UPDATE. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 „contra” şi 17 abţineri, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu.
„Astăzi împreună avem în atenţie un proiect extrem de important în România, un proiect care îşi dore;te să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc. Noua lege are două elemente importante – contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, în plenul de luni al Camerei.
UPDATE. Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, noua lege a sistemului public de pensii.
Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
UPDATE. Raportul comisiei de Muncă privind legea pensiilor a fost redactat și citit în plen de președintele comisiei de Muncă Adrian Solomon. Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, a declarat, în timpul dezbaterilor, următoarele:
„Supun atenției dumneavoastră un proiect de lege care își dorește să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect atît pentru românii care au muncit dar și pentru românii care muncesc. Noua legea are două elemente importante contributivitate și muncă. Aceștia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor”.
UPDATE. Legea pensiilor intră luni, după ora 16:00, la votul final în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaţilor.
……
Deputaţii sunt chemaţi, luni, să dezbată şi să voteze, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat.
Proiectul legii pensiilor (PL-x 727/2023) va fi dezbătut dacă va fi emis la timp Raportul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor. Deputaţii Comisiei se vor reuni în şedinţă luni, 20 noiembrie, de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii.
Plenul Camerei se va reuni începând cu ora 16.00.
Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 85 de voturi „pentru”, şase voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.
Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.
Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.