„Şansele sunt foarte reduse. Nu ştiu pe ce se poate baza atacul la Curtea Constituţională pentru că procedurile regulamentare şi prevederile Constituţiei au fost respectate. Fiecare articol şi fiecare anexă au fost supuse la vot. Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale sunt legi ordinare amândouă şi votul se dă cu majoritatea membrilor. La votul final a fost cvorum, cu 308 voturi pentru şi 108 contra”, a explicat Zgonea.
Cât priveşte acuza că bugetul de stat ţine seama de prevederile noului Statut al parlamentarilor, deşi acesta nu a fost adoptat de plen, Zgonea a spus că legătura dintre Statut şi bugetul Parlamentului nu poate fi invocată ca argument în favoarea neconstituţionalităţii.
„Avem 198 de milioane pentru Camera Deputaţilor. În interiorul bugetului, am împărţit suma aşa cum am considerat oportun: am redus cheltuielile cu cazarea, cu benzina, am scos cheltuielile cu întreţinerea maşinilor. Modificările ulterioare ale Statutului nu afectează cheltuielile bugetare. Noi ne putem încadra în buget dacă până în martie-aprilie facem modificările respective la Statut. Mi-ar fi greu să cred că ăsta ar fi argumentul de contestare al PDL: acela că pedeliştii vor să stea în continuare la hotel şi să cheltuie mai mulţi bani şi de asta contestă bugetul de stat (…) Credeam că cei de la PDL sunt mai profesionişti la tertipuri de astea”, a declarat Valeriu Zgonea.
„Sunt mai multe puncte care ţin toate de procedură. Ştiţi care a fost tevatura cu cele 873 de amendamente recunoscute de Dan Radu Ruşanu că nu au fost susţinute şi scoase din raportul comisiei, deşi regulamentul nu prevede aşa ceva”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL.
În consecinţă, susţine liberalii, este încălcat articolul 1, alineatele 3-5 din Constituţie care prevede că România este stat de drept. De asemenea, este reclamată o încălcare a articolului 16, potrivită căruia „nimeni nu este mai presus de lege”. Pedeliştii susţin că, prin eliminarea amendamentelor, au fost încălcate drepturile cetăţenilor care i-au trimis pe parlamentarii PDL în Parlament, în timp ce parlamentarii puterii s-au situat mai presus de prevederile legii.
În ce priveşte conţinutul legii bugetului, democrat-liberalii apreciază că a fost încălcat articolul 56 în care se stipulează că „sistemul legal de impuneri trebuie să asigure justa aşezare a sarcinilor fiscale”.
Un alt argument folosit în sesizarea la CCR, este faptul că bugetul a fost construit ţinând seama de prevederile noului Statut al parlamentarilor, deşi în vigoare este cel vechi. Astfel, bugetul ţine seama de reducerea privilegiilor parlamentarilor legate de cazare şi transport, deşi acestea nu au fost eliminate oficial deoarece proiectul noului Statut a fost retrimis comisiei de specialitate. „S-a mers pe prevederile Statului nou, care se află încă în procedură parlamentară”, a explicat Rădulescu.