Klaus Iohannis a explicat că România are așteptări concrete de la acest summit, și anume să se decidă consolidarea Flancului Estic. Acest lucru înseamnă să fie înregistrată o creștere a numărului de militari aflați pe Flancul Estic, iar zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO.
„NATO este garanția securității noastre și în aceste vremuri complicate când Rusia a tacat Ucraina și noi suntem vecini ne dăm seama cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român.
Discuțiile au intrat deja direct în subiect. Atmosfera este una pozitivă, bună, cu toate că situația de securitate și situația economică nu sunt grozave
Acest summit vine să aducă un nou concept strategic. Vom decide, împreună, astăzi și mâine, cum va aborda NATO problemele de securitate în urmtăorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, Flancul Estic șamd.
Eu, echipa mea și România avem așteptări foarte concrete de la acest summit. Ne așteptăm să se decidă o consolidare a Flancului Estic.
Ne așteptăm la o creștere semnificativă a militarilor care vor fi staționați pe Flancul Estic și în România. Ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO.
Politica ușilor deschise va avea un aspect foarte concret. Suedia și Finlanda vor fi primite în NATO, iar discuțiile de aseară au mers în direcția de a fi acceptate. Au mai fost unii aliați care au avut nelămuriri, dar se pare că au fost clarificate. Așteptarea generală este ca NATO să dovedească faptul că este unită și puternică”, a declarat Iohannis la reuniunea de la Madrid.