Zgonea: Majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a declarat că preocuparea sa este de a consolida instituţia Parlamentului. Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că, în prezent, majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii, la nivelul comisiilor existând, deja, "o schimbare de mentalitate", în concordanţă cu principiile stabilite.
Filip Stan
20 feb. 2016, 14:44
Zgonea: Majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii

„Votul meu a fost întotdeauna pentru ridicarea imunităţii şi pentru reţinere şi arestare. (…) Preocuparea mea este să consolidez această instituţie (Parlamentul — n.r.), care a scăzut foarte mult în ochii electoratului, care este fundamentul oricărei democraţii. Pentru mine, aceasta a fost ţinta — să o reformăm, să o modernizăm, să fie mai transparentă, să aibă acţiuni care să fie predictibile. Pe mine mă încântă un singur lucru şi anume că, dacă înainte presa ne întreba când o să punem pe ordinea de zi reţinerea sau arestarea preventivă (a unui parlamentar — n.r.), astăzi aceste lucruri au intrat în conştiinţa publică drept normale, dacă se rezolvă în opt — zece zile. Aceasta a fost şi ţinta mea, să arătăm o voinţă a clasei politice de a se schimba”, a afirmat Valeriu Zgonea, conform Agerpres.

El a spus că, în prezent, majoritatea rapoartelor care vin de la comisii recomandă plenului Camerei reţinerea sau ridicarea imunităţii, la nivelul comisiilor existând, deja, „o schimbare de mentalitate”, în concordanţă cu principiile stabilite.

Citeşte şi:  Niculae Mircovici: Camera Deputaţilor a decis ca niciun proiect de lege să nu mai fie adoptat tacit

„Votul, în schimb, este individual şi nu este imperativ. PSD a recomandat membrilor săi, la grupul parlamentar, ca de fiecare dată să voteze în favoarea ridicării imunităţii sau a reţinerii sau a arestării, considerând că toţi suntem egali în faţa legii şi că în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi sau în faţa procurorului poţi să-ţi aduci argumentele pe care le ai, susţinându-ţi nevinovăţia. Nu am comentat niciodată ce se întâmplă în actul de justiţie”, a punctat Zgonea.

Liderul social-democrat a subliniat că Parlamentul face legi, dar altele sunt instituţiile statului care le aplică.

În opinia sa, „o eliminare, chiar şi temporară, a imunităţii parlamentarilor ar genera o schimbare de conştiinţă în atitudinea pe care o ai în timpul mandatului”.

„Noi vorbim în acest moment de o atitudine în timpul mandatului (…). Cred că aţi văzut în ultimii ani la grupul PSD o schimbare de atitudine şi o modernizare şi o transparenţă a acestei instituţii pe care nu o vedeţi în alte părţi”, a arătat parlamentarul.

El a menţionat că România face parte din rândul ţărilor europene în care imunitatea este la cel mai scăzut nivel — numai pentru declaraţii politice şi pentru vot.

„Pentru noi este important în acest moment să identificăm, pe baza acestor experienţe din ultimii trei ani, o clasă politică ce să fie decentă, integră şi responsabilă, aşa cum cer oamenii. Aceasta înseamnă că alături de o administraţie performantă putem să absorbim fonduri europene şi să schimbăm România în bine, astfel încât să reducem decalajele între noi şi media Uniunii Europene. (…) Creşterea economică pe care o avem, încrederea pe care o avem în pieţele externe este generată şi de lupta anticorupţie, care altfel ar bloca mediul economic”, a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce să bei la primele ore ale dimineții pentru a-ți îmbunătăți memoria și metabolismul. Este mai bună decât cafeaua
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Cât mai e până trecem la ora de vară 2025. Ce și cum se schimbă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Cod galben de ceață în mai multe județe, cu vizibilitate redusă
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România