ZILE LIBERE 2022. Cinci zile de vacanță, CADOU pentru salariați de Ziua Națională. Elevii au şi ei minivacanță

Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Alina Costache
11 nov. 2022, 19:12
ZILE LIBERE 2022. Cinci zile de vacanță, CADOU pentru salariați de Ziua Națională. Elevii au şi ei minivacanță

ZILE LIBERE 2022. Românii vor avea la sfârșitul lunii noiembrie o mini vacanță de 5 zile după ce guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public.

Astfel, este vorba despre intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie, astfel: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Națională a României, 2 decembrie – zi liberă prin decizia guvernului, 3,4 decembrie – zile de weekend.

ZILE LIBERE 2023. Două minivacanţe în ianuarie, anunţul a fost făcut de Marcel Ciolacu

Elevii vor avea, de asemenea, liber de la şcoală în toate aceste zile! Decizia privind ziua liberă în data de 2 decembrie a fost luată încă de la începutul anului 2022.

”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, se arată în comunicatul de presă remis de Ministerul Muncii la 19 ianuarie 2022.

În 2022, salariații români au avut avea dreptul la 15 zile libere, adică sărbătorile legale, conform Codului Muncii. Dintre acestea, 9 au fost în timpul săptămânii și 6 în week-end.

Pe lângă zilele libere prin lege și sărbătorile legale, românii pot beneficia de o serie de alte zile libere, cum sunt cele enumerate mai jos.

Zi liberă pentru a dona sânge

Salariații au drept la zi liberă pentru fiecare donare efectivă (HG 1.364/2006). Ziua liberă poate fi acordată pe baza documentelor justificative eliberate de instituția la care a fost efectuată donarea de sânge.

Zi liberă pentru vaccinare anti-COVID

Se acordă pe baza adeverinței de vaccinare, printr-o cerere. Nu trebuie să coincidă cu data efectivă a vaccinării (nu se aplică pentru vaccinările efectuate înainte de finalul lui iulie 2021).

Se poate acorda în termen de trei ani de la data emiterii dovezii de vaccinare. Se acordă pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 efectuat, potrivit avocatnet.ro.

Și salariații care își vaccinează copiii au drept la zi liberă plătită, în ziua efectivă de vaccinare. Se acordă pentru fiecare doză de vaccin administrat copilului sau copiilor avuți, cu condiția ca celălalt părinte să nu beneficieze de acest drept. În ambele cazuri, vaccinarea proprie sau a copilului, salariatul trebuie să prezinte dovada vaccinării.

Concediu de odihnă în 2023. Perioadele libere de anul viitor trebuie anunţate până în decembrie. Mai multe zile libere pentru angajaţi anul viitor

Zi liberă pentru a duce copilul la medic

Această zi liberă se acordă în fiecare an pe baza unei cereri a salariatului care este părinte. Se atașează declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care trebuie să reiasă că nu a solicitat și nu va solicita pe durata unui an calendaristic dreptul similar la locul lui de muncă.

Salariatul trebuie să ofere angajatorului o adeverință medicală emisă de medicul de familie din care să reiasă efectuarea controlului.

Se acordă doar o zi pe an, dacă salariatul are unul sau doi copii, și două zile, dacă are trei sau mai mulți. Obligația de plată a zilei libere nu există, însă angajatorul poate opta să o plătească, dacă dorește.

Zile libere pentru fertilizare in vitro

Salariatele care urmează un tratament de fertilizare in vitro beneficiază de trei zile suplimentare de concediu de odihnă. Este vorba despre o zi la data efectuării puncției ovariene și două zile începând cu data efectuării embriotransferului.Salariata trebuie să depună o cerere de concediu și scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist.

Zile libere pentru evenimente familiale deosebite

Zilele libere pentru evenimentele familiale sunt cele acordate pentru căsătoria salariatului sau a copilului acestuia, decesul unor persoane din familia apropiată ș.a.m.d. Aceste zile trebuie să fie plătite de către angajator.

Zile libere 2023. Trei zile de vacanţă în plus pentru elevi şi profesori, se face punte pentru minivacanţe!

Concediu paternal

La nașterea copilului, tatăl acestuia are dreptul să primească un concediu paternal de cinci zile lucrătoare. Dacă a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu zece zile lucrătoare. Majorarea se poate aplica o sigură dată, indiferent de numărul copiilor.

Concediu paternal se acordă, la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, pe baza certificatului de naștere al copilului. Acest concediu paternal trebuie plătit de către angajator, cu o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Zile suplimentare la concediul de odihnă

Acest drept îi au salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani. Acest drept se regăsește în Codul muncii și se acordă independent de existența vreunul contract colectiv de muncă.

Ore libere

De asemenea, angajatorii au obligația de a acorda salariatelor gravide, care i-au informat pe aceștia despre starea lor de graviditate, dispensă pentru consultații în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru.

Aceste ore libere trebuie să fie plătite. De asemenea, gravidele care solicită reducerea programului de lucru cu o treime din cauza faptului că nu pot duce la îndeplinire un program întreg de lucru din cauza problemelor de sănătate sau reducerea programului salariatelor care alăptează sunt alte două drepturi ce reprezintă acordarea de ore libere, dar pentru care drepturile salariale nu se diminuează, respectiv există obligația de plată a acestora.

Ce zile libere sunt în 2023

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (pică duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (pică marți)
14 aprilie — Vinerea Mare (pică vineri)
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (pică duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (pică duminică și luni)
15 august — Adormirea Maicii Domnului (pică marți)
30 noiembrie — Sfântul Andrei (pică joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (pică vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (pică luni și marți)

De asemenea, potrivit Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

România are mai multe zile libere legale decât alte țări europene (anul 2022)

Dacă salariații români beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală, nelucrătoare, alți europeni, ca spaniolii, au doar opt astfel de zile în 2022.

Britanicii au tot opt libere, în vreme ce în Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, când nu lucrează nimeni, în afară de angajații din sectoarele esențiale, ca sănătatea, transportul public sau domeniul energiei.

De asemenea, statul german acordă cetățenilor săi nouă zile libere de sărbători, iar landurile pot stabili zile în plus.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte geografie la Bacalaureat 2024. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba la alegere a profilului la BAC 2024. Update
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă PACE: Rusia este pregătită
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Reduceri la călătoriile cu trenul către alte țări! Oferta momentului de la CFR Călători
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Abonații Netflix de delectează cu un film de zile mari. Producția a rupt topurile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cum se apără femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din Năvodari: „Am căzut peste copil”. Băiețelul de șase ani ar fi rămas cu sechele
Capital.ro
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Șofer beat și drogat provoacă accident grav în Hunedoara
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!