Zile libere 2022, patru minivacanţe pe lună. Ce avantaje are săptămâna de lucru de patru zile, cu vinerea nelucrătoare

Săptămâna de lucru de patru zile ar putea atenua criza costului vieții, conform ultimelor studii ale specialiştilor în muncă.
Alina Costache
19 sept. 2022, 16:43
Zile libere 2022, patru minivacanţe pe lună. Ce avantaje are săptămâna de lucru de patru zile, cu vinerea nelucrătoare

Săptămâna de lucru de patru zile a început să fie testată în Marea Britanie. Un număr de 70 companii se implică într-un astfel de proiect, care are ca durată șase luni.

Beneficiile pentru productivitate sunt deja bine cunoscute, dar părinții ar putea economisi, de asemenea, în costurile de îngrijire a copiilor și navetă

Săptămâna de lucru de patru zile fără pierderi de salariu ar duce la economii ale părinților de mii de lire pe an în costurile de îngrijire a copiilor și navetă, potrivit unui thinktank care sugerează că politica ar putea ajuta la atenuarea crizei costului vieții.

Cineva cu un copil sub doi ani ar economisi 1.440 de lire sterline în îngrijirea copiilor și 340 de lire sterline de la navetă în medie pe parcursul unui an dacă nu ar trebui să călătorească la serviciu o zi pe săptămână, a calculat grupul de gândire de stânga Autonomy.

ZILE LIBERE în plus. Minivacanţă prelungită cu două zile de Sărbătorile de iarnă

Activitățile și economiștii în favoarea unei săptămâni de patru zile au avut tendința să se concentreze asupra beneficiilor pentru lucrători sub formă de timp liber sporit și îmbunătățiri potențiale ale productivității care permit companiilor să desfășoare aceeași cantitate de muncă, dar în mai puțin timp

Autonomy a spus că politica îi va ajuta și pe lucrătorii care se confruntă cu creșterea costului vieții, Regatul Unit fiind în mijlocul unei perioade de inflație ridicată, în special a facturilor la energie.

Calculul costului navetei se bazează pe o factură anuală medie de aproximativ 1.700 de lire sterline, extrasă dintr-un sondaj din 2019 efectuat pe 2.000 de persoane cu normă întreagă, cu fracțiune de normă și pe cont propriu din toată Marea Britanie. Costul mediu anual estimat pentru îngrijirea copiilor a fost de 7.200 de lire sterline pentru o familie cu un copil, conform datelor pentru 2021 de la Congresul Sindicatelor – deși în multe părți ale țării părinții care lucrează cheltuiesc mult mai mult.

Săptămâna de lucru de patru zile: Studiu pilot în Marea Britanie

Analiza vine după ce un studiu pilot revoluționar din Marea Britanie, de o săptămână de patru zile, a început. 73 de companii cu aproximativ 3.300 de lucrători s-au înscris la studiul de șase luni, care a început în iunie și se va încheia în noiembrie.

Zile libere 2023. Minivacanţă mai mare de Sărbătorile de iarnă, s-a votat în Parlament

Testul este derulat de campania 4 Day Week, care este susținută direct de Autonomy. Studiul este considerat a fi cea mai mare schemă de acest gen din lume.

De la începutul acestuia, prima autoritate locală din Marea Britanie s-a angajat să testeze o săptămână de patru zile. Personalul de la biroul consiliului districtual South Cambridgeshire va începe noul model în ianuarie.

Joe Ryle, directorul campaniei 4 Day Week, a declarat că răspunsul anecdotic de până acum a fost copleșitor de pozitiv, iar schimbarea ar putea ajuta la ameliorarea crizei costului vieții.

Alex Leonte, regretat de familia lui Theo Rose? Ce spune sora vedetei despre Anghel Damian

„Cu siguranță au existat dificultăți pentru unele companii”, a spus el. „Dar se pare că marea majoritate va rămâne cu ea permanent”, a adăugat el.

Orice evaluare a potențialelor beneficii financiare pentru o săptămână de patru zile ar trebui, de asemenea, să fie cântărită în raport cu cheltuielile pentru activități de agrement în ziua suplimentară liberă, precum și cu costurile precum facturile de încălzire a locuinței dacă lucrătorii și copiii rămân acasă. Academicienii speră să analizeze procesul pentru a înțelege efectele pozitive și negative ale muncii cu o zi mai puțin, scrie The Guardian.

ZILE LIBERE. Angajaţii din România insistă pentru un mod de lucru hibrid. Un procent important e gata să demisioneze
Conform celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, dacă în urmă cu aproape un an, o treime dintre angajați erau nehotărâți cu privire la întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajați ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou.

În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, și-ar da demisia și ar căuta un loc de muncă mai flexibil.

În prezent, conform sondajului realizat de BestJobs, 46% dintre angajații white collar își desfășoară munca exclusiv de acasă, în timp ce doar 32% își împart activitatea între casă și sediul companiei.

După ce au descoperit avantajele muncii de la distanță, angajații valorifică altfel timpul. Astfel, 64% dintre participanții la sondaj spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la munca de la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu și domiciliu. Organizarea lejeră a programului și timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare angajații atunci când aleg un mod de lucru flexibil.

Angajații vor să aleagă când și pentru ce merg să lucreze de la birou, avantaj pe care îl au datorită modului de lucru hibrid. Principalele motive care i-ar aduce una sau mai multe zile pe săptămână la birou sunt proiectele unde este nevoie de alinierea cu toți membrii din echipă (43%), nevoia de socializare (26%), posibilitatea de a face mai multă mișcare datorită ieșitului din casă (23%) și separarea mai bună între viața personală de cea profesională (28%).

Revenirea la birou, chiar și parțială, ar aduce schimbări mari în viața angajaților obișnuiți cu munca 100% remote. Pentru o trecere mai ușoară la lucrul de la birou, aceștia spun că ar avea nevoie de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să pot gestiona în paralel și nevoile familiei (35%), decontarea transportului (12%), mai multe zile libere (11%) și ajutor în gestionarea volumului de muncă (10%).

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Motorina s-a scumpit din nou în România, importurile devin esențiale pentru consum
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania