„Votul prin corespondenţă nu se poate face doar pentru diaspora. Votul prin corespondenţă se face pentru un anumit tip de scrutin, pentru toţi cetăţenii României. Asta e o chestie foarte grea, altfel ar fi neconstituţional”, a precizat Zgonea la finalul unei reuniuni a comisiei parlamentare.
El a arătat că securitatea este stabilită prin măsurile prevăzute în textul de lege.
„Au fost foarte multe elemente acuzate de către participanţii la un vot prin corespondenţă în Spania, Italia sau Mare Britanie, de aceea comisia a scris ambasadelor şi a cerut suport din partea parlamentelor naţionale din UE cu privire la această chestiune. Mai mult, am cerut suport şi din partea ambasadei SUA. Anul trecut, undeva în decembrie, a venit acest suport, a fost distribuit către toţi membrii comisiei, astfel încât să vedem cum este votul electronic şi votul prin corespondenţă în Statele Unite. (…) Inventivitatea omului este foarte mare. Noi dorim să fie un vot securizat şi trebuie să înţelegem cu toţii că, în momentul în care faci vot electronic sau vot prin corespondenţă, o parte din securitatea pe care tu o ai ca cetăţean cu privire la modul în care votezi se pierde. Trebuie să acceptăm acest lucru”, a spus Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că s-a discutat şi despre aglomeraţia la secţiile vot din străinătate.
„Am discutat să putem să creăm acolo atâtea secţii de vot, astfel încât oamenii pe parcursul zilei să poată să aibă acces. (…) Sunt câteva chestiuni pe care trebuie să le discutăm cu MAE, MAI, astfel încât ei să aibă memorandumurile stabilite până la începerea campaniei electorale cu statele respective în care comunităţile de migraţie româneşti sunt foarte mari. De aceea am spus că MAE trebuie să fie prezent, şi Ministerul de Interne. Dacă ai, de exemplu, un acord cu Spania sau Italia şi îşi permite să facă secţii de vot în anumite zone, atunci accesul comunităţilor românilor de migraţie care sunt pe teritoriul statului respectiv european legal poate să se ducă în secţia de vot, pentru că noi trebuie să aplicăm pe un alt teritoriu o lege românească. Noi avem obligaţii, angajamente pe tratat şi pe bilateral şi trebuie să facem acest lucru”, a explicat Zgonea.
El a subliniat intenţia parlamentarilor din comisie de a asigura acces la urne, mai ales pentru alegerea preşedintelui, pentru românii din străinătate.
„La Camera Deputaţilor şi Senat e mai uşor, pentru că avem mandate pentru diaspora. Acesta este o chestiune pe care trebuie să o reglementăm de urgenţă, pentru că a fost principala nemulţumire la alegerile de pe 16 noiembrie. Eu, personal, sunt de acord cu orice modificare a legii care permite ca toţi cetăţenii României să aibă acces la vot în ziua votului. Noi trebuie să ne gândim care este principala obligaţie din textul de lege şi ce au spus românii nemulţumiţi. Au spus aşa: au fost zone în care cetăţenii români nu au avut secţii de vot, deşi au solicitat. Trebuie să ne uităm la actuala legislaţie, să vedem cine are responsabilitate şi împreună cu instrumentele noastre să modificăm legea, astfel încât, în timp util, AEP, MAE, MAI să poată să propună secţii de vot în zonele în care sunt comunităţi româneşti. Votul prin corespondenţă este după ce asiguri toate condiţiile”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Întrebat dacă această comisie va reglementa în final votul prin corespondenţă, Zgonea a arătat: „Este prioritatea zero”.