Demisia Papei Benedict al XVI-lea a intrat în vigoare. După opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a încetat să mai fie papă joi, la ora 20.00 (21.00, ora României), când a intrat în vigoare demisia sa, prima a unui Suveran Pontif în ultimii 700 de ani.
Singura manifestare concretă a acestui final de pontificat constă în faptul că gărzile elveţiene, aflate în post la poarta Castelului Gandolfo, s-au retras.
Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul şi a ajuns la reşedinţa Castel Gandolfo. Clopotele bisericilor din Roma şi cele ale Basilicii Sfântul Petru au fost trase pentru a marca plecarea Papei Benedict. Mii de jurnalişti din 61 de ţări sunt la Vatican pentru a relata evenimentul.
Mai devreme, liderul spiritual al catolicicilor s-a întâlnit cu cei peste 100 de cardinali şi a promis succesorului său respect şi supunere necondiţionate.
El a salutat miile de credincioşi veniţi să îl întâmpine în piaţa Palatului Gondolfo, cărora le-a spus că nu mai este Suveran Pontif şi că începe „ultima etapă a pelerinajului în această lume”.
„Vă mulţumesc pentru prietenie şi pentru dragoste. Ştiţi că nu mai sunt Suveran Pontif, sunt un simplu pelerin care începe ultima etapă a pelerinajului în această lume. Vreau să ştiţi că inima mea va lucra în continuare pentru binele comun al Bisericii şi al comunităţii”, a spus Benedict.
Aceasta a fost ultima apariţie publică a lui Benedict al XVI-lea ca Papă.
Castelul Gandolfo este o vilă cu un teren de aproximativ 55 de hectare şi grădini somptuoase, pe malul Lacului Albano, ce figurează în clasamentul celor mai frumoase localităţi din Italia. Papa Benedict va locui aproximativ două luni la Castel Gandolfo, după care va reveni la Vatican şi va sta într-o mânăstire.
Fostul Papă va prelua titlul oficial de „Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit”.
Intrarea în vigoare a demisiei deschide faimoasa perioadă de „scaun vacant”, iar cardinalul şambelan asigură, în mod oficial, interimatul. Această sarcină dificilă îi revine secretarului de Stat al lui Joseph Ratzinger, cardinalul Tarcisio Bertone.
Papa Benedict al XVI-lea a îndemnat credincioşii, în ultimul mesaj postat pe Twitter, să simtă bucuria de a fi creştini şi de a fi iubiţi de Dumnezeu. Joi seară, imediat după ce demisia Papei Benedict va intra în vigoare, contul său de Twitter va fi închis definitiv.
Suveranul Pontif a anunţat pe neaşteptate, în urmă cu trei săptămâni, că renunţă la tronul papal. El se retrage la o mânăstire din Cetatea Vaticanului, unde îşi va petrece tot restul vieţii, rugându-se pentru toţi credincioşii şi pentru toată lumea, aşa cum a el însuşi a mărturisit, spunând că aceasta a fost „voinţa lui Dumnezeu”.
Provocări dificile îl aşteaptă pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, de la contestarea internă şi persecutarea creştinilor în lume şi până la mize etice şi abuzurile de tot felul ce afectează Biserica Catolică, ce numără aproximativ 1,2 miliarde de credincioşi.