Zile libere 2024: Cadoul guvernului pentru bugetari de Crăciun – Minivacanţă de 6 zile libere consecutive între 1 mai şi a treia zi de Paşti

Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai - Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai - Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.
Filip Stan
21 dec. 2023, 10:21
Zile libere 2024: Cadoul guvernului pentru bugetari de Crăciun - Minivacanţă de 6 zile libere consecutive între 1 mai şi a treia zi de Paşti

Zile libere 2024 UPDATE : Guvernul a decis ca, anul viitor, zilele de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie, să fie zile libere pentru personalul bugetar, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, care a precizat că acestea vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru.

„Mai am şi o veste care cred că este bună pentru români, în general. Este vorba despre zilele libere pentru anul care vine, 2024, pentru cei din sistemul bugetar. Şi anume: pe lângă cele care sunt legal zile libere s-a mai decis ca zilele de joi, 2 mai, vineri, 16 august, şi vineri, 27 decembrie 2024, să fie zile libere pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice”, a declarat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că aceste zile vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru în perioada din preajma datelor calendaristice anunţate.

Zile libere 2024: Bugetarii vor avea trei zile libere în plus față de angajații din privat anul viitor, respectiv zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, în condițiile în care acestea se află între zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, și weekenduri, potrivit unui proiect de Hotărâre aprobat joi  de Guvern. Scopul declarat este asigurarea eficientă a duratei de muncă și crearea de timp liber pentru recuperarea capacității de muncă pentru bugetari.

2 mai 2024 va fi declarată zi liberă pentru majoritatea categoriilor de angajaţi la stat printr-o HG care va fi adoptată pe 21 decembrie. Guvernul va declara 2 mai 2024 zi liberă ca să le ofere vacanţă de 6 zile bugetarilor, scrie economica.net.

Amintim că 1 mai (Ziua Muncii) şi Vinerea Mare sunt deja declarate zile libere pentru angajaţii la stat în Codul Muncii.
În anul 2024, Vinerea Mare cade în ziua de 3 mai, iar Învierea – pe 5 mai.

Zile libere 2024. Trei noi zile libere pentru bugetari de la Guvern

Astfel că singura zi în care bugetarii ar fi trebuit să lucreze în perioada 1 mai – 7 mai era cea de 2 mai. Prin urmare, guvernul a decis să o declare liberă astfel încât bugetarii să aibă în total 6 zile libere consecutive, luând în calcul şi Sâmbăta Mare, şi primele două zile de Paşti.

Pe lângă ziua de 2 mai, guvernul va declara libere pentru majoritatea bugetarilor şi zilele de 16 august şi de 27 decembrie 2024, se arată în HG consultată de Economica.net. Atenţie! Aceste zile vor fi libere pentru majoritatea bugetarilor doar în 2024, în anul 2025 urmând să fie stabilite printr-o altă HG.

document-2023-12-21-26771147-0-zile-libere

A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.

2024 – Care sunt zilele libere legale și cum pică – listă:

  • 1 ianuarie – Anul Nou (luni)
  • 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți)
  • 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
  • 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)
  • 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (Mica Unire) (miercuri)
  • 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 mai – Vinerea Mare (vineri)
  • 5 mai – Paștele ortodox (duminică)
  • 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)
  • 1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)
  • 23 iunie – Rusaliile (duminică)
  • 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul va putea decide dacă va acorda zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărăbătoare legală și un weekend.

Spre exemplu, în perioada 1 Mai – Paștele ortodox, Guvernul ar putea acorda zi liberă pe 2 mai (joi) pentru a face o mini-vacanță de 6 zile care să cuprindă și 1 Mai și zilele de sărbătoare religioasă.

două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele care aparţin acestor culte. Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

document-2023-12-21-26771146-0-zile-libere

Iată, pe larg, ce prevede HG care va fi adoptată de guvern joi, 21 decembrie, potrivit economica.net:

Articolul 1
(1) Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere.
(2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alineatul (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai și 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții publice.
(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

Ordonanţa austerităţii. Nu se dau bani în 2024 pentru munca suplimentară a bugetarilor. Sporurile şi toate indemnizaţiile se îngheaţă

Articolul 2
Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 3
Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 și nici participanților în aceste procese.
Art. 4
(1) În zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
(2) Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în data de 30 aprilie 2024, se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu aceeași dată.
(3) Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 14 august și 24 decembrie 2024, se înregistrează în contabilitatea acestor unități cu data de 16 august, respectiv 27 decembrie 2024.
(4) Operațiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăți unităților Trezoreriei Statului în datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se înregistrează în contabilitatea structurilor cu atribuții în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanțelor în datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, iar în contabilitatea unităților teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute la art.1 alin.(1).
(5) Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului în datele de 30 aprilie, 14 august și 24 decembrie 2024, se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024.
(6) Eventualele retururi la încasare aferente operațiunilor înregistrate la nivelul unităților Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se întocmesc de unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucrătoare următoare fiecărei zile prevăzute la art.1 alin.(1).
(7) Dobânzile calculate la disponibilitățile păstrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru care există obligația acordării de dobânzi, aferente lunii aprilie 2024, se înregistrează de unitățile Trezoreriei Statului în conturile corespunzătoare cu data de 2 mai 2024.
(8) Prin ordin al ministrului finanțelor poate fi stabilită și desfășurarea altor operațiuni prin Trezoreria Statului.
Art. 5 Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni