Conducerea Lukoil e nemulţimită că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care anchetează grupul rus Lukoil sub suspiciunea de evaziune fiscală, a pus sechestru pe stocurile de ţiţei şi produse finite destinate rafinăriei Petrotel din Ploieşti, precum şi pe tot patrimoniul rafinăriei.
Prim-vicepreşedintele grupului Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat zilele trecute, după o întâlnire cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează cazul Lukoil, că o decizie privind închiderea definitivă sau continuarea activităţii rafinăriei va fi luată până vineri.
„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu”, a spus Nekrasov, care este reprezentantul grupului cu activitatea de rafinare, marketing şi distribuţie.
Potrivit oficialului, Lukoil Petrotel va plăti 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe şi impozite pentru acest an.
„Considerăm că aceşti 700 de milioane de dolari pe care îi plătim pot fi considerate măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obţină aceşti bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv”, a adăugat Nekrasov.
Traian Băsescu a declarat, joi, că este inadmisibilă ameninţarea reprezentanţilor Lukoil privind închiderea rafinăriei Petrotel Ploieşti, cerând Guvernul să fie pregătit să preia rafinăria. Şeful statului a arătat că cei de la Lukoil trebuie să se hotărască dacă respectă legea sau pleacă din România.
„Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar ameninţarea făcută de un lider al companiei împotriva procurorilor şi a Guvernului. Astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la ploieşti pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu. Replătim preţul cu care s-a privatiza, iar diferenţa de la tehnologizare o discutăm dacă evaziunea fiscală a fost de 230 milioane de euro sau a fost mai mare. La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în cotrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil„, a declarat Trian Băsescu.
Şeful statului a arătat că România este stat de drept şi că legea se aplică tuturor în mod egal. Băsescu a mai spus că exercitarea de presiuni îi pare „o abordare de tip putinian”, adăugând că „aşa ceva face Putin în ţară la el, nu într-o ţară a UE”.
„Îmi pare o abordare de tip putinian, aşa ceva face Putin în Rusia. Comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor. Lukoil nu poate spune că închid pentru că am probleme cu justiţia, trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească. România este stat de drept, Lukoil are lanţ de distribuţie, are concesiuni în Marea Neagră şi trebuie să se hotărască dacă respectă legea sau pleacă”, a precizat Băsescu.
„Am mai auzit o minciună că Lukoil contribuie cu 700 mil. de euro pe an. Lukoil merge în pierdere de ani buni. Asta mă face să gândesc şi spun: i-a dat banii lui, i-a dat banii pe acciză. Lukoil n-a avut profituri. Cel puţin aşa arată declaraţiile lor din ultimii 5 ani, în care să fi dat contribuţii la statul român. Cele 700 milioane sunt accizele”, a adăugat şeful statului.
Traian Băsescu a explicat că suntem în faţa unui „şantaj”, dar le-a transmis reprezentanţilor Lukoil că pot să plece din România, dar să nu creadă că vor pleca cu rafinăria.
„Suntem în faţa unui şantaj, a unei presiuni, şi Doamne fereşte să se cedeze la ea că altfel aflăm mâine că nici OMV, nici Rompetrol nu mai poate face profit. Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!„, a conchis Băsescu.
Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul analizează problema securităţii energetice cu instituţiile statului şi va lua toate măsurile în acest sens, dar singura ţară din cele 28 state membre ale Uniunii Europene care a recurs la procedura naţionalizării este Ungaria. Ponta a precizat că declaraţiile făcute „la tulburare, la nervi, în stare precară” nu ajută cu nimic România.