„Nu ştiu. Nu am această informaţie. Nu am câştigat la loto ca să pot să am o premoniţie. Dacă aş câştiga la loto, înseamnă că am avut o premoniţie„, a spus Zgonea.
În ceea ce priveşte comisia parlamentară de anchetă în „cazul Călăraşi” pe care a anunţat-o, Zgonea a precizat că de obicei ceea ce anunţă el se şi întâmplă.
„Acum om trăi şi om vedea„, a mai spus Zgonea.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, miercuri, potrivit Mediafax, că în urma reuniunii USL nu s-a luat o decizie în ceea ce priveşte comisia de anchetă cerută de PSD, dar s-a convenit ca la nivelul PNL să se adopte în cel mai scurt timp o hotărâre în această privinţă.
„Întâlnirea din această după-amiază a fost bună, cu o serie de clarificări, lămuritoare, urmând ca în cel mai scurt timp să existe la nivelul PNL o discuţie, să avem o decizie şi apoi această decizie o vom comunica partenerilor din alianţă„, a declarat Pocora.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că cei trei miniştri liberali prezenţi în Biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, „nu au avut mandat, deci nici calitatea de a lua o decizie pe acest subiect”.
„Ei erau prezenţi acolo în alt context, erau prezenţi în Parlament pentru a asista la angajarea răspunderii Guvernului pe Legea descentralizării„, a mai precizat Pocora.
Anterior, surse participante la întâlnire declaraseră că preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu au ajuns „încă” la un acord în ceea ce priveşte comisia legată de „cazul Călăraşi”.
Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au plecat de la sediul USL fără a face declaraţii presei, în timp ce Crin Antonescu a mai rămas un timp în clădire. La plecare, nici Antonescu nu a făcut declaraţii presei. De asemenea, Radu Stroe a părăsit sediul USL fără a face declaraţii.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, anterior întâlnirii de la USL, că nici el, nici liderii grupurilor parlamentare liberale nu avuseseră până atunci o discuţie cu premierul Victor Ponta despre constituirea unei comisii de anchetă pe „cazul Călăraşi”, subiectul putând fi discutat în prima reuniune USL. Liderul PNL a fost întrebat dacă a avut o discuţie cu Victor Ponta legată de constituirea comisiei de anchetă la nivelul Camerei Deputaţilor şi Senatului în „cazul Călăraşi”.
„Nu am avut încă nici eu, nici liderii grupurilor parlamentare o discuţie cu domnul Victor Ponta legată de constituirea acestei comisii parlamentare de anchetă. Acest subiect ar putea fi discutat în prima reuniune a USL. Singura discuţie pe care am avut-o cu primul ministru a fost legată de comisia CEC din comisia de buget-finanţe, cu care am fost de acord şi asupra căreia s-a convenit„, a declarat Antonescu.
Anterior, întrebat de „Gândul” dacă a fost sunat de premier marţi şi a discutat despre subiectul comisiei, Antonescu a răspuns: „Nu”, fără a face alte comentarii.
PNL este de acord cu înfiinţarea unei comisii de anchetă în ceea ce priveşte retrocedările agricole din judeţul Călăraşi, a anunţat, marţi, premierul Victor Ponta, după ce a avut o discuţie telefonică, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Premierul afirmase anterior că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în „cazul Călăraşi”, deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.
„Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (…) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi„, a spus Ponta.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat însă marţi că nici el, nici Puiu Haşotti, liderul senatorilor liberali, nu au fost contactaţi pe tema înfiinţării comisiei de anchetă anunţate de către premierul Victor Ponta. Scutaru a mai precizat că nici liderul PNL Crin Antonescu nu a avut o discuţie pe această temă cu premierul Victor Ponta.
Citeşte şi Valeriu Zgonea: PNL trebuie întrebat de ce s-a răzgândit de ieri până azi
După această declaraţie, Ponta a fost aştepat de jurnalişti la ieşirea din biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi informat că mai mulţi parlamentari PNL nu ştiu de înfiinţarea acestei comisii. „Păi, încă nu au apucat să discute (liberalii-n.r.), acuma am vorbit, aici„, a spus premierul.
El a arătat că a vorbit la telefon cu liderul PNL, Crin Antonescu, şi că acesta a fost de acord. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, miercuri la prânz, că până la acel moment nu exista un acord al PNL pentru o comisie privind „cazul Călăraşi”, el menţionând însă că liberalii sunt deschişi să discute acest subiect în USL.
Decizia privind comisia parlamentară de anchetă trebuie luată la nivelul USL şi nu al grupurilor parlamentare, a declarat, miercuri liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, precizând că nu a fost nicio consultare pe subiect.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că decizia privind elaborarea documentelor pentru constituirea comisiei pe „cazul Călăraşi” a fost luată în cabinetul său de la Cameră şi au fost prezenţi miniştrii Chiţoiu, Câmpeanu şi Stroe, care nu au avut obiecţii, ceea ce înseamnă, din experienţa sa, că a fost acceptată.
„Concluziile privind comisia pe cazul Călăraşi au fost luate la mine în cabinet de membrii Guvernului, reprezentanţii celor 3 partice politice, de aceea am considerat oportun să vă informez ieri că cei doi lideri ai grupurilor politice parlamentare PSD de la Camera Deputaţilor şi Senat, împreună cu echipa tehnică lucrează la un draft pe o comisie specială sau de anchetă care să elucideze cazul Călăraşi. Decizia a fost anunţată şi a fost discutată în cadrul echipei care face parte din USL. Niciunul dintre colegii de la PNL care au fost de faţă, doamna Câmpeanu, domnul Stroe şi domnul Chiţoiu, nu au avut nicio obiecţie legată de iniţierea acestui draft„, a afirmat Zgonea.
El a adăugat că, din experienţa sa în privinţa lucrului în echipă, acest lucru înseamnă că propunerea a fost acceptată în unanimitate de cei prezenţi. „Eu, din puţina experienţă pe care o am în privinţa lucrului în echipă, spun că, dacă nimeni nu ridică obiecţii atunci când suntem toţi strânşi, înseamnă că acea propunere este acceptată în unanimitate de cei care sunt prezenţi”, a adăugat Zgonea.
El a mai spus că, în consecinţă, a făcut declaraţii privind obligativitatea celor doi lideri de grup ai PSD să lucreze pe draftul constituirii comisiei, care după aceea va fi discutată în USL.