„Sunt paşi importanţi pe care i-am făcut. Parlamentul în ultimii doi ani a luat câteva decizii revoluţionare care sunt salutare sau care au dominat anumite comentarii din MCV, dar suntem departe de a schimba cultura politică. Nu este suficient să avem termene predictibile de dezbatere cu privire la de exemplu sancţiunile pe conflicte de interese după ce există decizia ÎCCJ sau să luăm act de pierderea unui mandat al unui parlamentar când decizia a venit către Parlament de la Înalta Curte cu privire la incompatibilitatea unui parlamentar şi avem raportul Comisiei juridice. Trebuie să eliminăm – din ceea ce este subiectul dacă vreţi al presei şi al populaţiei în acest moment – necesitatea de a mai discuta sau nu în Parlamentul României asupra ridicări imunităţii. Eu personal sunt de acord, dar nu putem să facem acest lucru fără o revizuire a Constituţiei”, a declarat Zgonea la Palatul Parlamentului.
El a susţinut că tot ceea ce a ţinut de Camera Deputaţilor pentru modificarea Statutului deputatului şi senatorului sau la Regulamentul Camerei a fost făcut.
„M-am uitat la ceea ce s-a făcut ca recomandare în acest moment, 90 % dintre ele nu intră în atribuţiile Camerei Deputaţilor. Dar sunt chestiuni pe care trebuie să le modificăm. Voi avea o discuţie cu ministrul Justiţiei şi cu colegii din comisia Europeană care au redactat acest raport şi anul acesta vom face paşi în această direcţie, astfel încât Parlamentul să fie din ce în ce mai bine poziţionat”, a adăugat Zgonea.
În opinia sa, raportul MCV nu are comparaţie cu alte ţări.
„Nu există Direcţia Naţională Anticorupţie nicăieri, ca să putem să discutăm. Noi avem termene, în alte parlamente nu există aceste termene şi m-am uitat pe toate regulamentele. (…) Noi întotdeauna am luat deciziile în termen şi am respectat atât deciziile CCR şi le-am aplicat, acum suntem la decizia Curţii cu privire la Ordonanţa 55, dar şi în materie de incompatibilitate şi conflict de interese ne-am încadrat în termenele prevăzute de lege, astfel încât nu există comentarii cu privire la această chestiune. Din ce ştiu eu, noi am luat act de pierderea mandatului d-lui Ştefan Stoica înainte de a lua Senatul, din ceea ce ştiu eu nu există niciun parlamentar care să fi avut vreo problemă că noi am trenat dosarul în Camera Deputaţilor, iar dosarul care a venit săptămâna aceasta în vacanţa parlamentară a fost deja trimis Comisiei juridice, cu raport săptămâna viitoare”, a detaliat Valeriu Zgonea.
România a înregistrat progrese continue în numeroase domenii, ceea ce indică durabilitatea reformelor, dar există în continuare un sentiment puternic că progresele realizate trebuie consolidate şi construite pe baze şi mai sigure, relevă raportul adoptat miercuri de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), potrivit unui comunicat al executivului UE.
Potrivit Comisiei, MCV în cazul României va fi încheiat atunci când obiectivele de referinţă vor fi îndeplinite în mod satisfăcător.