Zile libere 2024. Statele Unite ale Americii sunt pe ultimul loc atunci când vine vorba despre topul țărilor în care cetățenii își iau multe zile de concediu. Un studiu Expedia, citat de usatoday.com, arată că americanii sunt cetățenii care își iau cele mai puține zile libere.
Studiul a fost făcut în mai multe țări din toată lumea și se pare că, la nivel mondial, americanii își iau doar 11 zile de concediu pe an, cele mai puține din statele care au fost cuprinse în studiu.
„Vinovăția, cultura agitației și stresul planificării unei călătorii sunt motivele pentru care 65% dintre americani spun că sunt ‘privați de vacanță’, cea mai mare rată în peste un deceniu de când Expedia urmărește acest lucru. Având în vedere că mai mult de jumătate dintre americani nu își folosesc toate zilele de concediu de odihnă anual, în ciuda faptului că beneficiază de cele mai puține zile de concediu la nivel global, este clar că ar trebui să revizuim relația noastră cu timpul de concediu”, au transmis reprezentanții companiei care a efectuat studiul.
Totodată, 19% dintre americani au declarat preferă să economisească zilele de concediu pentru o călătorie importantă, însă, de cele mai multe ori, o anulează, în cele din urmă, din diverse motive.
Francezii sunt învingători privind numărul de zile libere. Aceștia își iau concediu o lună de zile, mai ales în august, potrivit tradiției locale.
Hong Kong a fost singurul stat în care respondenții nu au lăsat zile de concediu neutilizate. În medie, ei și-au luat mai mult timp liber decât au avut alocat.
Românii adaugă an de an sărbători naționale legale în calendarul zilelor libere oferite de la stat. Însă, cu toate acestea, ai fi surprins să afli că România nu se află nicidecum în rândul primelor state europene care oferă cele mai multe zile libere. Iată care sunt cei mai norocoși angajați din Europa, care beneficiază de cele mai multe zile libere de la stat.
Spania este, de departe „campioană” la libere oferite angajaților, fiind țara cu cele mai multe sărbători legale. Angajații spanioli se vor bucura în 2024 de 38 de zile libere oferite de la stat, cu mai mult timp liber pentru a-și planifica vacanțele sau momentele petrecute alături de cei dragi.
Mai mult, în 2020, Spania și-a doborât recordul și asta pentru că le-a oferit angajaților 40 de zile libere de la stat.
Elveția este, fără doar și poate, una din țările care se bucură de un loc fruntaș în ceea ce privește calitatea vieții, cu un model de guvernare demn de urmat. Angajații elvețieni vor beneficia în 2024 de 26 de zile libere, adică de același număr de zile ca în 2020.
Albania se numără printre țările din Europa în care angajații se bucură de un număr mare de zile libere. În 2024, angajații din această țară vor beneficia de 21 de libere oferite de stat, față de 20 câte au fost stabilite în 2020, arată datele de pe platforma Public Holidays.
De asemenea, de un număr similar de zile libere vor beneficia în 2024 și angajații din Bosnia și Herțegovina.
Germania este una din cele mai performante economii de pe continent, cu angajați în sectoare puternic industrializate, recunoscută la nivel mondial pentru industria de automotive, industria de echipamente electronice, dar și pentru multe alte sectoare de activitate. Angajații din Germania vor beneficia în 2024 de 18 libere oferite de stat, cu o zi în minus față de anul 2020.
În frumosul și însoritul Cipru, angajații se vor bucura în 2024 de nu mai puțin de 16 zile libere oferite de stat, pentru a-și planifica vacanțele, concediile sau timpul liber petrecut alături de cei dragi. În 2023, ciprioții au beneficiat de un număr similar de zile libere, încadrate ca fiind sărbători naționale, potrivit platformei Public Holidays.
Mai multe zile libere pentru bugetari în 2024. Conform HG nr. 250/1992, salariații din administrația publică, regiile autonome cu specific deosebit și unitățile bugetare beneficiază de zile libere pentru evenimente familiale deosebite, stabilite în mod specific. În plus, bugetarii au avut parte de zile libere suplimentare datorită așa-numitelor „punți”, zile acordate între sărbători legale și weekend, cu condiția recuperării orelor respective, scrie dcbusiness.ro.
De exemplu, următoarea minivacanță cu punte pentru bugetari va avea loc în august. 15 august pică într-o zi de joi. În acest context, Guvernul a declarat vineri, 16 august, zi liberă pentru bugetari, creând astfel o mini-vacanță de patru zile.
La fel se va întâmpla și în decembrie. Vineri, 27 decembrie, va fi liberă pentru a lega Crăciunul de weekend, oferind o nouă minivacanță.
În schimb, pentru angajații din sectorul privat situația este diferită. Ei primesc liber doar în zilele de sărbătoare prevăzute în Codul Muncii. Dacă vor să facă punte e nevoie să-și ia concediu. Legislația nu prevede ca salariații din privat să primească automat zile libere suplimentare ca să facă punte cu weekendul.
Ca excepeție de la regulă, angajații din anumite companii pot fi chemați la serviciu inclusiv în zilele libere stabilite de stat. În aceste condiții, românii care vor munci în zilele libere legale trebuie să fie compensați de angajatori cu zile libere acordate în decurs de o lună.
În cazul în care acordarea de zile libere nu este posibilă, angajații trebuie să fie compensați cu un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile în vigoare riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Din 2024, orele suplimentare ale bugetarilor vor fi compensate cu libere şi nu cu bani. Măsura este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă. De la această măsură fac excepție militarii, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii din serviciile secrete.
Ce zile libere legale mai au bugetarii 2024
Iunie
23 iunie (duminica) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
August
15 august (joi) — Adormirea Maicii Domnului
16 august – punte pentru bugetari
Noiembrie
30 noiembrie (sambata) — Sfantul Andrei
Decembrie
25 decembrie (miercuri), 26 decembrie (joi) — Craciunul
27 decembrie – punte pentru bugetari