„Eu cred că societatea românească, dacă vrea să-şi schimbe cultura politică, trebuie să ia o decizie cu privire la această chestiune (a imunităţii parlamentare –n.r.), astfel încât să nu ne mai întâlnim în Parlament, în loc să facem legi, să discutăm despre imunităţi”, a declarat Valeriu Zgonea.
Social-democratul a arătat că decizia în această privinţă nu poate fi luată numai de politicieni, ci împreună cu şeful statului şi că aşteaptă şi recomandarea din partea mediului universitar, a CSM-ului, a Ministerului Public.
„Politicienii nu pot lua doar ei o decizie cu privire la această chestiune. Vă reamintesc că parlamentarii români au cea mai joasă imunitate din UE. Este o decizie pe care trebuie să o luăm împreună cu preşedintele statului, cu alte instituţii care se ocupă de bunul mers al societăţii noastre în cadrul democratic pe care l-am ales. Aştept recomandarea mediului universitar, din partea CSM, a Ministerului Public, sunt cei care văd altfel regulile jocului politic.
Da, sunt de acord că, până la urmă, noi trebuie să facem un nou set de reguli pentru politicieni. Când mă refer la politicieni, mă refer la toţi cei care candidează pentru o demnitate publică, fie că este consilier, primar, preşedinte de CJ, membru al CJ, membru al Parlamentului sau membru al Guvernului. Cu cât mai repede stabilim aceste reguli înseamnă că devenim înţepţi, înţelegem presiunile societăţii româneşti, înţelegem obligaţiile pe care le avem ca să fim un exportator al bunelor practici în democraţie în zona Balcanică„, a explicat Zgonea.
El a mai spus că susţine modificarea legilor electorale, a statutului partidelor politice şi a finanţării partidelor, astfel încât să fie introdus un cod etic şi să fie automat suspendat cel care este într-o funcţie de demnitate publică şi a „interferat” cu justiţia.
CITEŞTE ŞI Zgonea: Blaga şi Gorghiu vor să fie preşedinţi la Senat şi Cameră. Nu trebuie să ne supărăm
„Eu susţin, în acest moment, o modificare a legilor electorale, o modificare a statutului partidelor politice şi a finanţării partidelor politice, dar şi introducerea în statutul partidelor politice a unui nou mod de a face politică în România. Asta înseamnă schimbarea culturii politice, un cod etic, al moralităţii, pe care şi preşedintele PSD l-a spus. Noi nu trebuie să ne întâlnim la partid, fie că suntem PSD, PNL, UDMR sau orice alt partid, să suspendăm un membru care are încălcate regulile şi principiile stabilite prin statutul deputatului şi senatorului, statutul partidelor politice şi a intrat în interferenţă cu justiţia. Trebuie această decizie să o ştim, să fie scris în statut şi automat trebuie să ne ocupăm de ceea ce ne-a dat nouă statul, asfel încât românul să ştie că dacă a votat pe cineva într-o anumită demnitate publică şi el a încălcat regulile, automat este suspendat din această funcţie. Trebuie să dăm acest semnal, este o cerinţă pe care am văzut-o pe 16 noiembrie, este o nemulţumire şi o indignare cu privire la modul de a face politică şi românii vor respect„, a mai spus Zgonea.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitaţia către partidele politice, pentru consultări, care vor avea loc miercurea viitoare, pe priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare, precum votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare.