Elena Udrea şi Ioana Băsescu sunt acuzate de DNA că au încălcat legea în 2009 când ar fi strâns fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Pe fond, Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, la 5 ani de închisoare
Procesul în care sunt judecate Ioana Băsescu și Elena Udrea în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009, durează de șase ani.
După trei amânări, astăzi judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) urmează să se pronunțe în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
Procurorii au cerut pedepse maxime pentru toți inculpații din acest dosar, de asemenea, atât Elena Udrea cât și fiica cea mare a lui Traian Băsescu au mers pe strategii diferite pentru a scăpa de acest dosar, și anume: Ioana Băsescu a cerut achitarea pentru faptele de corupție de care este acuzată, în timp ce Elena Udrea a cerut încetarea procesului penal invocând prescrierea faptelor.
Este foarte importantă decizia de astăzi care va fi emisă de Instanța Supremă pentru că este o decizie definitivă. Elena Udrea şi Ioana Băsescu sunt acuzate de DNA că au încălcat legea în 2009 când ar fi strâns fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.
În 2021, o decizie a Curții de Apel Bucureşti o condamna pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani. La rândul ei, Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.
În rechizitoriu DNA se arată că ”în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.
„Faptele s-au prescris”, a decis Curtea de Apel în dosarul Hidroelectrica al Elenei Udrea. Instanța a dispus confiscarea a 3,4 milioane de euro
În schimb, Udrea a scăpa de alt dosar. În aprilie, Curtea de Apel București a transmis decizia în cazul Hidroelectrica. Astfel, atat Elena Udrea, cât și Dan Andronic scapă de acest proces, din cauză că faptele s-au prescris. Acesta este verdictul în primă instanță, decizia putând fi atacată.
„Încetează procesul penal faţă de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA, cu privire la infracţiunile de trafic de influență […] și spălarea banilor [,,,], ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale”, se arată pe portal.just.ro.
3,4 milioane de euro e suma care ar trebui confiscată de la Elena Udrea, arată soluția pe scurt. „Dispune confiscarea specială de la inculpata UDREA ELENA-GABRIELA a sumelor de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro”, adică un total de 3,4 milioane de euro, arată Curtea de Apel în sentință.
La ultimul termen de judecată, din decembrie 2022, Elena Udrea a cerut încetarea procesului, invocând prescrierea faptelor. Judecătorii Curții de Apel București ar putea anunța azi, 11 aprilie, un prim verdict în acest caz, dar decizia nu va fi una definitivă.
Dosarul Hidroelectrica, în care Elena Udrea a fost judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, a fost trimis în instanţă de DNA în decembrie 2017, dar judecata pe fond a început abia în august 2020. Instanța a setat pentru azi al patrulea termen pentru pronunțarea deciziei în acest caz.