„Legea privind alegerile parlamentare permite partidelor să se alieze fie în alianţe politice, fie în alianţe electorale. Există şi o declaraţie a domnului preşedinte Antonescu de acum câteva săptămâni, în care a zis că PNL va merge singur la europarlamentare şi că o alianţă pe partea stângă nu îl deranjează. Nu există în protocolul USL, vă spun eu, eu ştiu protocolul foarte bine, ştie şi dânsul foarte bine, are şi părţile lui confidenţiale, dar în partea care este aprobată la tribunal scrie foarte clar şi nu poţi să interzici print-un act la tribunal ca un partid politic membru al acelei alianţe politice să nu facă alianţe electorale conjuncturale”, a spus Zgonea, adăugând că USL nu s-a rupt şi va merge mai departe.
Întrebat dacă există prevederi care nu au fost făcute publice din protocolul USL, Zgonea a spus că protocolul este cel făcut public dar mai sunt şi „strângeri de mână, înţelegeri”.
„Vă dau un exemplu despre o înţelegere pe care am făcut-o în USL: am spus – până nu trece cel puţin de prima cameră Constituţia României, Comisia pentru cod electoral nu se mai întâlneşte, pentru că noi am dorit să ne întoarcem la modelul pe listă. Nu foarte multe partide au dorit. Am spus că modelul acesta pe care funcţionează azi Parlamentul nu este unul de succes pentru România. Până la urmă, şi colegii liberali s-au întors, ei voiau la momentul respectiv două tururi pentru parlamentari. Am avut un consens în cadru USL acum o lună, că vom propune un model în care să fie alegeri pe listă la Camera Deputaţilor şi să vedem în funcţie de ce stabilim pe noua Constituţie dacă facem alegeri pe listă şi la Senat sau facem alegeri în circumscripţii uninominale. E o înţelegere confidenţială între noi pe care am anunţat-o doar 50%”, a menţionat Zgonea.