivit aceloraşi surse, o singură rezolvare, care ar consta în acordarea unei rectificări pozitive a bugetului Camerei Deputaţilor în luna în curs sau în octombrie.