„În acest moment şi noi şi Senatul vom merge pe varianta veche, sunt legat de modificarea unui articol din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căruia avem obligaţia să mergem pe cazare şi cine nu vrea cazare să primească o sumă”, a spus Zgonea, întrebat în legătură cu cazarea deputaţilor.
Zgonea a adăugat că în acest moment este limitat de un buget mult mai redus şi caută soluţii astfel încât toţi parlamentarii să aibă toate bunurile necesare pentru a-şi duce la îndeplinire mandatul.
„Sunt limitat în acest moment de un buget mult mai redus, mi-au venit cifrele şi m-am îngrozit: este mai tăiată decât trebuie să fie, cu mult la personal, la cheltuieli şi servicii în zonele în care trebuie să asigurăm funcţionalitatea fiecărui parlamentar. Obligaţia mea şi preocuparea mea este ca fiecare parlamentar să poată să aibă toate bunurile necesare pentru a-şi duce la îndeplinire mandatul de deputat”, a arătat Zgonea.
Zgonea a precizat că până pe 19 decembrie Camera nu poate să dea niciun ban deputaţilor pentru că aceştia nu şi-au depus încă jurământul, iar până la validare parlamentarii aleşi s-au cazat pe banii lor.
„Până pe 19 decembrie nu putem să dăm niciun ban niciunui deputat pentru că nu şi-au depus jurământul, până la validare toţi parlamentarii noi, în luna decembrie şi-au închiriat singuri sau stau la hotel (…) Nimeni nu primeşte în avans. Stau la hotel pe banii proprii”, a explicat Zgonea.
Camera Deputaţilor mai are nevoie de 80 de maşini pentru deputaţii noi, a spus Zgonea, precizând că maşinile preluate de la deputaţii cărora li se încheie mandatul trebuie verificate din punct de vedere tehnic.
„În acest moment avem 80 de maşini pe care nu avem de unde să le dăm. Plus că pe cele pe care le-am preluat durează o lună până să le verifice. După o campanie aşa grea care nu a mai fost până acum mi-e greu să cred că toate maşinile sunt în perfectă stare”, a adăugat Valeriu Zgonea.
El a mai spus că încearcă să găsească o soluţie pentru birourile din Palatul Parlamentului care vor fi alocate fiecărui parlamentar, arătând că trebuie „descoperite 412 birouri”.
Zgonea a arătat că dacă un deputat nu are toate instrumentele stabilite prin lege pote depune plângere împotriva Camerei Deputaţilor.
„În acest moment eu sunt preocupat ca toţi colegii în 48 de ore să-şi depună toate documentele şi am discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru ca atunci când se va deschide Parlamentul, şi domnul Ciurescu va prezida prima şedinţă, să fie toate procedurile îndeplinite”, a adăugat Zgonea.
Zgonea a făcut aceste precizări la când a venit să salute pe parlamentarii care îşi îndeplineau procedurile necesare pentru înscrierea în Parlament.
El declara, marţea trecută, că varianta de a construi un hotel în regim de urgenţă, adică în aproximativ doi ani, pentru cazarea parlamentarilor este îmbrăţişată de toate grupurile politice, el arătând că va discuta cu liderii de grup şi va lua decizia necesară pentru a reduce cheltuielile.
Preşedintele PSD Victor Ponta declara, tot marţea trecută, în prima şedinţă BPN al PSD de după alegeri, la care a avut şi presa acces, că nu vor fi daţi mai mulţi bani pentru bugetul Parlamentului anul viitor doar pentru că sunt mai mulţi parlamentari, el îndemnând la tăierea salariilor şi a sumelor forfetare.
„Toţi parlamentarii noştri trebuie să ştie şi vă spun de pe acum, pentru domnul Zgonea, domnul Ilie Sârbu, să anunţaţi secretarii generali ai celor două Camere – anul viitor bugetul este identic cu cel din 2012. Nu-l mărim pentru că avem mai mulţi parlamentari, pentru că lumea nu ar înţelege acest lucru şi ar fi absolut incorect”, a spus Ponta.
În 14 noiembrie, preşedintele Camerei anunţa că a decis să blocheze procedurile pentru un nou caiet de licitaţie pentru servicii hoteliere, iar viitorii deputaţi vor primi o sumă pentru a-şi plăti chiria în Bucureşti şi nu vor mai sta la hoteluri, care sunt prea costisitoare.
Suma medie lunară achitată pentru cazarea deputaţilor s-a situat în 2012 în jurul sumei de 1,3 milioane de lei. În septembrie 2012, Camera Deputaţilor a plătit pentru cazarea deputaţilor suma de 1.289.342 de lei.
În legislatura care se încheie pe 19 decembrie au fost 471 de parlamentari, iar urmare a alegerilor de duminică se preconizează că vor fi aproape 590 de senatori şi deputaţi.