Zile libere în 2024. Apar trei noi zile nelucrătoare. Românii vor avea 17 zile de sărbătoare în cursul anului 2024, însă doar 10 dintre ele vor pica în timpul săptămânii. Totodată, Guvernul a suplimentat lista cu zile libere în 2024, însă de modificări nu vor beneficia toți românii.
Anul 2024 e mai puțin norocos în ceea ce privește liberele legale în România. Deși Guvernul României a adăugat încă două zile pe lista liberelor legale, din cele 17 anuale, doar zece vor fi în timpul săptămânii.
Din 366 zile, 252 vor fi lucrătoare și 114 sunt libere.
Începând cu anul 2024, 6 și 7 ianuarie sunt zile libere nelucrătoare (Boboteaza și Sfântul Ioana Botezătorul). Anul viitor, aceasta sunt sâmbătă și duminică.
Zile libere 2024. Veste bună pentru bugetari, stau mai mult acasă! Când poate fi recuperat concediul de odihnă neefectuat
În nota de fundamentare a hotărârii se arată că zilele în cauză „se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal”, motiv pentru care personalul din instituțiile publice va putea face „punte” pentru a-și prelungi repausul.
Pentru restul populației, numărul de zile libere 2024 rămâne neschimbat, după cum urmează:
1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – Anul Nou (marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
3 mai – Vinerea Mare
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
23 iunie – Rusalii (duminică)
24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
Ca excepeție de la regulă, angajații din anumite companii pot fi chemați la serviciu inclusiv în zilele libere stabilite de stat. În aceste condiții, românii care vor munci în zilele libere legale trebuie să fie compensați de angajatori cu zile libere acordate în decurs de o lună.
Tichete de masă 2024. Mai mulți bani pentru o categorie de români de la 1 ianuarie. Ce trebuie să faci ca să te încadrezi
În cazul în care acordarea de zile libere nu este posibilă, angajații trebuie să fie compensați cu un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile în vigoare riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Din 2024, orele suplimentare ale bugetarilor vor fi compensate cu zile libere şi nu cu bani. Măsura este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă. De la această măsură fac excepție militarii, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din serviciile secrete.
Mai multe detalii aici
Proiectul a fost scris de ministerul Justiţiei şi de ministerul Finanţelor, în colaborare cu Secretariatul General al guvernului. Va fi discutat în guvern şi ar putea fi modificat.
Vacanţa de iarnă 2023. Când au elevii alte zile libere de Crăciun şi Revelion
Chiar dacă un proiect de lege, care cere ca zilele libere care pică în weekend să poată fi recuperate ca fiind zile de odihnă a fost înaintat la Parlament, oficialii nu au luat încă o decizie în acest sens.
În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
Concediul de odihnă 2024. Până când se pot lua zile libere din concediul neefectuat în 2022 şi 2023
În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
În anul școlar 2024-2025, elevii și profesorii vor avea câteva libere în plus. Ziua Internațională a Educației, sărbătorită pe 5 octombrie, este zi liberă pentru elevii și profesorii din învățământul preuniversitare.
În România, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”).
Salariații români au dreptul, potrivit legii, la zile de concediu de odihnă plătite, a căruit durata minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este stabilită se stabilește în contractul individual de muncă.
De asemenea, potrivit legii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, și anume: