UPDATE Marcel Ciolacu, după consultări: „Toate forțele politice vor o soluționare rapidă a calendarului electoral”. Când se vor desfăşura alegerile prezidenţiale

Premierul Marcel Ciolacu a discutat marți, de la ora 9:00, cu liderii REPER și cu Forța Dreptei pentru a stabili data alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an, după ce PSD nu a reușit să ajungă la un acord cu PNL, fapt ce a declanșat atacuri între cele două partide.
Mircea Filipescu
02 iul. 2024, 08:30
UPDATE Marcel Ciolacu, după consultări:

UPDATE. Marcel CIOLACU, după consultări: Toate forțele politice vor o soluționare rapidă a calendarului electoral. JOI vom avea Coaliție
„Toate forțele politice vor o soluționare rapidă a calendarului electoral. Joi vom avea Coaliție”, anunță premierul Marcel Ciolacu, la finalul a două zile de consultări cu partidele politice.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de cei doi viceprim-miniștri Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în Coaliția de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an, transmite Palatul Victoria.

Marcel Ciolacu va cere partenerilor de Coaliție să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații.
Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați, informează Guvernul.

Le mulțumesc tuturor partidelor participante pentru dialogul constructiv! Consider că a fost un demers util și democratic și îmi doresc ca și partenerii de Coaliție să țină cont de opiniile exprimate, a adăugat prim-ministru, Marcel Ciolacu.

UPDATE: Primii la consultările de marți, 2 iulie, au venit reprezentanții REPER, iar de la ora 10:00 a fost rândul reprezentanților Forței Dreptei.

„E corect să avem o discuție să vedem exact cum facem..singura constantă din punctul meu de vedere este că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale”, a declarat premierul Ciolacu, în imaginile video de la întâlnirea cu REPER.

REPER susține organizarea alegerilor prezidențiale la termen, în noiembrie. Ulterior discuțiilor de la Guvern, Ramona Strugariu, copreşedinta formaţiunii politice, a precizat că REPER susţine organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în noiembrie, potrivit Agerpres.

Totodată, a afirmat că i-a semnalat premierului gestiunea „defectuoasă” a procesului electoral, iar REPER a solicitat ca următoarele alegeri să fie monitorizate internaţional.

De asemenea, a arătat Strugariu, partidul pe care îl conduce a cerut o comisie care să analizeze felul în care s-au desfăşurat alegerile locale

„Am sugerat foarte clar prim-ministrului că noi nu vrem niciun fel de comasare pentru alegerile care urmează acum, prezidenţiale, parlamentare”, a completat copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru. Potrivit acestuia, premierul a fost de acord cu această variantă.

Forța Dreptei vrea turul I al prezidențialelor simultan cu alegerile parlamentare, în decembrie

După întâlnirea de marți cu REPER, premierul Ciolacu și cei doi vicepremieri, Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, s-au consultat cu liderii Forța Dreptei.

Forţa Dreptei susţine organizarea turului I al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii politice, Ludovic Orban, după consultările de la Guvern, potrivit Agerpres.

El a spus că propunerile pentru al doilea tur al prezidenţialelor sunt datele de 15 sau 22 decembrie.

„Dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal, aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi al preşedintelui”, a punctat Ludovic Orban.

El a subliniat că Forţa Dreptei respinge „categoric” soluţia de a organiza simultan turul II al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.

Totodată, Orban a apreciat că respectivele consultări sunt tardive.

„Le-am spus reprezentanţilor guvernului că această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului şi nu acum. La începutul anului, Coaliţia a ignorat complet voinţa societăţii, voinţa formaţiunilor politice de opoziţie şi a stabilit de la sine putere, fără niciun fel de consultare, un calendar electoral profund neconstituţional care deja a provocat efecte nocive pentru democraţia din România, prin comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, printr-o Ordonanţă de urgenţă neconstituţională”, a punctat Ludovic Orban.

Ştirea iniţială

Potrivit unui anunţ al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu va continua, marţi, discuţiile cu partidele politice pentru finalizarea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.

Potrivit programului, la ora 9:00 va avea loc discuţia cu reprezentanţii REPER, iar la ora 10:00, cu Forţa Dreptei.

”Din partea Guvernului, vor participa la întâlniri alături de premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu”, a transmis Executivul.

Premierul Marcel Ciolacu a început, luni, consultările cu partidele pe tema calendarului alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, primiele discuţii având loc cu delegaţia USR, formată din preşedintele USR Elena Lasconi, Dominic Fritz şi Lucian Viziteu. Lasconi a declarat, după discuţia cu reprezentanţii Executivului, că vor vedea dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă Marcel Ciolacu a fost sincer. Lasconi a menţionat că premierul le-a spus că după ce va avea dialog cu toate partidele, s-ar putea să fie încă o întâlnire în care să tragă concluziile.

Citeşte şi: Mihai Tudose, ferm convins că Mircea Geoană nu ajunge în turul 2 la prezidențiale: „Dacă face 10 %, e un scor imens”

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat, după consultările cu premierul Marcel Ciolacu de la Palatul Victoria, că UDMR a pledat pentru necesitatea separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare, el precizând că prezidenţialele pot fi stabilite pentru luna octombrie.

Liderul AUR George Simion a declarat, după discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, că a văzut un premier slab, un premier care nu e propriul lui stăpân şi la care diferite grupuri de interese au ajuns.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă: Unanimitate în PNL pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen. Ce spune despre propunerea Elenei Lasconi

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii
Capital.ro
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen de 60 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Autoritățile din Cancun salvează mii de ouă de broască țestoasă înaintea uraganului Beryl
MediaFlux
AU SCĂZUT PENSIILE. Casa de Pensii a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?