Ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului Naţional s-a desfăşurat, miercuri dimineaţă, în Piaţa Tricolorului din Bucureşti, sub semnul doliului naţional decretat în memoria victimelor accidentului rutier produs în Muntenegru şi soldat cu moartea a 18 români. La ora 9.00, în faţa Palatului Cercului Militar Naţional, a fost acordat onorul militar drapelului României, iar apoi acesta a fost ridicat pe catarg, în acordurile imnului naţional. Ulterior, steagul a fost coborât în bernă, iar cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului din Muntenegru.
Printre participanţii la ceremonie s-au numărat premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi cel al Afacerilor Interne, Radu Stroe, alţi oficiali de la Apărare şi Interne, din mediul diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi un dispozitiv din Regimentul de Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul”.
Drapelul a fost arborat în bernă la instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, precum şi la sediile partidelor, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi cultură, misiunilor diplomatice, punctele de trecere a frontierei, aeroporturi, porturi, gări şi autogări, pe pavilionul navelor.
Este a şaptea zi de doliu naţional din ultimii 23 de ani şi prima dată când este decretată în memoria victimelor unui accident rutier.
Citeşte şi: MĂRTURII din autocarul groazei: „I-am spus să încetinească şi ne-a luat în râs” VIDEO
Miercuri, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi vor fi amânate.
Citeşte şi: Prima declaraţie a băiatului MUNTENEGREAN lovit de AUTOCARUL românesc, înainte să se RĂSTOARNE
Tot miercuri, de la 10.30, la Catedrala Patriarhală din Capitală, a avut loc o slujbă de pomenire a celor decedaţi în accident. Slujbe de pomenire pentru victimele accidentului din Muntenegru au avut loc şi la Curtea de Argeş, dar şi în alte biserici din toată ţara.
Zi de doliu va fi şi în Muntenegru, în memoria românilor morţi în accidentul de autocar. Autorităţile vor încerca să scoată epava maşinii din prăpastie. Noi informaţii despre accident vor fi făcute publice de poliţie după analiza resturilor autocarului.
Trupurile celor 18 români morţi în accidentul de autocar din Muntenegru au ajuns, marţi seară, în România. Avionul MApN cu care au fost transportate sicriele cu trupurile neînsufleţite ale celor ce şi-au pierdut viaţa în tragedie a sosit la Baza Militară 90 Otopeni în jurul orei 21.50. La Baza Militară a fost prezent şi premierul Victor Ponta, dar şi mai mulţi miniştri care au asistat la slujba oficiată de un sobor de cinci preoţi.
După ceremonie, corpurile neînsufleţite au fost transportate la Institutul Medico Legal cu 18 dube ale poliţiei şi jandarmeriei. Sfâşiate de durere, rudele au fost nevoite să facă identificarea. Toate cele 18 trupuri neînsufleţite au fost identificate. 17 au fost luate acasă de rude, iar ultimul urmează să fie ridicat vineri.
Citeşte şi: TRAGEDIA din Muntenegru, explicată în imagini. FILMUL coşmarului din autocarul GROAZEI
Familiile victimelor tragediei din Muntenegru vor primi ajutoare din partea Guvernului. Pe lângă cheltuielile de transport, înmormântare şi spitalizare, Executivul vrea să-i ajute pe cei care reprezintă cazuri sociale. Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de astăzi se află o hotărâre de Guvern care prevede acest lucru.
Tot marţi au fost aduşi în ţară cei 29 de răniţi în accidentul din Muntenegru. Primii 11 răniţi au ajuns în România marţi după-amiază, iar al doilea avion cu supravieţuitori a aterizat la ora 20.50, la Baza Militară 90 Otopeni. Victimele au fost preluate de mai multe ambulanţe pentru a fi transportate la spitalele Floreasca, Universitar, Elias şi Bagdasar-Arseni din Capitală.