Zgonea a precizat că fiecare deputat va primi 4.000 de lei pentru cazare în Bucureşti, sumă cu care poate să îşi negocieze personal un alt contract la hotel sau să se mute în chirie.
Această normă a fost adoptată luni seară, de către Biroul permanent al Camerei, întrunit în şedinţă de urgenţă, după adoptarea de către Parlament a noului Statut al deputaţilor şi senatorilor.
„Noul Statut are noi revederi care reduc cheltuielile cu privire la mandat. E un pas către reformă, am reuşit în 7 luni ce nu am reuşit în 7 ani, e un pas înainte. Am aprobat iniţierea unei sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în muncipiul Bucureşti, de 4.000 de lei”, a spus Zgonea, după şedinţa Biroului permanent.
„În acest moment sunt toate documentele pregătite astfel încât secretarul general să informeze grupurile politice parlamentare şi deputaţii care locuiesc la hotel că în următoarele 2 săptămâni, maxim 3 săptămâni, vor trebui să părăsească hotelul, pentru că din punct de vedere legal Camera nu-şi va putea permite să plătească acea sumă şi nici nu mai are o relaţie contractuală, după publicarea Statutului, cu companiile hoteliere”, a spus Zgonea.
El a precizat că Biroul permanent a aprobat toată documentaţia de reziliere a contactelor după ce, legal, Statutul va fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât deputaţii vor avea resursele acoperite de cazare şi până se publică Statutul, şi după ce se publică.
Zgonea a menţionat că deputaţii vor primi suma de 4.000 de lei aferentă cheltuielilor de cazare şi pe perioada vacanţei parlamentare.
„Colegii le vor prezenta deputaţilor scenariul minim şi maxim: avem 2 zile pentru contestaţie, dar niciun grup nu va contesta, pentru că a fost vot unanim. Preşedintele Traian Băsescu are 10 zile pentru promulgare. Apoi Statutul vine la Cameră şi îl trimitem la Monitorul Oficial. În jurul datei de 15-20 iulie teoretic ar trebui ca Statutul să fie în vigoare. Până la data respectivă, noi vom plăti suma din contractul cu companiile hoteliere, după data respectivă fiecare se va reloca în cazare privată sau poate să facă ce vrea cu această sumă”, a mai spus Zgonea.
La acest moment, potrivit unor surse politice, în hoteluri mai sunt cazaţi aproximativ 200 de parlamentari. Până acum au părăsit hotelurile, de bunăvoie, doar 40 de parlamentari.