Zgonea îi invită pe şefii instituţiilor din justiţie la dezbaterile asupra modificărilor Codurilor

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, le transmite ministrului Justiției, președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și șefului Parchetului General, invitația de a se implica și participa la dezbaterile ce urmează să se desfășoare la Comisia juridică pe marginea modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală.
Iulian Tudor
30 ian. 2016, 08:33
Zgonea îi invită pe şefii instituţiilor din justiţie la dezbaterile asupra modificărilor Codurilor

„Ultimul raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare a confirmat pentru al treilea an consecutiv parcursul pozitiv pe care țara noastră l-a avut în ce privește consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. Acest fapt ne dă încredere că în perioada următoare vom reuși să avem o abordare convergentă la nivelul tuturor instituțiilor importante ale statului, în vederea accelerării adoptării acelor măsuri care ar facilita ridicarea acestui mecanism de monitorizare prin transferarea și internalizarea obiectivelor sale la nivelul autorităților competente. În acest sens la începutul acestei sesiuni parlamentare, la Camera Deputaților, în cadrul Comisiei juridice vor fi reluate dezbaterile pe marginea modificărilor care trebuie aduse Codului penal și Codului de procedură penală pentru a răspunde cerințelor sistemului judiciar și deciziilor Curții Constituționale din România”, le-a scris Zgonea, vineri seară, responsabililor din justiție.

El adaugă în scrisoare că, având în vedere că acest pachet legislativ vizează în mod direct activitatea justiției, consideră că este imperios necesară implicarea Ministerului Justiției și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniu și le transmite șefilor instituțiilor amintite invitația de a lua parte la dezbateri.

UPDATE 8.00: Zgonea cere Comisiei juridice și liderilor grupurilor parlamentare reluarea cu rapiditate a dezbaterilor pe marginea modificărilor Codurilor

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, le solicită, prin intermediul unor scrisori, președintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, și liderilor grupurilor parlamentare să facă demersuri pentru reluarea cu rapiditate, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală, în urma criticilor aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport MCV.

Zgonea amintește că, în acest moment, la nivelul Comisiei juridice, sunt înregistrate o serie de proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, dar și multe decizii ale Curții Constituționale care așteaptă să fie transpuse în legislația în materie.

„Unele dintre aceste inițiative legislative au fost caracterizate în ultimul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare ca fiind „originale”, stârnind controverse la nivelul societății și îngrijorări cu privire la limitarea capacității autorităților judiciare de a continua lupta împotriva corupției. De altfel, multe dintre aceste proiecte au primit deja aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. În același pachet, există însă și inițiative formulate de Guvernul României, prin intermediul Ministerului Justiției, care vizează armonizarea celor două Coduri în deplină concordanță cu cerințele și nevoile sistemului judiciar. În acest sens, pentru clarificarea acestor chestiuni, vă propun reluarea cu celeritate — odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea acestor teme de interes major, cu participarea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu — Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casației și Justiție”, arată Valeriu Zgonea, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, cu trei zile înaintea începerii primei sesiuni parlamentare din acest an.

Zgonea mai apreciază că stabilirea unui calendar, în maximum zece zile, cu termene clare și ferme, care să fie prezentat în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaților și însușit de către toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptării unui pachet legislativ coerent, în consens cu toți actorii implicați și cu respectarea deciziilor Curții Constituționale.

„Vă reamintesc că acesta a fost angajamentul Comisiei juridice încă din prima sesiune parlamentară a anului trecut, obiectiv care însă nu a mai fost pus în aplicare și a atras mai multe critici la adresa Parlamentului în ultimul raport MCV”, i-a mai transmis Zgonea lui Ciucă.

Președintele Camerei Deputaților s-a adresat, de asemenea, printr-o scrisoare, tuturor liderilor de grupuri parlamentare de la Cameră.

„Vă informez că la Comisia juridică sunt înregistrate în prezent o serie de proiecte legislative care vizează modificări ale celor două Coduri. Lipsa consensului politic și a dialogului între partidele politice parlamentare a făcut ca toate aceste inițiative să fie blocate la nivelul comisiei, unele de mai bine de doi ani, chiar dacă printre ele se regăsesc și inițiative care ar fi de un real suport pentru sistemul judiciar”, se arată în respectivul text.

În document, Zgonea le solicită liderilor de grupuri să se implice pentru elaborarea „unui pachet legislativ coerent” pe care toate partidele să și-l poată asuma în vederea adoptării rapide în plenul Camerei Deputaților, iar inițiativele care nu vor întruni consensul să fie respinse definitiv.

„Ar fi un semnal clar și puternic că Parlamentul este pe deplin angajat în continuarea reformelor necesare susținerii activității justiției și îndeplinirii obiectivului de ridicare, într-un timp rezonabil, a monitorizării Comisiei Europene la adresa României”, încheie președintele Camerei Deputaților.

Ținta stabilității pentru noile coduri (Codul penal și Codul de procedură penală), intrate în vigoare în urmă cu doi ani, pare a fi la fel de îndepărtată ca la momentul adoptării lor, iar o sursă persistentă de instabilitate au reprezentat-o procedurile parlamentare recurente privind codurile, relevă raportul pentru România elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și publicat miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeană.

„Unele modificări sunt inevitabile și, în consultare cu sistemul judiciar, guvernul a propus modificări menite să remedieze problemele identificate încă din primăvara anului 2014. Totuși, modificările respective nu au fost încă adoptate de către Parlament. În același timp, Parlamentul a acordat o atenție deosebită unui număr de modificări care au reprezentat o sursă de controverse. Autoritățile judiciare, societatea civilă și statele membre au criticat aceste modificări pe motiv că ar prejudicia lupta împotriva corupției și ar reduce capacitatea autorităților de aplicare a legii și a instanțelor de a desfășura urmăriri penale și de a aplica sancțiuni. În timp ce unele dintre acestea pot fi caracterizate drept modificări ‘originale’, altele au fost adoptate de o cameră a Parlamentului și au beneficiat de proceduri de urgență, în timp ce modificările propuse de Ministerul Justiției au trebuit să aștepte”, se arată în raport.

Potrivit acestuia, unele dintre modificările de anul trecut reveneau asupra modificărilor adoptate în decembrie 2013, deși trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de situația precedentă, modificările nu au fost aprobate de legiuitor.

„Toate modificările trebuie examinate din nou de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională. Dezbaterea nu a fost reluată după vacanța de vară, deși continuă să fie depuse noi propuneri de modificări, ceea ce menține în continuare o situație de incertitudine. Parlamentul ar trebui să soluționeze situația, respectând opinia autorităților judiciare”, recomandă executivul UE.

Citeşte şi Valeriu Zgonea: Criticile din MCV la adresa Parlamentului ar trebui să reprezinte un DUŞ RECE

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
O amuletă de argint descoperită în Germania, primele dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?