În cadrul reuniunii de la Bruxelles a fost prezentat proiectul de raport privind implementarea politicii de coordonare, temele abordate vizând prioritățile UE pentru stimularea creșterii economice și a creării de locuri de muncă, procesul de consolidare a Uniunii economice și monetare, precum și demersurile ce pot contribui la atingerea țintelor stabilite în contextul Strategiei Europa 2020, potrivit unui comunicat emis de Camera Deputaţilor.
În contextul discuțiilor privind derularea Semestrului European 2015, președintele Camerei Deputaților a evidențiat eforturile „considerabile” ale României în ceea ce privește consolidarea fiscal-bugetară și stabilitatea sectorului său financiar, precum și progresele înregistrate în implementarea recomandărilor specifice de țară.
„Toate statele membre s-au angajat să atingă obiectivele Strategiei Europa 2020, transpunându-le în obiective naționale și politici favorabile creșterii economice. Dar, pentru a obține impactul dorit, este necesar ca eforturile individuale să fie coordonate și concertate. România a înregistrat progrese în implementarea recomandărilor specifice de țară, precum și în ceea ce privește consolidarea fiscal-bugetară și stabilitatea sectorului său financiar. Relaxarea fiscală poate contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri, iar creșterea eficienței și transparenței administrației publice conduce, în mod direct, la asigurarea condițiilor pentru implementarea celorlalte reforme”, potrivit aceluiaşi document.
Totodată, dezbaterile au relevat necesitatea unei implicări mai mari a parlamentelor naționale în discuțiile privind Semestrul European, dar și pentru implementarea recomandărilor specifice fiecărui stat.
În marja reuniunii de la Bruxelles, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o întrevedere cu Vera Jourova, comisar european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
Discuțiile dintre cei doi înalți oficiali au avut în vedere progresele autorităților române în contextul recomandărilor MCV, aspecte privind stadiul reformei sistemului judiciar, preocuparea pentru asigurarea independenței justiției și a rolului acesteia în contextul echilibrului puterilor în stat, măsurile de prevenire și de combatere a corupției. De asemenea, pe agenda discuțiilor s-au aflat reforma legislativă și implementarea noilor coduri adoptate, transpunerea dreptului UE și măsurile ce vizează reforma instituțională a Parlamentului României.
„România își consolidează rezultatele pozitive recente în planul reformei sistemului judiciar și își va respecta în continuare angajamentele asumate. În ceea ce privește reforma Legislativului României, ne dorim un Parlament eficient și credibil. Am modificat Regulamentul Camerei Deputaților, pentru a asigura mai multă transparență și predictibilitate în întreaga activitate, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate, și am continuat eforturile de a elabora un Cod de conduită pentru parlamentari, în scopul de a contura un cadru juridic previzibil, transparent, omogen și stabil, care sistematizează responsabilitățile ce le revin parlamentarilor, dar și principiile de bază în exercitarea mandatului lor. Parlamentul României va continua să trateze cu prioritate constatările Comisiei din rapoartele MCV”, a declarat Valeriu Zgonea.
Din delegația prezentă la reuniunea de la Bruxelles a făcut parte și președintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall, informează comunicatul.