Zgonea: Referendumul pe Constituţie nu va mai avea loc odată cu turul 1 al prezidenţialelor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că în condiţiile în care preşedintele Băsescu a atacat la CC legea privind pragul la referendum, consultarea populară pentru validarea modificării Constituţiei nu va mai putea avea loc în 2014 odată cu primul tur al prezidenţialelor.
Filip Stan
21 sept. 2013, 16:19
Zgonea: Referendumul pe Constituţie nu va mai avea loc odată cu turul 1 al prezidenţialelor

Solicitat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, să comenteze gestul preşedintelui Băsescu de a trimite la CC legea privind pragul la referendum în condiţiile în care controlul constituţional a fost făcut o dată, Zgonea a răspuns: „Traian Băsescu are o singură ţintă – e măsurată, strategia o avem în analiza noastră, cel puţin la PSD, dar şi în USL am discutat – Traian Băsescu va încerca să întârzie cât de mult poate luarea deciziei şi promulgarea acestui text de lege, astfel încât să nu se mai suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale măsura referendară”, scrie Mediafax.

Zgonea a spus că, în aceste condiţii, referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidenţialelor.

Întrebat dacă după gestul lui Băsescu de a trimite legea la CC ipoteza USL privind organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei mai rămâne în vigoare, Zgonea a răspuns: „Întrebarea nu îi are rostul. Răspunsul este «Nu»”.

„În acest moment, după toate calculele pe care le-am făcut şi cu domnul Ponta şi cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Băsescu, respectând pactul de coabitare şi seriozitatea cu care priveşte guvernarea, să nu facă acest lucru, adică să nu trimită gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care îl are”, a adăugat Zgonea.

Întrebat dacă USL ia în calcul să organizeze referendumul pentru Constituţie odată cu turul doi al prezidenţialelor, Zgonea a spus că acest lucru depine de momentul în care Curtea transmite decizia Parlamentului.

„Putem să ne trezim că proiectul de lege ajunge la sfârşitul lunii noiembrie în Parlament pentru a fi analizat”, a mai spus Zgonea, invocând precedente în care Curtea a amânat cât destul de mult pronunţarea unor decizii.

Zgonea a făcut un calcul privind termenele în care instituţiile pot lua decizii şi din care reiese că promulgarea Legii privind pragul la referendum se va amâna astfel încât intrarea în vigoare, respectiv la un an de la promulgare, să depăşească momentul alegerilor prezidenţiale din 2014.

„Controlul de constituţionalitate a fost făcut, îl mai facem o dată. Dar haideţi să o luăm logic: nu există nicun text în vreo lege sau în Constituţie de sancţionare a preşedintelui pentrru că contestă această Lege a referendumului. Contestând-o, membrii Curţii vor lua o decizie hai să zicem în 30 de zile, asta este minimul. Până fiecare Cameră îşi exprimă punctul de vedere, în Biroul Permanent, până trimitem punctul de vedere, până se ia o decizie, se constituie un raportor din partea Curţii. Peste 30 de zile se publică aceasta în Monitorul Oficial. Asta însemană finalul lunii octombrie”, a explicat Zgonea.

El a arătat că, ulterior, va mai dura un timp de cel puţin o săptămână şi jumătate – două săptămâni în care decizia Curţii va trece prin cele două Camere. „Reanalizarea înseamnă încă două săptămâni. Suntem la mijlocul lunii noiembrie. Apoi se trimite proiectul către preşedinte, care are douăzeci de zile în care tactic poate să analizeze proiectul de lege. Peste 20 de zile o promulgă, deja suntem la Sfântul Nicolae şi atunci primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi trecut. Promulgarea se face, intră textul de lege în vigoare de la un an de la publicarea în Montorul Oficial, adică de la 6-10 decembrie 2014”, a spus Zgonea.

El a explicat că, în aceste condiţii de decalare, preşedintele Traian Băsescu îşi va îndeplini obiectivul de a face ca una dintre promisiunile USL – aceea de a revizui Constituţia – să nu fie dus la îndeplinire.

„Şi atunci, tactic, domnul preşedinte Băsescu şi-a îndeplinit obiectivul. V-am făcut un calcul matematic. Este un joc politic pe care preşedintele îl ştie şi pe care l-a anunţat de la început că îl va face până la sfârşit, pentru că una dintre promisunile USL a fost aceea de a promulga până la alegeri prezidenţiale un text nou constituţional care să ne aducă pe noi mai aproape de aspiraţiile europene”, a spus Zgonea.

El a arătat că prin blocarea referendumului de revizuire a Constituţiei şeful statului a acţionat ca un actor politic, deşi nu trebuia să fie unul, şi a dat un răgaz opoziţiei să se consolideze.

„Blocând, preşedintele, cu instrumentele pe care le are, ca un actor politic, deşi domnia sa nu ar trebui să facă acest lucru şi nu ar trebui să fie un actor politic, de fapt dă un răgaz opoziţiei să se consolideze după eşecul pe care l-a avut în guvernarea 2009-2012”, a adăugat Zgonea.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care „înfrâng” principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.

Preşedintele susţine, în sesizare, că stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituţie deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%. Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

PDL a sesizat CC în legătură cu această lege.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean şi judecătorii CC Daniel Morar şi Ştefan Minea au formulat o opinie separată, la acel moment, în care au susţinut că prevederi din lege duc la „înfrângerea” suveranităţii şi la alterarea legitimităţii deciziilor.

Cei trei judecători argumentau că definirea democraţiei se face ca „guvernare de către şi pentru popor”, ceea ce conduce la ideea că guvernarea se face în numele unei majorităţi.

„Majorităţile trebuie să guverneze şi minorităţile trebuie să se exprime şi, eventual să se opună. Democraţia trebuie să se manifeste în cadrul a două coordonate: pe de o parte, toţi cetăţenii care sunt afectaţi de o decizie trebuie să aibă şansa de a participa la luarea deciziei, fie în mod direct, fie prin reprezentanţi aleşi şi, pe de altă parte, decizia finală trebuie să reflecte voinţa majorităţii cetăţenilor, manifestată direct sau mediat”, argumentau judecătorii CC în opinia separată.

De asemenea, ei susţineau că „principiul majorităţii este singura consecinţă posibilă a modelului democratic”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în iulie, răspuzând unei întrebări legate de decizia CC privind Legea referendumului, că nu înţelege termenul de „un an” fixat de această instituţie, precizând că acesta este „greşit fixat”.

„Curtea Constituţională nu a protejat procesul de revizuire a Constituţiei, care a început deja”, a spus Băsescu, menţionând că nu vrea să se înţeleagă că ar critica Curtea Constituţională.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, pentru MEDIFAX, comentând sesizarea de neconstituţionalitate privind legea care stabileşte pragul de 30% la referndum, că cei de la CC s-au pronunţat deja pe subiect, el adăugând că preşedintele Băsescu este în campanie pentru Elena Udrea.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!