ZILE LIBERE 2014: Cât vor sta acasă bugetarii de Paşte şi 1 Mai

ZILE LIBERE 2014: Românii vor avea parte de o minivacanţă de Paşte 2014 şi altă minivacanţă în jurul datei de 1 Mai. 
Filip Stan
14 apr. 2014, 12:25
ZILE LIBERE 2014: Cât vor sta acasă bugetarii de Paşte şi 1 Mai

ZILE LIBERE 2014: Guvernul a aprobat hotărârea prin care ziua de 2 mai 2014 este declarată zi liberă. nstituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal sâmbătă 26 aprilie sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la 31 mai, pentru a recupera ziua liberă de 2 mai 2014, conform deciziei Guvernului. Conform procedurii, ziua este declarată liberă pentru personalul bugetar, cu excepţia celor din instituţiile publice a căror activitate trebuie asigurată.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior că agenda şedinţei de guvern include hotărârea prin care ziua de 2 mai 2014 este declarată zi liberă şi a precizat că speră ca „predicţiile extrem de optimiste” ale industriei de turism să se adeverească şi să rezulte venituri mari.

Calendarul zilelor libere în 2014: Nouă dintre cele 12 sărbători legale pică în cursul săptămânii

Anul Nou

1 ianuarie – miercuri
2 ianuarie – joi
3 ianuarie – vineri

Paşti

20 aprilie – duminica
21 aprilie – luni

Ziua Internaţională a Muncii

1 mai – joi

2 mai – vineri, se recuperează

Rusalii

8 iunie – duminica
9 iunie – luni

Adormirea Maicii Domnului

15 august – vineri

Sfântul Andrei

30 noiembrie – duminica

Ziua Naţională a României

1 decembrie – luni

Crăciun

25 decembrie – joi
26 decembrie – vineri

ZILE LIBERE 2014. Ce minivacanţe vă puteţi planifica şi când pică Paştele, 1 mai şi Crăciunul

Zile libere – cum e la alţii

Ruşii sunt fruntaşi când vine vorba de zilele libere, în rândul ţărilor G20, după cum relevă o anchetă realizată de agenţia rusă InterRating. Aceasta a plasat Rusia pe locul patru în grupul celor mai dezvoltate 20 de ţări (G20) cu un total de 40 de zile libere garantate pe an, fiind devansată doar de Arabia Saudită (59), Brazilia şi Franţa, fiecare cu câte 41. Angajaţii ruşi beneficiază de 29 de zile de concediu plătite şi de 12 sărbători naţionale.

Prin comparaţie, muncitorii chinezi au un concediu plătit de cinci zile, cei din India şi Indonezia au 12 zile libere, iar sud-coreenii 15.

Citeşte şi Câte ZILE LIBERE vor avea bugetarii în anul 2014

Ţările ai căror angajaţi se bucură de cea mai scurtă perioadă de vacanţă au în schimb cea mai ridicată productivitate, potrivit unei alte anchete InterRating. China se află în fruntea celor mai productive ţări, fiind urmată de India pe locul secund şi Coreea de Sud pe poziţia a patra.

Statele Unite ale Americii sunt singura economie majoră a lumii unde concediul cu plată nu este garantat prin lege. Această perioadă este stabilită de angajator şi este în medie de două săptămâni, notează RIA Novosti.

Alte zile care ar putea fi declarate libere pentru români

ZILE LIBERE 2014. Prima zi a anului scolar ar putea fi zi libera pentru unii parinti, dupa cum se arata in proiectul de lege privind declararea zilei de inceput de an scolar – zi libera pentru parinti, adoptat tacit de Senat la inceputul acestei saptamani. 

Mai precis, documentul citat stabileste ca prima zi a noului an scolar se poate acorda, ca zi libera, doar parintilor ai caror copii sunt in invatamantul preuniversitar.

Potrivit propunerii legislative, ziua libera se acorda doar la cererea parintilor si va fi recuperata de acestia in urmatoarele 30 zile.

„Din pacate, inceputul fiecarui an scolar coincide cu o zi lucratoare. Acest fapt face destul de dificila posibilitatea parintilor de a-si insoti copiii la scoala”, mentioneaza, in expunerea de motive, senatorul PP-DD Constantin Popa. 

Parlamentarul sustine, de asemenea, ca exista foarte multe cazuri in care unii parintii sunt nevoiti sa se invoiasca sau sa isi ia concediu fara plata sau, mai rau, altii sunt chiar sanctionati de angajatori ca intarzie la munca.

„Din acest punct de vedere, toti parintii ar trebui sa fie liberi in aceasta zi, pentru a fi langa copiii lor”, opineaza senatorul PP-DD.

Inainte de a fi adoptata tacit de Senat, initiativa legislatia a primit avize favorabile din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati, Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala. Totusi, in acest caz, Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca, pentru a se aplica, documentul trebuie sa primeasca votul final al deputatilor. 

Parintii pot primi liber si pentru a-si duce copilul la medic

O alta propunere legislativa in favoarea salariatilor parinti este cea initiata de mai multi deputati si senatori PSD, PNL, PC si PP-DD, Proiectul de lege privind ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. 

Concret, conform documentului citat, ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului se acorda pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica periodic starea de sanatate a acestuia.

Important! De aceasta facilitate pot beneficia doar parintii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Asadar, parintii au dreptul la o zi libera doar pentru ingrijirea copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, iar angajatorul nu este obligat sa plateasca drepturile salariale aferente zilei libere.

Ziua libera se va acorda doar la cererea unuia dintre parinti, la alegere, fiind justificata ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezulta controlul medical efectuat. Cererea parintelui va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic si va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere ca, in ultimul an, celalalt parinte nu a solicitat si nici nu va solicita ziua libera.

Potrivit propunerii, tot o zi lucratoare libera pe an se acorda si in cazul familiilor cu doi copii. In schimb, familiile cu trei sau mai multi copii ar putea primi 2 zile libere, consecutive sau separate, dupa cum decide si angajatorul.

Angajatorii sunt obligati sa acorde ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. In caz contrar, ei risca amenzi cuprinse intre 500 si 1500 lei.

Ca si in cazul proiectului de lege privind declararea zilei de inceput de an scolar zi libera pentru parinti, si aceasta initiativa a fost adoptata de senatori, insa trebuie sa primesca votul final din partea Camerei Deputatilor, care este forul decizional. In momentul de fata, propunerea a primit mai multe avize din partea comisiilor parlamentare, iar, in momentul de fata, se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. Puteti urmariAICI traseul legislativ al documentului.

ZILE LIBERE Mai multe tipuri de facilitati pentru parinti

Legislatia autohtona ofera mai multe facilitati salariatilor parinti. Vorbim in primul rand despre femeile insarcinate si despre cele care au nascut si s-au intors la serviciu. Astfel, acestea pot beneficia de protectie si de unele privilegii la locul de munca daca isi anunta angajatorul despre starea lor, conform OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Mai mult decat atat, in cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu isi poate indeplini obligatiile de a oferi un loc de munca sigur si sanatos pentru salariata gravida sau care a nascut recent, aceasta are dreptul la concediul de risc maternal, care se acorda fara vreo conditie de stagiu de cotizare, pe o perioada de maximum 120 de zile. Pe toata perioada concediului de risc maternal, mamele sau viitoarele mame primesc o indemnizatie de risc maternal de 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni. Citeste AICI mai multe detalii depre acest subiect.

In plus fata de concediul de risc maternal, legislatia reglementeaza alte 4 tipuri de concedii de care parintii pot beneficia atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa nasterea copilului. 

Mai exact, este vorba despre concediul de maternitate, concediul paternal, concediul pentru cresterea copilului si concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. In plus, pe toata perioada concediului, parintii beneficiaza de indemnizatii lunare de pana la 85% din venitul net, care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Dispozitiile in domeniu stabilesc, de asemenea, ca angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap.

Exceptie de la aceasta regula fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului. 

Afla de AICI toate tipurile de concedii de care pot beneficia salariatii parinti.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Trucul prin care îți poate prelungi viața cu 10 ani. Dr. Virgiliu Stroescu a vizitat orașul unde oamenii trăiesc mai mult: ”Organismul știe”
Capital.ro
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Iulia Vântur, cea mai intensă experiență muzicală. Unde va concerta
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Ministrul Transporturilor anunță achiziția a 37 de trenuri electrice până în 2026
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți