Ion Iliescu poate fi urmărit penal în dosarul Mineriadei pentru crime împotriva umanităţii

Procurorii cer redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu. În cererea depusă la Parchetul General s-a cerut ca fostul preşedinte al României să fie pus sub urmărire penală pentru crime împotriva umanităţii, fapte care ar fi fost comise la Mineriada din 13-15 iunie 1990.
Filip Stan
02 dec. 2021, 19:37
Ion Iliescu poate fi urmărit penal în dosarul Mineriadei pentru crime împotriva umanităţii
UPDATE: Fostul președintele Ion Iliescu poate fi anchetat penal de procurori în ceea ce privește mineriada din 13-15 iunie, a decis joi Înalta Curte. Ancheta va fi reluată tot la Parchetul Militar. E vizată partea de dosar care privește moartea violentă a patru persoane și rănirea alteia.

”Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. (…) constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză”, este sentinţa pronunţată, joi, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, Înalta Curte ”confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică”.

”Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021”, a mai transmis instanţa.

Ion Iliescu aşteaptă, joi, ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe cu privire la cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului șef de stat în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorii cer acum infirmarea unei rezoluții date de Laura Codruța Kovesi în 2009, perioada în care era procuror general, prin care îl scotea pe Ion Iliescu de sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei, notează Ziare.com.

Procesul se judecă în şedinţă secretă la Înalta Curte. După restituirea la Parchet a celor două dosare în care era inculpat Ion Iliescu – Dosarul Mineriadei (decembrie 2020) și Dosarul Mineriadei (noiembrie 2021), fostul președinte al României nu mai putea fi urmărit penal, au precizat surse apropiate speţei.

Pe numele lui Ion Iliescu au fost emise ordonanțe de scoatere de sub urmărirea penală în mandatul de procuror general al Laurei Codruța Kovesi, fostă șefă a DNA şi actual procuror șef al Parchetului European.

Citeşte şi: Ion Iliescu spune că nu a preluat banii fostei Securităţi şi atacă un realizator TV: „Banii ăia nu sunt la mine, să încerce la o adresă mai aproape de A3”

Cum ar putea fi Ion Iliescu urmărit penal în dosarul Mineriadei pentru crime împotriva umanităţii

Prin restituirea Dosarului Revoluţiei, șefa Secției de Urmărire penală și Criminalistică (SUPC) din PICCJ, procuror-șef Adriana Denisa Cristodor, a infirmat ordonanțele semnate în mandatul Laurei Codruța Kovesi și a formulat o cerere de redeshidere a urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu pe rolul Înaltei Curți, spun sursele citate de Ziare.com.

Judecătorul Mircea Mugurel Șelea de la Înalta Curte a rămas în pronunțare cu privire la cererea de redeschidere a urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității reținută în sarcina lui Ion Iliescu, iar soluția a fost amânată de două ori.

Solicitarea SUPC a venit la 24 de ore după ce ICCJ a decis restituirea la Parchet a Dosarului Revoluției, adică pe 11 noiembrie.

Ion Iliescu, ţinut în suspans de Parchetul General

Pe 10 noiembrie, Parchetul General a precizat că nu găsește motive de nelegalitate cu privire la inculpații din Dosarul Revoluției, printre care se numără și Ion Iliescu. Tot procurorii spuneau că vor analiza „cu celeritate probele rămase” și vor reface rechizitoriul.

„Încheierea din data de 10.11.2021, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația PÎCCJ și a hotărât restituirea dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului, a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum și înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate. Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum și probele rămase câștigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului.

Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reținute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii. În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale”, se arată în comunicatul PG din 10 noiembrie.

În perioada în care era procuror general al României, Laura Codruța Kovesi a semnat două rezoluţii de scoatere de sub urmărirea penală a lui Ion Iliescu.

  • Rezoluția nr. 5147/C/2007 (prin care Kovesi infirma soluția de începere a urmăririi penale în dosarul 1122/P/2007 – mai exact, Dosarul Mineriadei)
  • Rezoluția nr. 406/C/1147/II/2/2009 (prin Kovesi infirma soluția de începere a urmăririi penale dată de procurorul de caz, Dan Voinea, în cauza penală 97/P/1990 Dosarul Revoluției).

Pe data de 10 decembrie 2020, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv restituirea la Parchetul Militar a dosarului Mineriadei din 1990, în care au fost trimişi în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate.

Citeşte şi: Serghei Mizil, dezvăluiri despre conturile secrete ale lui Ceauşescu şi venirea la putere a lui Iliescu: „Toată lumea ştia că va veni Iliescu. Într-un fel, a venit eşalonul doi”

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
⁠Adi Minune, imagini de colecție cu soția. A luat-o în turneu în America
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Ilie Bolojan huiduit la manifestările de Ziua Unirii Principatelor Române la Focșani
MediaFlux
Răsturnare privind alegerile prezidențiale din România! A apărut raportul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă