ZILE LIBERE 2024. Fără minivacanță de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Se compensează cu „vacanţa mare” de Crăciun şi Revelion

ZILE LIBERE 2024. Vești triste pentru români pe acest final de an. Aceștia nu vor avea parte de celebra minivacanță de Sfântul Andrei și 1 decembrie.
Filip Stan
26 nov. 2024, 14:02
ZILE LIBERE 2024. Fără minivacanță de Sfântul Andrei și 1 Decembrie. Se compensează cu

ZILE LIBERE 2024. Românii nu vor beneficia de vestita minivacanță de Sfântul Andrei și 1 decembrie în acest an. În 2024, Sfântul Andrei cadă într-o zi de sâmbătă, iar 1 decembrie, Ziua Națională a României, va fi ziua următoare, adică duminică.

Așadar, minivacanța de Sfântul Andrei va deveni un weekend normal, dar care va fi cu siguranță haos. Cel mai probabil, mulți și-au o zi de concediu pentru a-și crea propria minivacanță.

Următoarele zile libere din timpul săptămânii pentru români vor fi în perioada Crăciunului. Atunci, 25 si 26 decembrie pică în zilele de miercuri și joi, zile libere, considerate prima și a doua zi de Crăciun. 27 va fi într-o zi de vineri, unde majoritatea vor face “punte” și vor lega cu weekendul.

ZILE LIBERE 2024. Vești triste pentru români pe acest final de an. Aceștia nu vor avea parte de celebra minivacanță de Sfântul Andrei și 1 decembrie. Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor punți între diferite zile libere obligatorii.

Totuşi, dacă despre vacanţa elevilor se ştie deja, sigur, în ce perioadă vine, în ceea ce priveşte angajaţii, situaţia nu este deloc una clară şi, probabil, structura vacanţei va fi stabilită punctual în funcţie de fiecare companie sau instituţie şi câte zile libere îşi permit acestea să ofere angajaţilor.

ZILE LIBERE 2024. Vacanţa de iarnă a elevilor începe pe 21 decembrie

Autorităţile din România au stabilit calendarul pentru anul şcolar 2024-2025 în aşa fel încât vacanţa de iarnă să cuprindă toate zilele libere pe care elevii şi profesorii oricum le-ar fi primit de Crăciun, Anul Nou, Bobotează sau Sfântul Ioan.

În aceste condiţii trebuie precizat că vacanţa de iarnă a elevilor începe, în acest an, pe data de 21 decembrie şi ar urma să ţină până pe data de 7 ianuarie, inclusiv, ceea ce înseamnă că elevii ar urma să se întoarcă la cursuri abia într-o zi de miercuri, pe 8 ianuarie 2025.

Structura anului şcolar prevede ca, în acest final de an calendaristic şi în prima parte a anului viitor, elevii şi profesorii să se bucure de un total de 18 zile libere, vacanţa de iarnă 2024-2025 urmând să fie cuprinsă în perioada 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025.

Concret, vacanţa de iarnă 2024-2025 face trecerea de la modulul 2 de cursuri, care se desfăşoară în perioada 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024, la modulul 3 de cursuri, care începe din 8 ianuarie 2025 şi ar urma să se desfăşoare până la aşa numita „vacanţă de schi”, care este alocată lunii februarie, dar datele concrete urmează să fie stabilite în funcţie de deciziile luate de fiecare inspectorat şcolar în parte.

Zile libere 2024 pentru angajaţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Dacă elevii şi profesorii ştiu deja că or să se bucure de 18 zile libere cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru ceilalţi angajaţi din România situaţia nu este deloc clară în ceea ce priveşte vacanţa de iarnă şi, cel mai probabil, cum spuneam, lucrurile vor fi lămurite la nivel de fiecare companie şi instituţie în parte.

În principiu, angajaţii din România ar trebui să primească liber pe 25 şi 26 decembrie 2024, de Crăciun, pe 1 şi 2 ianuarie 2025, de intrarea în Noul An, şi pe 6 şi 7 ianuarie 2025, de Bobotează şi Sfântul Ioan. Cum însă aceste zile pică în timpul săptămânii, există posibilitatea ca anumite companii şi instituţii să ofere angajaţilor posibilitatea de a le lega de weekenduri, astfel încât oamenii să se bucure de cât mai multe zile libere, chiar dacă măcar unele dintre acestea ar urma să fie recuperate ulterior.

În ianuarie 2025 sunt cel puţin 5 zile libere pentru angajaţi

Calendarul pentru anul viitor ne arată că angajaţii din România ar urma să se bucure de cel puţin cinci zile libere legale în ianuarie 2025. Vorbim despre miercuri, 1 ianuarie 2025, şi joi, 2 ianuarie 2025, zile libere legale oferite pentru intrarea în Noul An, luni, 6 ianuarie 2025, şi marţi, 7 ianuarie 2025, zile libere legale oferite pentru intrarea Bobotează şi Sfântul Ioan, dar şi despre vineri, 24 ianuarie 2025, zi liberă legală oferită de Ziua Unirii Principatelor Române.

Evident, numărul acestor zile libere ar putea creşte considerabil în cazul angajaţilor care le pot lega, cu „punţi”, de un weekend sau altul.

Apare minivacanța mare pentru bugetari, ca să se dreagă după sărbători: se întorc la muncă abia pe 8 ianuarie
Conform Codului muncii (Legea nr.53/2003), până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc zilele lucrătoare pentru care se acordă „libere”, fiind vorba de zile care precedă şi/sau care urmează zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Însă guvernanții nu i-au lăsat prea mult să aștepte pe angajații din instituțiile publice, așa că au depistat repede încă două zile care stăteau ca un ghimpe în coasta sărbătorilor legale, ca să le dea timp bugetarilor să-și programeze minivacanțele din ce în ce mai lungi.

Astfel, printr-un proiect de HG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii se stabilește că zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 vor fi declarate zile libere pentru angajații bugetari, urmând ca acestea să fie recuperate ulterior.

„Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 se stabilesc ca zile libere.

Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice”, stabilește proiectul de act normativ.

Ministerul Muncii precizează că angajații nu vor primi timp liber suplimentar pentru respectivele ore lucrate în plus.

„Prezentul proiect de act normativ are în vedere asigurarea unei utilizări mai eficiente a duratei timpului de muncă, precum și crearea de timp liber în vederea recuperării capacității de muncă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice”, motivează reprezentanții Ministerului Muncii necesitatea acestui act normativ.

Doar 2 zile lucrătoare în două săptămâni de „liber”, „pauză” și „repaus”
Pentru finalul acestui an, Guvernul a făcut deja punte, declarând 27 decembrie 2024 – zi nelucrătoare, astfel că, după minivacanța de cinci zile de Crăciun (25-29 decembrie 2024), bugetarii vor reveni la muncă, cel puțin teoretic, pentru 2 zile (30 și 31 decembrie 2024), apoi vor intra în minivacanța de Revelion (1 și 2 ianuarie 2025).

Practic, însă, zilele de 4-5 ianuarie 2025 vor pica în weekend și vor fi urmate de alte două sărbători legale – Boboteaza și Sfântul Ion – astfel că singura zi lucrătoare de la începutul anului 2025 ar fi fost 3 ianuarie.

Însă, cum Ministerul Muncii vrea ca și această zi să devină punte nelucrătoare între „libere” și „repaus”, evident „pentru recuperarea capacității de muncă” a angajaților din instituțiile statului, aceștia se vor întoarce la birou abia miercuri, pe 8 ianuarie 2025. Doar pentru două zile „de acomodare”, pentru că apoi vine iar weekendul.

Cea de-a doua zi stabilită ca zi liberă pentru bugetari – 2 mai – vine după Ziua Muncii, care pică într-o zi de joi. Astfel că angajații de la stat vor avea și atunci o minivacanță de patru zile, care vine la nici două săptămâni după minivacanța de Paște (18-21 aprilie 2025).

Lucrătorii din producție nu se vor putea bucura de toate liberele
Măsura anunțată de Ministerul Muncii nu se aplică chiar în toate domeniile. Spre exemplu, angajații din locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului procesului de producție nu vor beneficia de aceste zile libere. De asemenea, magistrații și personalul din instanțele judecătorești care au procese programate în date de 3 ianuarie și 2 mai nu vor putea să se bucure de zilele libere.

De asemenea, Ministerul Finanțelor va continua operațiunile de încasări și plăți pe 3 ianuarie și 2 mai 2025, asigurându-se că toate tranzacțiile sunt înregistrate corespunzător, conform proiectului de act normativ, iar unitățile Trezoreriei Statului vor gestiona aceste operațiuni. Orice retururi legate de încasări vor fi, de asemenea, procesate în aceleași zile.

Care sunt cele 17 zile de sărbătoare legală în 2025

Ca și în 2024, în anul următor angajații din România vor avea 17 zile libere oferite de stat – sărbătorile legale prevăzute în Codul muncii – dar numai 13 dintre acestea vor pica în timpul săptămânii, iar 4 zile libere vor fi în weekend:

1 ianuarie – Anul Nou (miercuri);
2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou (joi);
6 ianuarie – Bobotează (luni);
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (marți);
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri);
18 aprilie – Vinerea Mare a Paștelui (vineri);
20 aprilie – Paștele (duminică);
21 aprilie – A doua zi de Paște (luni);
1 mai – Ziua Muncii (joi);
1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
8 iunie – Rusalii (duminică);
9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni);
15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri);
30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică);
1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);
25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi);
26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri).

Zile libere speciale la locul de muncă

Conform contractului colectiv de muncă unic la nivel național, toți salariații din societățile comerciale au dreptul la zile libere plătite pentru diverse evenimente importante din viața personală. Iată care sunt aceste zile libere și condițiile asociate:

  • Căsătoria salariatului: 5 zile libere.
  • Căsătoria unui copil al salariatului: 2 zile libere.
  • Nașterea unui copil: 5 zile libere + 10 zile suplimentare dacă tatăl a urmat un curs de puericultură.
  • Decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor: 3 zile libere.
  • Decesul bunicilor, fraților sau surorilor: 1 zi liberă.
  • Donatorii de sânge: 1 zi liberă.
  • Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleași companii: 5 zile libere pentru mutarea domiciliului în altă localitate.
  • Concediu fără plată: 30 de zile pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.

Aceste reglementări asigură sprijinul salariaților în momente importante ale vieții lor, precum și facilitarea educației continue.

România se situează bine în clasamentul european al zilelor libere legale, având 17 zile libere, la fel cu Bulgaria. Surprinzător, țările nordice, care sunt adesea asociate cu un respect ridicat pentru timpul liber, au un număr mai mic de zile libere decât România.

De exemplu, Danemarca, considerată cea mai fericită țară din lume, are doar 10 zile libere, în timp ce Norvegia are 12, Suedia – 13 și Finlanda – 15.

De asemenea, România depășește și alte țări europene, precum Franța (14 zile), Portugalia (13 zile) și Italia (12 zile).

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce înseamnă triunghiul albastru pus în pătrat portocaliu care a apărut pe multe blocuri din România. Este important ca locatarii să afle asta
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vin ninsorile, scad și temperaturile. Schimbare bruscă de vreme
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Ministrul de Externe din Congo cere renunțarea la sponsorizările „Visit Rwanda”
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)