„Libanul se află pe primul loc în topul investitorilor arabi în România. Noi dorim ca Libanul să fie poarta României de export al produselor noastre către Orientul Mijlociu, iar România să fie poarta de intrare a produselor libaneze către UE„, a declarat Zgonea, la Palatul Parlamentului.
Citeşte şi: Trei români minori şi mama lor, repatriaţi la cerere din Siria
El a salutat propunerea oficialului libanez de a semna un memorandum de înțelegere la nivel parlamentar, având ca scop întărirea relațiilor dintre Liban și România.
La rândul său, Nabih Berri a amintit că relațiile comerciale dintre cele două țări datează de un secol, cele diplomatice de 50 de ani, iar cele parlamentare de peste 20 de ani.
„Aceste punți de legătură trebuie fructificate. Mă gândesc la organizarea unui Forum economic româno-arabo-african pentru a găsi noi oportunități de afaceri și investiții, pornind de la aceste realități existente”, a spus el.
Nabih Berri a pledat pentru întărirea și încurajarea investitorilor libanezi prin oferirea de facilități, printre care și vize.
Oficialul libanez i-a invitat pe premierul Victor Ponta și pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, să efectueze o vizită oficială în Liban și și-a exprimat speranța ca aceasta să se materializeze în primăvara anului viitor.
Președintele Adunării Naționale a Republicii Libaneze, Nabih Berri, a mai declarat că soluția în cazul migrației este una politică, respectiv instaurarea păcii în Siria, apreciind că ajutoarele materiale pentru imigranți sunt paleative.
„În ceea ce privește valul de imigranți sirieni cu care se confruntă Europa, am arătat că soluția de durată o reprezintă soluția politică. Aceste ajutoare materiale oferite imigranților nu sunt decât niște paleative. Soluția este instaurarea păcii în Siria”, a afirmat oficialul libanez, după întâlnirea avută cu premierul Victor Ponta și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.
El a apreciat faptul că România nu și-a închis Ambasada din Siria, „pornind de la această viziune a necesității obținerii unei soluții politice la situația din această țară”.
„Ne concentrăm pe soluția politică, dar nu refuzăm ajutoarele economice. Europa este cea mai aproape de această zonă, iar exemplul soluțiilor de genul 5+1 nu este departe”, a mai arătat președintele Parlamentului libanez.
La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, l-a asigurat pe oficialul libanez, în contextul în care în țara sa se găsește un număr foarte mare de refugiați sirieni raportat la numărul de locuitori, de sprijinul României atât în formatul UE cât și în formate internaționale.
„Parlamentul României, Camera Deputaților își păstrează toate angajamentele statului român în această materie. Considerăm că menținerea stabilității, integrității, suveranității, securității Libanului este o prioritate pentru România”, a afirmat Zgonea.
El a indicat că experiența Libanului în cazul migrației este importantă pentru România și pentru parlamentele naționale din zona europeană.