ZILE LIBERE 2022. Cum pot angajaţii să obţină cel puţin TREI ZILE libere în plus
Potrivit proiectului de lege, „la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după sintagma „1 decembrie” se introduce o nouă liniuţă, cu următorul cuprins:”24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.
Deputatul aminteşte că la nivelul instituţiilor Uniunii Europene data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.
ZILE LIBERE 2022. Sărbători legale în 2022. Ce vacanțe vor avea românii
El mai spune că în România Codul Muncii prevede ca sărbători legale, în care nu se lucrează, un număr de 15 zile, din care două – prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii – se prăznuiesc într-o zi de duminică, „acest număr de sărbători legale fiind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, între care Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.
„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, argumentează între altele iniţiatorul în expunerea de motive, adăugând că pe 24 decembrie românii respectă totodată o serie de tradiţii şi se pregătesc să serbeze Crăciunul.
Iniţiativa a fost depusă la Senat – prima cameră sesizată.
Zile libere 2022. În România există 15 zile libere ocazionate de sărbătorile legale. În 2022, multe dintre acestea pică în weekend, astfel încât nu pot fi considerate cu adevărat zile libere pentru români.
Primele 2 zile ale anului, respectiv 1 și 2 ianuarie pică în 2022, în weekend. Totuși, trei weekenduri de anul viitor vor fi mai lungi, adică vor avea 3 zile.
ZILE LIBERE 2022. Ce pot face angajații cu zilele de concediu neefectuate în 2021
Asta datorită faptului că aceste sărbători pică fie lunea, fie vinerea. Pe lângă cele 3 weekenduri lungi, mai sunt și alte weekenduri prelungite: cele de Paște și Rusalii, unde avem Vinerea Mare este liberă, la fel ca și lunea de după Paște și Rusalii.
În plus, mai există posibilitatea unei punți, așa cum a fost cazul și în acest an, de 1 Decembrie. AStfel, în 2022, de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, va exista aceași posibilitate, puntea fiind făcută cu ziua de vineri.
Zile libere 2022. La Parlament a fost depus un proiect de lege pentru acordarea unei noi zi libere pentru angajați. Aceasta prevede că salariații cu drept de vot să poată primi la cerere, “o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”. Costurile în legătură cu ziua liberă ar urma să fie suportate de către angajatori.
Sărbătorile legale din 2022:
1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
24 ianuarie (Ziua Unirii) – luni – minivacanță de 3 zile
22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri
24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni, ca în fiecare an (în total 4 zile)
1 mai (Ziua Muncii) – duminică
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile
Când se fac nunţi în 2022. Calendar ortodox nunţi 2022. Câte zile libere se acordă pentru nuntă
România are mai puține zile libere comparativ cu alte state din UE
Spania – 38 de zile
Elveția – 26 de zile
Albania- 21 de zile
Bosnia și Herțegovina – 21 de zile
Germania -18 zile
Kosovo – 17 zile
Cipru -16 zile
Malta -14 zile
Suedia -13 zile
Italia -12 zile
Belgia -10 zile
Rusia – 17 zile
Marea Britanie – 16 zile
Serbia – 10 zile
Bulgaria – 14 zile