ZILE LIBERE 2022. Din păcate, anul acesta Crăciunul pică într-o zi de weekend, duminică, zi care este deja liberă pentru majoritatea celor care muncesc.
A doua zi de Crăciun, 26 decembrie, este într-o zi de luni, iar angajații sunt liberi în această zi. Chiar dacă românii beneficiază de două zile libere de Crăciun, numai una va fi în cursul săptămânii, ceea ce înseamnă că aceștia vo avea mai mult un weekend prelungit decât o scurtă vacanță.
Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi recuperate în timpul săptămânii, dacă va fi adoptat un proiect de lege propus de mai mulți parlamentari. Anul acesta, românii beneficiează de 15 zile libere legale, din care doar 9 sunt în timpul săptămânii.
Recuperarea zilelor de sărbătoare care pică sâmbăta și duminica nu este văzută cu ochi buni de antreprenorii care au firme mici.
Minivacanțe în plus în 2023:
21-24 ianuarie (de Ziua Unirii Principatelor Române): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile
1-5 iunie (de Ziua Copilului și Rusalii): de joi până luni inclusiv, 5 zile
12-15 august (de Sfânta Maria Mare): de sâmbătă până marți inclusiv, 4 zile
Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii.
“Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.
Parlamentarii au dat ca exemplu situații în care zilele libere pică în weekend, iar salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.
“Zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, mai scrie în expunerea de motive.
Ca exemplu, anul acesta, scrie in proiect, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. Altfel, dacă s-ar adopta proiectul de lege, românii ar fi avut 15 zile libere de care s-ar bucura în timpul săptămânii.
Totuși, “zilele libere nu ar trebui să depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.
ZILE LIBERE 2022. Inițiatorii motivează ca element important al acestei modificări legislative, “planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate în interdependenţă. Totuși, nu se precizează impactul asupra calendarului școlar, dacă profesorii vor fi nevoiți să își ia liberele care pică în weekend.
“Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.
Ei au menţionat şi că angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, “faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii”.
“Această reglementare poate fi interpretată şi ca o încercare de aliniere la situaţiile similare ale salariaţilor din UE, fără a mai fi nevoie a se declara şi alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajaţii români să poată beneficia în mod efectiv. (…), au mai arătat iniţiatorii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
În multe țări din întreaga lume oamenii beneficiază de o zi liberă suplimentară, fie luni, fie vineri, pentru a sărbătorile legale care cad în zile de weekend. Ceea ce înseamnă că angajaţii primesc același număr de zile libere în fiecare an. Nici angajații din Germania nu au voie să primească ziua liberă suplimentar. În plus, potrivit § 2 EFG, dacă angajatul nu a lucrat oricum în ziua respectivă, el nu are dreptul la remunerație pentru ziua respectivă.
Recuperarea sărbătorilor legale din weekend este, ca şi în România, subiect de dezbatere de mult timp în Germania. „Fiecare vacanță pierdută înseamnă mai mult stres și mai multă nevoie urgentă de odihnă”, a declarat politicianul Jan Korte, de la Die Linke. El a spus că partidul său intenționează să ia măsuri parlamentare pentru „a se asigura că nu se vor mai pierde sărbători legale în viitor”.
Dacă, pe lângă salariul de bază, se plătesc bonusuri pentru munca prestată în zilele de duminică sau de sărbătorile legale, acestea sunt scutite de impozit conform secțiunii 3b din Legea privind impozitul pe venit (EStG). Cu toate acestea, numai până la o anumită sumă, și anume pentru munca de Crăciun și Revelion: pentru munca pe 31 decembrie de la ora 14 și în sărbătorile legale până la 125 la sută din salariul de bază (§ 3b teza 3 EStG) și pentru munca la 24 decembrie de la ora 14:00, pe 25 și 25 decembrie și pe 1 mai la 150 la sută salariu de baza.
Dezbaterea despre „recuperarea zilelor libere” în Germania nu este nouă. În 2021, mai multe grupuri politice s-au alăturat apelurilor pentru a compensa angajații pentru sărbătorile legale pierdute. Criticii susțin însă că zilele libere suplimentare ar putea afecta competitivitatea internațională a Germaniei. Avand in vedere ca tara are unul dintre cele mai scurte ore de lucru pe an din UE si, impreuna cu Danemarca, cele mai multe zile libere. „Belgia, Luxemburg și Regatul Unit nu ating valori mai mari decât Germania, chiar și cu zilele libere recuperate”, a spus expertul în timpul de lucru Christoph Schröder de la Institutul German de Economie.
Ce cred oamenii din Germania despre asta? Un sondaj din 2021 al institutului de cercetare a opiniei publice YouGov a constatat că jumătate dintre adulții din țară ar dori să aibă mai multe sărbători legale și spun că acele zile ar trebui să fie luni. Aproximativ o treime a fost împotrivă.
În zilele sărbătorilor legale nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.
Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.
Ce zile libere sunt în 2023:
1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (pică duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (pică marți)
14 aprilie — Vinerea Mare (pică vineri)
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (pică duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (pică duminică și luni)
15 august — Adormirea Maicii Domnului (pică marți)
30 noiembrie — Sfântul Andrei (pică joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (pică vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (pică luni și marți)
În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii. Numărul zilelor libere în 2023 ar putea ajunge la 17, dacă va fi aprobat în Parlament un proiect de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul) vor fi declarate zile de sărbătoare legală, nelucrătoare.
De asemenea, printr-un proiect de hotărâre a Guvernului, în 2023 ar putea fi libere și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Sunt zilele ce vor uni sărbătorile legale de weekenduri. Astfel, bugetarii vor putea face punte cu zilele libere legale și vor avea trei weekenduri prelungite de patru zile.
Salariații români au dreptul, potrivit legii, la zile de concediu de odihnă plătite, a căruit durata minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este stabilită se stabilește în contractul individual de muncă.
De asemenea, potrivit legii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, și anume:
România are mai multe zile libere legale decât alte țări europene (anul 2022)
Angajații români au cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană, 15, față de spaniolii care au 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii 28, la fel ca britanicii, olandezii, germanii şi portughezii.