„Am vorbit cu preşedintele Crin Antonescu, am să convoc un Biroul Permanent Reunit săptămâna viitoare, luni, în care să discut despre constituirea unei comisii speciale formată din senatori şi deputaţi care să analizeze cu celeritate şi să prezinte grupurilor parlamentare care este opinia şi cum trebuie promovat acest proiect de lege (referitor la Roşia Montană n.r.)”, a precizat Valeriu Zgonea.
El a spus că nu trebuie ca Parlamentul să intre într-un „joc politic” pe care l-a văzut în guvernările Boc, în care un proiect stătea la prima Cameră 60 de zile după care era adoptat tacit şi venea la cea de-a doua Cameră a Parlamentului astfel încât unul dintre foruri se deroba de responsabilitate.
„Responsabilitatea aparţine Parlamentului României aşa cum a spus Guvernul, e un proiect de lege, ne uităm la el, dacă el va avea elemente constituţionale sau neconstituţionale, dacă dezbaterea va fi una lungă sau scurtă, va depinde de capacitatea noastră de a gestiona această problemă”, a mai spus Zgonea.
El a arătat că proiectul Roşia Montană este de interes naţional şi că nu poate fi dezbătut decât într-o comisie specială, la fel cum a fost cazul modificării Constituţiei sau a legi electorale.
„Comisia specială va veni cu un raport pe care-l va trimite Senatului, îl va dezbate în Plen, iar acel raport se mută apoi la Camera Deputaţilor, orice amendament se discută în Comisia specială”, a spus Zgonea.
„Toate grupurile politice trebuie să discute necesitatea acesetui proiect fără să fie partizani”, a adăugat Zgonea, arătând că la această comisie specială vor fi audiaţi toţi factorii interesaţi, miniştri, vor fi formulate întrebări către Guvern, vor fi verificate procedurile.
Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.