„De dragul de a face breaking news, foarte multi politicieni cu experienta si cu functii in statul roman se complac in aceasta situatie de a-si acuza propriii colegi. Imaginea Parlamentului este data de imaginea fiecarui membru al Camerei Deputatilor si al Senatului. Nu te poti ridica de la Tribuna Parlamentului si sa-i acuzi pe colegii tai, nestiind nici macar regulamentul si acuzand ca nu ai fost tu in sala„, a declarat Valeriu Zgonea.
Valeriu Zgonea a arătat cu degetul şi spre vicepreşedintele Camerei, Ludovic Orban, pe care îl acuză de duplicitate. „Este o lipsa de responsabilitate pe care am vazut-o si cu o zi inainte, atunci cand vicepresedintele Camerei a venit la presa si a spus lucruri care nu au legatura cu realitatea.Daca ne uitam pe camerele de luat vederi, o sa vedeti o discutie intre domnul Nicolaescu si domnul Dobre, in care Dobre ii spunea „Au cvorum, trece, trece, putem sa iesim din sala”.
Mie nu imi place modelul asta de politicieni duplicitari. In fata camerelor au o anumita atitudine si o anumita imagine, pentru ca da bine la presa, crezand ca popularitatea si notorietatea sunt egale cu increderea electoratului. O Romanie a conflictelor trebuie inlocuita cu Romania solutiilor. Solutiile sunt date de politicieni responsabili, isi asuma greselile si isi apara cu onestitate institutia in care lucreaza, pentru ca au cerut votul electoratului„, a mai precizat Valeriu Zgonea.
Zgonea susţine pensiile speciale pentru aleşii locali
Preşedintele Camerei Deputaţilor a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre pensiile aleşilor locali. Oficialul a spus că aceştia merită „un anumit respect” din partea statului.
„Administraţia locală are nevoie de încredere. Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene şi are o salarizare de 2500-3000 de lei la un oraş de categoria I sau la un municipiu reşedinţă de judeţ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decenţă şi responsabilitate„, a spus Valeriu Zgonea.
Acesta a spus că în România sunt primari care sunt în funcţie de 25 de ani, iar, potrivit actualei legi, s-ar regăsi, la pensie, în situaţia în care veniturile lor ar fi foarte mici, având în vedere că au activat doar în administraţia locală.
„La indemnizaţie nu primeşti niciun spor. (…) Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem„, a mai spus Zgonea.
Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali.