Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă, se face punte! Cum îşi pot prelungi românii concediul de odihnă

În calendarul pe 2023 apar, în total, 15 zile libere legale pentru angajați, dintre care trei cad în weekend și 12 în timpul săptămânii. 
Filip Stan
27 iun. 2023, 12:06
Zile libere 2023. Când este următoarea minivacanţă, se face punte! Cum îşi pot prelungi românii concediul de odihnă

Zile libere 2023. Dintre cele 15 zile libere legale 10 s-au epuizat deja, astfel că mai rămân 5. Următoarea zi liberă legală este în data de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Pentru că 15 august cade într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și luni, 14 august, să fie liberă pentru angajații la stat, pentru a face punte cu weekendul, astfel că aceștia vor beneficia de o minivacanță de patru zile la jumătatea lunii viitoare.

Tot ce trebuie să știi despre drepturile tale ca angajat român, de la plata orelor suplimentare până la concedii sau preavize

Următoarele minivacanțe pentru români sunt de Sfântul Andrei și Ziua Națională, care sunt legate de weekend și prima și a doua zi de Crăciun, care urmează după un weekend.

Iată de ce zile libere mai beneficiază angajații în 2023:

14 august – luni – doar pentru bugetari

15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României

25 decembrie – luni – Crăciunul

26 decembrie – marți – Crăciunul

Tabelul include zilele libere legale pentru toți angajații, dar și „puntea” din 14 august, de care vor beneficia bugetarii, conform deciziei Guvernului.

Angajaţii români nu vor mai trebui să răspundă la telefon după serviciu. Ce este dreptul la deconectare

 

Cu toate acestea, există persoane care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, potrivit Codului muncii: cele din unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu dau liber în sărbătorile legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă amendarea de către inspectorii muncii.

Zile libere 2023. O nouă zi de stat acasă şi pentru privaţi, şi pentru bugetari. Se acordă după Minivacanţa de Rusalii 2023

Zile libere 2023. Veste bună pentru salariați. Aceștia pot beneficia de o zi liberă, în anumite condiţii. Sunt acceptate cursurile organizate de instituțiile statului, de cei de la ISU, dar și asociațiile și organizațiile nonguvernamentale sau orice altă entitate specializată și autorizată să organizeze cursuri de prim-ajutor.

Conform proiecte, ziua liberă va fi plătită angajatului, dar angajatorul o va putea recupera de la stat, prin scăderea pe impozitul pe venit datorat în acea perioadă. La momentul actual, proiectul se află în dezbateri. Prin această inițiativă se dorește încurajarea oamenilor pentru a participa la cursurile de prim-ajutor. Proiectul, valabil şi pentru bugetari, şi pentru cei de la privat

Minivacanța de 1 iunie 2023! Ce variante au angajații care trebuie să lucreze în zilele care sunt libere prin lege. Iată ce prevede Codul Muncii

Zile libere 2023. Deputatul Alin Apostol a depus în Parlament două proiecte care prevăd predarea educației de prim ajutor în școli, iar al doilea propune ca angajații care urmează cursuri de prim ajutor să poată solicita o zi liberă.

În acest caz, angajatorii ar trebui să-și poată deconta, din impozitul pe profit, zilele libere, se arată într-un comunicat de presă. Demersul USR vine după tragedia de la Cluj, unde o elevă a murit înecată cu un jeleu. Prin acest proiect, spun politicienii, vor ca tot mai mulți români să aibă noțiuni de prim ajutor.

„Educația de prim ajutor salvează vieți. Este primul pas pe care îl putem face – să pregătim generațiile viitoare să fie pregătite.

De când am preluat mandatul, lucrez pentru a introduce Educația de prim ajutor în școlile noastre. Îmi doresc ca toți copiii să fie pregătiți să acorde ajutor în situații-limită.

Să poată salva vieți dacă situația o cere. Dar, pentru asta, trebuie ca Educație de prim ajutor să fie o materie atractivă, predată de specialiști cu pregătire psihopedagogică și cu o bază practică.

Copiii au nevoie să înțeleagă, să vadă, să exerseze, nu să învețe pe de rost”, declară deputatul USR Alin Apostol.

Ziua liberă pentru participarea la cursuri de prim ajutor va putea fi solicitată atât de angajații de la stat, cât și de cei din mediul privat.

Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la „instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.

Proiectul de lege a fost scris în urma întrevederilor avute de deputatul USR cu experți în prim ajutor, atât din partea Crucii Roșii, cât și din partea DSU, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Administrației Prezidențiale.

Un nou val de furtuni în România. ANM a emis avertizare meteo COD PORTOCALIU
Cel de-al doilea proiect depus propune ca angajații care vor să urmeze cursuri de prim-ajutor să poată solicita angajatorului o zi liberă, pentru participarea la acestea, iar angajatorul să poată deconta integral la stat, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii.

Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează Alin Apostol.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Până la finalul anului, în afară de această minivacanță, românii se vor mai bucura de încă cinci zile libere, conform Codului Muncii. Este vorba despre zilele de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, Sfântul Andrei, 1 decembrie Ziua Națională a României, 25 – 26 decembrie, cele două zile de sărbătoarea de Crăciun.

De asemenea, cei care lucrează în sistemul bugetar se vor mai bucura de o vacanță scurtă, chiar la sfârșit de toamnă. Aceștia vor avea 4 zile libere, între Sfântul Andrei și weekendul 2 – 3 decembrie. O altă zi liberă de care se vor bucura bugetarii este în data de 14 august, astfel încât să fie făcute punte între weekendul 12 – 13 august și 15 august. Atunci este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului. Este drept că aceștia vor trebui să recupereze zilele libere acordate în plus, lucrând câte o oră sau două pe zi.

Citește și: Pensii 2023. Veşti proaste pentru 5 milioane de seniori, poştaşii ajung cu întârziere în iunie din cauza minivacanţei de Rusalii 2023

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București