Zile libere 2022. În prima jumătate a lunii iunie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanaţă de trei zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Rusaliilor. Astfel, ziua de 12 iunie va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii primei zi de Rusalii, ziua de 13 iunie este a doua zi de Rusalii care va fi considerată, de asemenea, liberă. Ziua de 12 iunie pică duminică, în timp ce ziua de 13 iunie pică în timpul săptămânii, respectiv ziua de luni.
Până la ziua de Rusalii, românii vor mai avea o zi liberă în timpul săptămânii, respectiv ziua Copilului în data de 1 iunie care pică într-o zi de miercuri.
Zile libere 2022 sunt:
• 1 iunie(miercuri)- Ziua Copilului;
• 12 iunie şi 13 iunie(duminică şi luni)- Prima şi a doua zi de Rusalii;
• 15 august(luni)- Adormirea Maicii Domnului;
• 30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;
• 1 decembrie(joi)- Ziua Naţională a României;
• 25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul.
Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii, potrivit Codului Muncii adnotat.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
PENSII 2022. Veste proastă pentru pensionarii cu venituri mici. Majorarea pensiilor este neconstituţională
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Codul Muncii se modifică. Românii vor primi mai multe zile libere de la stat
Anul 2021 a avut cele mai puține zile libere pentru sărbătorile legale, iar parlamentarii au decis să modifice Codul Muncii. Din cele 15 sărbători legale, doar 7 au fost în timpul săptămânii, celelalte în weekend.
S-a propus un proiect de lege prin care angajații care nu lucrează în weekend să primească o zi liberă în timpul săptămânii. Astfel că dacă sărbătoarea va pica într-o zi de sâmbătă sau de duminică, angajatorul este obligat să le acorde angajaților o zi liberă în zilele următoare.
„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal. ”, scrie în proiectul de lege.
Zile libere pentru români în contul sărbătorilor legale care pică în weekend. Proiect de lege pentru modificarea Codului Muncii
Zilele libere vor ajuta și sectorul privat. Motivele pentru care s-a decis această modificare este că angajații nu își primesc drepturile stabilite în Codul Muncii. Anul acesta vor fi doar opt zile libere dintr-un total de 15 sărbători legale. Dacă proiectul de lege se aprobă, salariații vor avea parte de mai multe zile libere.
Aceste modificări vor ajuta și companiile din sectorul privat deoarece își vor gestiona din timp atât activitățile, cât și zilele libere, pentru a fi la fel ca cei din sectorul public. În acest fel, angajații vor avea parte de mai multe momente în familie și va aduce beneficii tuturor.
„Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat. Astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat). Măsură este apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele. Turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti. ”, au mai spus iniţiatorii proiectului.