Constituirea alianțelor trebuie depuse în termen de 5 zile de la înființarea Biroului Electoral Central. cea mai târzie dată ar fi cea de 15 septembrie.
Posibilii parteneri de alianțe pentru PSD sunt Pro România, ALDE și PP-USL. Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat public că o alianță cu PSD ar fi benefică pentru a crește șansele la alegerile parlamentare.
„Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al celor care gândesc strategic, ar trebui să ne unim eforturile şi să ne luptăm cu PNL. Nu ni le unim? Probabil că o să pierdem separat”, a declarat Victor Ponta.
Tăriceanu a spus, în repetate rânduri, că scopul unei alianțe cu PSD, în vederea alegerilor, este de „a pune bazele unei alternative serioase la incompetenţii din PNL, neomarxiştii din USR şi turnătorii din PMP”. „Prezenţa ALDE în alianţă va garanta că libertăţile şi drepturile cetăţenilor nu vor fi doar nişte vorbe pe hârtie, aşa cum sunt acum, ci că va exista un partid gata să lupte pentru aceste valori”, mai spunea Tăriceanu în urmă cu câteva săptămâni.
Marcel Ciolacu și apropiații lui nu cred în varianta unei alianțe și ar prefera ca PSD să meargă pe cont propriu.
Pentru celelalte partide, însă, Pro România, ALDE sau PP-UL, alianța cu PSD ar îndepărta grija pragului electoral. În toate sondajele, Pro România depășește pragul electoral de 5%, dar ALDE se află la limită, în timp ce PP-USL nu a mai candidat la alegeri naționale.
Sociologul Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, spunea, miercuri, că vor urma mai multe discuții în aceste zile și că și Partidul Național Țărănesc Democrat (PNȚCD) și-a exprimat dorința să participe la o alianță.
Întrebat de o alianță cu ALDE, Dâncu a spus că: „ALDE a lucrat cu noi. În unele zone, lucrăm împreună, avem proiecte și, cu siguranță, pot să participe la o coaliție cu noi”.