Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea programului şi a listei Guvernului de către Mihai Răzvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, este programată să înceapă la ora 11.00.
Pentru a fi învestit, Guvernul propus de Ungureanu trebuie să primească votul majorităţii de 233 de parlamentari.
Teoretic, coaliţia poate asigura în plen cvorumul şi majoritatea de voturi necesare, grupurile PDL, UDMR, UNPR şi al minorităţilor naţionale totalizând 244 de parlamentari.
La Senat, grupul PDL are 45 de membri, cel al UDMR – 8, grupul progresist – 14. La Camera Deputaţilor, grupul PDL are 122 de membri, cel al UDMR – 20, grupul progresist – 18, iar grupul minorităţilor naţionale – 17. Grupurile opoziţiei au, la Cameră şi Senat, 213 parlamentari. Alţi cinci deputaţi şi doi senatori sunt independenţi. În condiţiile în care câteva mandate din totalul de 471 sunt vacante, majoritatea ar fi de 233 de voturi.
Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, alcătuit din 17 deputaţi, nu şi-a anunţat însă decizia dacă va susţine sau nu noul Executiv, o hotărâre urmând să fie luată joi dimineaţă. Un vot negativ al acestora ar face însă ca noul Guvern să nu treacă, în condiţiile în care PDL, UDMR şi progresiştii numără 227 de parlamentari, faţă de cele 233 de voturi necesare.
Pe de altă parte, tabăra puterii se confruntă cu unele absenţe. Senatorul UDMR şi Verestoy Attila şi deputatul PDL William Brânză nu vor fi prezenţi la şedinţa plenului comun de învestire a guvernului Ungureanu, anunţă Romania TV. Verestoy este încă imobilizat la pat în urma unui accident rutier, în timp ce William Brânză nu se află în ţară. Absenţa celor doi amplifică problema puterii întrucât deputaţii minorităţilor nu au luat o decizie formală de susţinere a noului cabinet.
La şedinţa de plen, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru urmează să îşi prezinte programul şi lista Guvernului. La cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare, preşedintele le dă acestora cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere. După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedinţii Camerelor şi se înaintează preşedintelui României pentru numirea Guvernului. Primul-ministru şi membrii Cabinetului depun apoi jurământul, individual, în faţa preşedintelui. Guvernul îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
La votul din plenul Parlamentului vor participa doar grupurile parlamentare ale coaliţiei. Opoziţia a decis să nu participe la şedinţă. Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că va fi prezent totuşi în plen pentru a explica poziţia USL şi a expune aşteptările opoziţiei de la noul guvern.
Miniştrii desemnaţi au fost audiaţi, miercuri, pe badă rulantă în comisiile parlamentare de specialitate, doar de către parlamentarii puterii, reprezentanţii opoziţiei absentând. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, alţii doar o „recomandare” către plen, în situaţia în care cvorumul de şedinţă nu a putut fi întrunit.
Componenţa cabinetului Ungureanu este următoarea:
– Marko Bela (UDMR) – vicepremier
– Cătălin Predoiu (independent) – ministrul Justiţiei
– Leonard Orban (independent) – ministrul Afacerilor Europene
– Lucian Bode (PDL) – ministrul Economiei
– Gabriel Berca (PDL) – ministrul Administraţiei şi Internelor
– Cristian Petrescu (PDL) – ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului
– Alexandru Nazare (PDL) – ministrul Transporturilor
– Stelian Fuia (PDL) – ministrul Agriculturii
– Cătălin Baba (PDL) – ministrul Educaţiei
– Răzvan Mustea (PDL) – ministrul Comunicaţiilor
– Claudia Boghicevici (PDL) – ministrul Muncii
– Bogdan Drăgoi (PDL) – ministrul Finanţelor
– Kelemen Hunor (UDMR) – ministrul Culturii
– Laszlo Borbely (UDMR) – ministrul Mediului
– Ritli Ladislau (UDMR) – ministrul Sănătăţii
– Cristian Diaconescu (UNPR) – ministrul Afacerilor Externe
– Gabriel Oprea (UNPR) – ministrul Apărării