”Operațiunile de salvare din (vestul) provinciei Kermanshah s-au încheiat”, a declarat la postul național de televiziune Pir-Hossein Kolivand, șeful Serviciilor de Urgență din Iran.
Seismul cu magnitudinea 7,3 a afectat mai multe orașe și sate din zona muntoasă din provincia Kermanshah situată la granița cu Irak și s-a produs în timp ce majoritatea populației dormea. Cel puțin 14 provincii din Iran au fost afectate de cutremur. Iranul a declarat marți o zi de doliu în memoria victimelor cutremurului. Mii de persoane s-au adăpostit în tabere improvizate în timp ce multe altele și-au petrecut cea de-a doua noapte sub cerul liber de teama altor mișcări telurice după cele 193 de replici care au urmat seismului puternic.
O tânără rămasă fără adăpost din Sarpol-e Zahab, una dintre așezările cele mai afectate, a declarat televiziunii de stat că familia sa a suferit de frig în timpul nopții din cauza lipsei corturilor. ”Este o noapte foarte friguroasă… avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de orice. Autoritățile ar trebui să ajute mai repede”, a declarat aceasta, potrivit Agerpres.
Autoritatea cea mai înaltă din Iran, liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei a transmis luni un mesaj de condoleanțe și a îndemnat agențiile guvernamentale să facă tot posibilul să ajute populația afectată.
Poliția din Iran, Gărzile Revoluționare, și forțele afiliate din miliția Basij au fost trimise duminică noaptea în zonele afectate.
Președintele Hassan Rouhani va vizita zona marți, a anunțat postul național de televiziune care a prezentat imagini cu membrii echipelor de salvare care căutau frenetic printre dărâmături la scurt timp după cutremur. Autoritățile iraniene au declarat, însă, că șansele de a găsi alți supraviețuitori sunt extrem de mici. Spitalele din regiunile învecinate au preluat mare parte dintre răniți, conform televiziunii naționale care a prezentat imagini cu supraviețuitori care așteptau să fie tratați. Sute de persoane cu răni grave au fost trimise la unități medicale din Teheran, potrivit Agerpres.
Semiluna Roșie din Iran a declarat că mii de persoane au primit adăposturi de urgență, însă lipsa apei și a energiei electrice, dar și drumurile blocate din unele zone, au împiedicat eforturile de aprovizionare.
”Oamenii din unele sate încă au nevoie stringentă de alimente, de apă și adăpost”, a declarat postului național de televiziune guvernatorul din Qasr-e Shirin, Faramarz Akbari. Peste 30.000 de locuințe din regiune au fost afectate și cel puțin două sate au fost complet distruse, conform autorităților iraniene.
Iranul este una dintre țările cele mai active seismic din lume, mai multe falii majore traversând aproape 90% din teritoriul țării, iar cutremure devastatoare se produc frecvent. Cel mai violent cutremur din istoria modernă a Iranului a avut loc în iunie 1990, a distrus orașele din nord Rudbar, Manjil și Lushan, precum și numeroase sate, numărul victimelor fiind de peste 37.000. Cutremurul produs în orașul Bam, din sud-estul țării, în decembrie 2003, a provocat moartea a 26.000 de persoane.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în provincia Sulaimaniyah din Irak din regiunea Kurdistan. Acesta a provocat moartea a cel puțin șase persoane în Irak și rănirea altor peste 68. În nordul regiunii Kurdistanul Irakian șapte persoane și-au pierdut viața, iar alte 325 au fost rănite, mai arată Reuters.