„Va fi un punct de vedere comun (cu al preşedintelui Senatului, n.r.), aşteptăm rezultatul final al BEC, procesul verbal oficial şi apoi vom înainta CC punctul nostru de vedere pentru a putea fi luate în calcul şi argumentele noastre”, a declarat Zgonea pentru MEDIAFAX.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că, în mare parte, documentul ce urmează a fi înaintat Curţii Constituţionale este finalizat.
Punctul de vedere al preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, este potrivit deputatului PSD, Florin Iordache, în paralel cu sesizarea USL ce urmează a fi adresată Curţii Constituţionale imediat după anunţarea rezultatului oficial al referendumului miercuri de către BEC.
„Preşedinţilor celor două Camere li se cere în mod automat un punct de vedere pe speţele analizate de Curte. Noi vom depune în paralel o sesizare care să fie analizată odată cu rezultatul referendumului înaintat de BEC”, a precizat Iordache.
USL consideră că CC trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI, apreciind că o hotărâre a CC bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe „România ipotetică”, şi nu pe „România reală”, va adânci criza politică.
În 27 iulie, Ministerul Administraţiei şi Internelor anunţa că listele electorale permanente au fost reactualizate la data de 10 iulie, pe acestea fiind înscrise 18.292.514 de persoane cu drept de vot.
De asemenea, într-o precizare a Institutul Naţional de Statistică (INS) se arată că, în conformitate cu Constituţia şi legile electorale în vigoare, Guvernul trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot tuturor cetăţenilor români în vârstă de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv şi cărora nu le-au fost interzise drepturile electorale.