„Aș vrea să-l întrebați pe președintele comisiei cum a lucrat. (…) Dacă s-a întrunit comisia (pentru statut—n.r.) fără să se respecte procedurile pe care noi le-am stabilit la Camera Deputaților, aveți tot dreptul să-l întrebați pe președintele comisiei. Mie mi se pare lipsit de respect să aprobi Regulamentul Camerei Deputaților, să fii deputat și să încalci propriile tale decizii. Mie mi se părea normal ca domnia sa să vă anunțe din timp și să fiți prezenți din timp la o discuție atât de sensibilă„, a declarat Zgonea, la Palatul Parlamentului.
El a spus că se va lua în discuție această situație în Birourile permanente reunite. „Eu nu am ce să fac. Nu există nici o sancțiune, dumneavoastră (presa — n.r.) trebuie să fiți și mai vehemenți și vom discuta acest lucru și în cadrul Birourilor reunite. Mie nu mi se pare corect, eu nu am competențe asupra unei comisii reunite, ci împreună cu Senatul. (…) Vom discuta în Birourile permanente reunite această atitudine, care mie mi se pare neserioasă. Noi suntem acuzați de netransparență. Am făcut niște modificări ale Regulamentului Camerei generate tocmai de această nemulțumire, nu numai a dumneavoastră, ci și a ONG-urilor, a asociațiilor de profil că se dezbat proiecte de legi în anumite comisii noaptea, pe la 7, 8, fără să fie anunțate din timp. Mi se pare o mare greșeală pe care domnul Duvăz a făcut-o, un om cu experiența lui, 25 de ani de parlamentarism. Nu trebuia să facă această greșeală„, a susținut Zgonea.
CITEŞTE ŞI Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Câţi bani în plus vor primi aleşii la pensie
Președintele Camerei Deputaților a precizat că va avea o discuție cu Duvăz. „Voi avea o discuție cu domnia sa… Dar, e a nu știu câta oară. Nu știu dacă are vreun sens să discut cu dl Duvăz, dânsul zice ca mine și face ca el„, a spus Zgonea.
Președintele Camerei Deputaților a punctat că proiectul de lege nu va putea intra pe ordinea de zi în plen, fără a fi discutat într-o ședință a Birourilor permanente reunite. „Dacă nu avem Birou permanent reunit, nu putem să îl punem pe ordinea de zi”, a explicat Zgonea.
Comisia privind statutul deputaților și senatorilor a modificat, marți, raportul la legea privind pensiile parlamentarilor într-o ședință care nu a fost anunțată.
Comisia a stabilit că aleșii care au avut mandat de minim un an pot să primească pensie specială.
Potrivit raportului comisiei aprobat, marți, pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un an de activitate parlamentară.