ZILE LIBERE 2021. Dacă 2020 a fost un răsfăţ pentru angajaţi, cu multe libere legale, minivacanţe şi telemuncă în pandemie, anul 2021 vine cu veşti proaste pentru bugetari şi nu numai. Conform calendarului sărbătorilor legale, sunt 15 zile libere în total, însă, veste proastă abia acum vine, opt dintre acestea pică în weeekend, care oricum era liber prin lege.
Când pică marile sărbători religioase în 2021
ZILE LIBERE 2021. Nu avem însă numai veşti proaste. Cele două zile libere de Paste 2021 ne vor oferi un prim weekend prelungit cu Vinerea Mare (zi libera) si a doua zi de Paste. Planificați-vă vacanța dumneavoastră şi în funcţie de zilele libere, că de pandemie poate ne scapă vaccinul anti-Covid 19.
Zile libere 2021, calendar complet:
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
30 aprilie -Vinerea Mare,
2 -3 mai – Paște ortodox 2021
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
20 iunie (duminică) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Potrivit Codului Muncii, persoanele care trebuie să lucreze în zilele declarate sărbători legale au dreptul la zile libere în compensaţie, în decurs de o lună, sau la o sumă suplimentară echivalentă cu un spor „ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
ZILE LIBERE 2021. Suplimentar, salariații care aparțin altor religii decât cele creștine beneficiază de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
Există și categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare.
Zile libere în plus în 2021. Ce trebuie să faci pentru o nouă minivacanţă anul viitor
Mai exact, este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Dacă salariații lor lucrează în zile de sărbătoare legală, angajatorii sunt obligați să le acorde acestora compensații. Adică, pentru lucrul în zilele libere, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se poate acorda liber, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.
ZILE LIBERE 2021. Important! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.