Zile libere 2023. O nouă minivacanţă pentru români. 5 zile departe de job pentru un milion de concetăţeni

Când pică următoarea minivacanţă din 2023. Bugetarii români vor mai avea parte de încă o minivacanţă până la sfârşitul anului.
Filip Stan
16 sept. 2023, 07:04
Zile libere 2023. O nouă minivacanţă pentru români. 5 zile departe de job pentru un milion de concetăţeni

Următoarea minivacanţă din România este de 1 Decembrie. Românii au liber de la stat încă de pe 30 Noiembrie, atunci când este celebrat Sfântul Andrei. Practic, bugetarii vor lega ziua de 30 Noiembrie  cu cea de 1 Decembrie si astfel vor avea ultima minivacanţa din acest an.

Concediu de odihnă mărit pentru bugetarii din Sănătate: Pauză de masă de 30 de minute, 38 de zile libere pe an, în afara celor 15 sărbători legale
Câte zile libere mai avem în 2023
Codul Muncii prevede în articolul 139 cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România, dintre care anul acesta au mai rămas 4 zile libere:

1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.
Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale

Codul Muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice.

Art. 139, alineatul (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decat cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Așadar, dacă faci parte dintr-un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Dacă te numeri însă printre angajații care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau activitatea ta nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului/procesului de producție/specificului activității, atunci angajatorul este obligat să compenseze zilele lucrate de Rusalii cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit prevederilor  din Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Zile libere 2024. Veste proastă pentru români, câte pică în weekend
Foarte important: Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.

Zile libere speciale
Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
    căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
    nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);
    decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
    decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
    donatorii de sânge – 1 zi;
    schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
    30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

Câte zile libere legale au celelalte țări din Europa
Țara noastră stă destul de bine în clasamentul european la capitolul zile libere legale. Are același număr de zile libere ca Finlanda, nordicii fiind cunoscuți pentru respectul acordat timpului liber.

Este devansată de Spania, țară cunoscută pentru fiestele sale. Aceasta are 36 de zile libere în 2023, dintre care 8 naționale. Germania și de Bulgaria cu 18 zile libere, conform datelor oferite de publicholidays.eu. Ne mândrim și cu mai multe zile libere decât Italia (12) și decât Franța (14).

Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

5 zile libere de la Guvern pentru angajați, elevi și studenți! Toți cei care muncesc și studiază în Germania se vor bucura de această mini-vacanță

Sunt vești bune pentru cei care muncesc și studiază în Germania. Se vor apropia cu pași repezi noi sărbători pe teritorul german, motiv pentru care Guvernul le va oferi angajaților, elevilor și studenților o mini-vacanță. Împărțirea acestor zile libere, însă, se efectuează în funcție de legislația existentă în fiecare zonă (land). Este vorba despre 5 zile libere!

Veștile sunt favorabile pentru cei care sunt angajați, elevi și studenți în Germania. Urmează o perioadă în care vor avea parte de zile libere. Este vorba despre 5 zile de la Guvern, însă acestea nu sunt disponibile în toate zonele țării. Fiecare land al Germaniei are propria legislație.

Prima sărbătoare aflată pe listă este Ziua Copilului (cunoscută și drept Kindertag). Aceasta are loc în data de 20 septembrie 2023 (pică într-o zi de miercuri). Persoanele care locuiesc și muncesc în Turingia se vor putea bucura de liber. Guvernul a decis ca Ziua Mondială a Copilului să fie declarată liberă, încă din anul 2019. Motiv pentru care cetățenii acestei zone vor putea beneficia de un liber din partea statului. De altfel, pe lângă sărbătoarea legală din Turingia, le revine o zi liberă și de 1 Iunie – Ziua Copilului, așa cum este declarată nelucrătoare și în România.

O altă zi declarată nelucrătoare este cea a Reunificării Germaniei (cunoscută și drept Tag der deutschen Einheit). Ziua Reunificării Germaniei se sărbătorește pe 3 octombrie (pică într-o zi de marți). Este o sărbătoare recunoscută pe întregul teritoriu al Germaniei.

Ziua Reformei (cunoscută și drept Reformationstag) va fi sărbătorită la data de 31 octombrie (pică într-o zi de marți). Nu este o sărbătoare națională. Evenimentele care au avut loc în trecut sunt comemorate cu slujbe în bisericile protestante. Va fi zi liberă pentru cetățenii din următoarele zone: Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saxonia Inferioară, Saxonia, Saxonia-Anhalt, Schleswig-Holstein, Turingia.

O altă zi declarată liberă este pe 1 noiembrie (pică într-o zi de miercuri). Atunci se sărbătorește Ziua Tuturor Sfinților (cunoscută și drept Allerheiligen). Martirii vor fi pomeniți în această zi și este o sărbătoare publică pentru cetățenii următoarelor zone: Baden-Württemberg, Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat. Saarland.

De asemenea, în data de 22 noiembrie (pică într-o zi de miercuri), va fi sărbătorită Ziua pocăinței și a rugăciunii (cunoscută și drept Buß und Bettag). Din anul 1995, nu mai este sărbătorită în toată țara, ci doar în Saxonia și câteva părți ale Bavariei, arată ziarulromanesc.de.

Acestea sunt cele 5 zile libere de la Guvern pentru angajații, elevii și studenții din Germania.

Zile libere 2024. Câte minivacanţe pică anul viitor

Zile libere 2024:  Planificarea zilelor libere anul viitor va fi mai dificilă, deoarece multe dintre acestea vor cădea în weekend. Astfel, românii vor beneficia de mai puține mini-concedii în anul viitor. Cu toate acestea, există un proiect de lege în Parlament care ar putea permite recuperarea zilelor libere care cad în weekend.

Concediul de odihnă 2023. Aceste zile se taie, ce trebuie să ştie angajaţii! Până la ce dată se pot recupera zilele libere din 2022
Numărul zilelor libere în 2024 va fi de 17, mai multe decât cele 15 din 2023. Cu toate acestea, 7 dintre aceste zile vor pica în weekend, în comparație cu cele 3 din 2023 și cele 6 din 2022. Pentru a rezolva această situație, un proiect de lege propune acordarea zilelor libere în următoarele zile, imediat după weekend. Cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie în acest sens.

Iată care sunt zilele libere în anul 2024:
1 ianuarie – Anul Nou
2 ianuarie – Anul Nou
6 ianuarie – Bobotează
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
1 mai – Ziua Muncii
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
1 iunie – Ziua Copilului
23 iunie (duminică) – Rusalii
24 iunie (luni) – A două zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Națională a României
25 decembrie – prima de Crăciun
26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Angajații români au cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană, 15, față de spaniolii care au 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii 28, la fel ca britanicii, olandezii, germanii şi portughezii.

Concediu „fără număr” pentru o categorie de bugetari. Se acordă 38 de zile libere pe an, în afara celor 15 sărbători legale

Zilele libere legale care pică în weekend ar fi putut i recuperate în timpul săptămânii, dacă va fi adoptat un proiect de lege propus de mai mulți parlamentari. Cu un raport de respingere adoptat de Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială a Senatului, camera superioară a Parlamentului a respins, prin vot, proiectul de lege, în data de 27 septembrie 2022. Din cei 115 senatori prezenți, 83 au votat pentru adoptarea raportului de respingere (11 de la AUR, 2 de la PNL, 43 de la PSD, 6 de la UDMR, 19 de la USR și 2 neafiliați), 29 au votat contra raportului de respingere (unul de la AUR, 24 de la PNL, unul de la PSD și trei neafiliați), iar alți trei senatori s-au abținut de la vot.

Zile libere 2024. Noi tipuri de concedii, angajaţii habar n-au că pot să stea mai multe zile departe de job

Zile libere 2023. Codul Muncii și alte acte normative au fost modificate, recent, pentru a transpune în legislația românească prevederile a două directive unionale care vizează îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților, dar și a celor care au alte persoane în îngrijire (Directiva 1158/2019 – Work-Life Balance), și asigurarea transparenței și previzibilității condițiilor de muncă (Directiva 1152/2019). Aceste modificări au vizat, cu titlu de exemplu, regulile de acordare a concediului paternal, a celui pentru creșterea copilului, precum și  reglementarea concediului de îngrijitor și a dreptului de a absenta de la muncă pentru anumite situații neprevăzute.

1. Directiva Work-Life Balance
Noutăți privind anumite tipuri de concedii și zile libere

Durata concediului paternal, de care pot beneficia tații în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, a fost prelungită de la cinci la zece zile lucrătoare. De asemenea, tații care finalizează un curs de puericultură au dreptul la cinci zile lucrătoare de concediu în plus, pentru fiecare copil.

În ce privește concediul pentru creșterea copilului, pentru a încuraja divizarea echitabilă a responsabilităților între părinți, cel puțin două luni (față de o lună, cât era în trecut) din durata totală a concediului pentru creșterea copilului trebuie să fie efectuată de către părintele care nu a solicitat acest drept.

În plus, a fost reglementat și concediul de îngrijitor, cu o durată de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic pentru cazurile în care, spre exemplu, o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul are nevoie de îngrijire ca urmare a unei probleme medicale grave. Concediul de îngrijitor este un concediu neplătit, care, însă, nu suspendă contractul individual de muncă.

Suplimentar, salariații au dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o urgență familială cauzată de boală sau de accident, care impun prezența imediată a salariatului. Absența pe un astfel de temei poate fi de maximum zece zile lucrătoare pe durata unui an calendaristic și se recuperează în condițiile agreate între salariat și angajator. Fiind o absență ce trebuie recuperată, aceasta este plătită de angajator.

Zile libere 2024. Organizarea flexibilă a timpului de lucru

De asemenea, au fost introduse în legislație prevederi privind modul flexibil de organizare a timpului de lucru (inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, program individualizat sau redus).

În cazul în care angajatorii refuză solicitările salariaților de a implementa un mod flexibil de organizare a timpului de lucru, sunt obligați să își motiveze decizia în scris, în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea solicitării din partea salariatului.

2. Directiva privind asigurarea transparenței și previzibilității condițiilor de muncă
În scopul transpunerii acestei directive, în Codul muncii au fost prevăzute drepturi suplimentare în beneficiul angajaților, restricții în plus pentru angajatori și, totodată, elemente noi cu privire la conținutul obligației angajatorului de informare a persoanelor selectate în vederea angajării, respectiv a angajaților existenți.

Protecție suplimentară pentru angajați

Printre cele mai importante modificări aduse prin transpunerea Directivei privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă se numără cele care oferă angajaților protecție împotriva tratamentelor adverse în cazul în care depun o plângere sau o sesizare la autorități cu privire la încălcarea unor drepturi legale (nu doar referitoare la discriminare, ca în trecut) și protecție împotriva unui tratament nefavorabil pentru salariații care au mai multe contracte individuale de muncă (cu respectarea unor condiții).

Zile libere 2023. Angajaţii pot solicita o zi liberă în plus, decontată din bugetul statului

În plus, au apărut modificări în privința perioadei de probă (spre exemplu, este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții).

Informații noi pe care angajatorul trebuie să le transmită salariaților sau persoanelor selectate în vederea angajării

Angajatorii sunt obligați să informeze salariații cu privire la condițiile perioadei de probă (dacă există), dreptul și condițiile privind formarea profesională oferită de angajator, suportarea de către angajator a asigurării medicale private, a contribuțiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupațională a salariatului, în condițiile legii, precum și acordarea, din inițiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi, atunci când acestea constituie avantaje în bani acordate sau plătite de angajator salariatului ca urmare a activității profesionale a acestuia, după caz.

Totodată, deși măsura este transpusă în legislația națională încă din anul 2020, trebuie menționat faptul că angajatorii care detașează salariați în afara țării, pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, Confederației Elvețiene sau Spațiului Economic European, au obligații suplimentare de informare a acestora sau a persoanelor selectate în vederea angajării, față de cele care erau deja prevăzute în Codul muncii pentru astfel de cazuri. Spre exemplu, angajatorul trebuie să informeze în scris salariatul cu privire la linkul către site-ul oficial național unic creat de statul membru gazdă în conformitate cu prevederile Directivei 2014/67/UE (privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii).

Bucuria copiilor! Câte zile libere vor avea elevii la începutul lunii iunie. Practic, este vacanţa de dinaintea vacanţei

Conform unui raport realizat în nouă țări din Europa Centrală care au transpus cele două directive în legislațiile naționale, inclusiv România, noile prevederi determină angajatorii să revizuiască anumite regulamente și politici interne legate de gestionarea forței de muncă.

În concluzie, cele două directive conferă drepturi suplimentare salariaților, cu scopul de a-i ajuta să își echilibreze viața personală cu cea profesională, dar și pentru a le oferi mai multă protecție și stabilitate pe piața muncii. În aceste condiții, angajatorii trebuie să își adapteze procedurile interne și documentația aferentă astfel încât, pe de o parte, să se conformeze reglementărilor legale și, pe de altă parte, să mențină un raport de muncă echilibrat, atât în beneficiul salariaților, cât și pentru derularea optimă a activității.

Spor de 75% la salariu şi zile libere în plus. Cine sunt bugetarii favorizaţi de Codul Muncii

Material de opinie ZF de Florentina Munteanu, Partener, şi Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Reff & Asociaţii şi Deloitte Legal

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Demers umanitar: Zeci de medici donează sânge la campania organizată de Digi24
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?