ZILE LIBERE 2022. Cinci zile de vacanță, CADOU pentru salariați de Ziua Națională. Elevii au şi ei minivacanță

Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Alina Costache
11 nov. 2022, 19:12
ZILE LIBERE 2022. Cinci zile de vacanță, CADOU pentru salariați de Ziua Națională. Elevii au şi ei minivacanță

ZILE LIBERE 2022. Românii vor avea la sfârșitul lunii noiembrie o mini vacanță de 5 zile după ce guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public.

Astfel, este vorba despre intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie, astfel: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Națională a României, 2 decembrie – zi liberă prin decizia guvernului, 3,4 decembrie – zile de weekend.

ZILE LIBERE 2023. Două minivacanţe în ianuarie, anunţul a fost făcut de Marcel Ciolacu

Elevii vor avea, de asemenea, liber de la şcoală în toate aceste zile! Decizia privind ziua liberă în data de 2 decembrie a fost luată încă de la începutul anului 2022.

”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, se arată în comunicatul de presă remis de Ministerul Muncii la 19 ianuarie 2022.

În 2022, salariații români au avut avea dreptul la 15 zile libere, adică sărbătorile legale, conform Codului Muncii. Dintre acestea, 9 au fost în timpul săptămânii și 6 în week-end.

Pe lângă zilele libere prin lege și sărbătorile legale, românii pot beneficia de o serie de alte zile libere, cum sunt cele enumerate mai jos.

Zi liberă pentru a dona sânge

Salariații au drept la zi liberă pentru fiecare donare efectivă (HG 1.364/2006). Ziua liberă poate fi acordată pe baza documentelor justificative eliberate de instituția la care a fost efectuată donarea de sânge.

Zi liberă pentru vaccinare anti-COVID

Se acordă pe baza adeverinței de vaccinare, printr-o cerere. Nu trebuie să coincidă cu data efectivă a vaccinării (nu se aplică pentru vaccinările efectuate înainte de finalul lui iulie 2021).

Se poate acorda în termen de trei ani de la data emiterii dovezii de vaccinare. Se acordă pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 efectuat, potrivit avocatnet.ro.

Și salariații care își vaccinează copiii au drept la zi liberă plătită, în ziua efectivă de vaccinare. Se acordă pentru fiecare doză de vaccin administrat copilului sau copiilor avuți, cu condiția ca celălalt părinte să nu beneficieze de acest drept. În ambele cazuri, vaccinarea proprie sau a copilului, salariatul trebuie să prezinte dovada vaccinării.

Concediu de odihnă în 2023. Perioadele libere de anul viitor trebuie anunţate până în decembrie. Mai multe zile libere pentru angajaţi anul viitor

Zi liberă pentru a duce copilul la medic

Această zi liberă se acordă în fiecare an pe baza unei cereri a salariatului care este părinte. Se atașează declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care trebuie să reiasă că nu a solicitat și nu va solicita pe durata unui an calendaristic dreptul similar la locul lui de muncă.

Salariatul trebuie să ofere angajatorului o adeverință medicală emisă de medicul de familie din care să reiasă efectuarea controlului.

Se acordă doar o zi pe an, dacă salariatul are unul sau doi copii, și două zile, dacă are trei sau mai mulți. Obligația de plată a zilei libere nu există, însă angajatorul poate opta să o plătească, dacă dorește.

Zile libere pentru fertilizare in vitro

Salariatele care urmează un tratament de fertilizare in vitro beneficiază de trei zile suplimentare de concediu de odihnă. Este vorba despre o zi la data efectuării puncției ovariene și două zile începând cu data efectuării embriotransferului.Salariata trebuie să depună o cerere de concediu și scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist.

Zile libere pentru evenimente familiale deosebite

Zilele libere pentru evenimentele familiale sunt cele acordate pentru căsătoria salariatului sau a copilului acestuia, decesul unor persoane din familia apropiată ș.a.m.d. Aceste zile trebuie să fie plătite de către angajator.

Zile libere 2023. Trei zile de vacanţă în plus pentru elevi şi profesori, se face punte pentru minivacanţe!

Concediu paternal

La nașterea copilului, tatăl acestuia are dreptul să primească un concediu paternal de cinci zile lucrătoare. Dacă a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu zece zile lucrătoare. Majorarea se poate aplica o sigură dată, indiferent de numărul copiilor.

Concediu paternal se acordă, la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, pe baza certificatului de naștere al copilului. Acest concediu paternal trebuie plătit de către angajator, cu o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Zile suplimentare la concediul de odihnă

Acest drept îi au salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani. Acest drept se regăsește în Codul muncii și se acordă independent de existența vreunul contract colectiv de muncă.

Ore libere

De asemenea, angajatorii au obligația de a acorda salariatelor gravide, care i-au informat pe aceștia despre starea lor de graviditate, dispensă pentru consultații în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru.

Aceste ore libere trebuie să fie plătite. De asemenea, gravidele care solicită reducerea programului de lucru cu o treime din cauza faptului că nu pot duce la îndeplinire un program întreg de lucru din cauza problemelor de sănătate sau reducerea programului salariatelor care alăptează sunt alte două drepturi ce reprezintă acordarea de ore libere, dar pentru care drepturile salariale nu se diminuează, respectiv există obligația de plată a acestora.

Ce zile libere sunt în 2023

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (pică duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (pică marți)
14 aprilie — Vinerea Mare (pică vineri)
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (pică duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (pică duminică și luni)
15 august — Adormirea Maicii Domnului (pică marți)
30 noiembrie — Sfântul Andrei (pică joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (pică vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (pică luni și marți)

De asemenea, potrivit Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

România are mai multe zile libere legale decât alte țări europene (anul 2022)

Dacă salariații români beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală, nelucrătoare, alți europeni, ca spaniolii, au doar opt astfel de zile în 2022.

Britanicii au tot opt libere, în vreme ce în Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, când nu lucrează nimeni, în afară de angajații din sectoarele esențiale, ca sănătatea, transportul public sau domeniul energiei.

De asemenea, statul german acordă cetățenilor săi nouă zile libere de sărbători, iar landurile pot stabili zile în plus.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în următoarele cinci zile. Doar 4 nativi sunt avantajați de astre
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)