Pentru acordarea zilelor libere plătite în cazul închiderii temporare a școlilor, unul dintre părinți va trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt nu a depus și el o astfel de cerere.
Mai exact, această declarație va fi semnată doar de celălalt părinte care rămâne în câmpul muncii, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru supravegherea copilului din cauza închiderii temporare a școlilor.
Dacă părinții vor încălca limitarea impusă de document (ca doar un părinte să beneficieze de zile libere pentru a sta cu copilul acasă), aceștia vor risca să nu mai poată beneficia de alte zile libere în situații similare.
Propunerea legislativă stabilește că, atunci când cursurile școlii la care au copilul înscris sunt suspendate, părinții vor putea sta acasă cu acesta pentru a-l supraveghea. Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar și din cauza altor situații extreme decretate de autoritățile din țara noastră (incendii, epidemii și altele).
Astfel, zilele libere se vor acorda doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, iar în aceste zile, părinții vor primi o indemnizație egală cu salariul dintr-o zi lucrătoare. Practic, aceștia vor beneficia de zile libere plătite normal.
Potrivit inițiativei legislative, de aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un părinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de muncă al acestuia, adică indiferent dacă acesta este angajat la stat sau în sectorul privat.
Legea nr. 91/2014 prevede doar o singura zi lucratoare, de care poate sa beneficieze doar un parinte, pentru a asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului de a verifica anual starea de sanatate a acestuia.