Zile libere 2024. Peste un milion de români au minivacanţă la final de martie şi început de aprilie. Nu e păcăleală!

Codul Muncii prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale. În acest an, Paştele Catolic este pe 31 martie, astfel că Vinerea Mare şi lunea pascală ar trebui să fie libere.
Filip Stan
22 feb. 2024, 10:54
Zile libere 2024. Peste un milion de români au minivacanţă la final de martie şi început de aprilie. Nu e păcăleală!

Zile libere 2024. Spre deosebire de alți ani, în 2024 există o distanță foarte mare între Paștele Catolic și Paștele Ortodox. În 2024, Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc la o distanță mai mare de timp, față de felul în care ne-am obișnuit până acum, astfel că şi zilele libere se vor acorda diferit.

Astfel, de această dată, nu va mai fi o săptămână diferență între Paștele Ortodox și cel Catolic, ci mult mai mult. Paștele ortodox va fi sărbătorit, în 2024, pe data de 5 mai, data fiind fixată pentru duminica următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

Totodată, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși.

Biserica Catolică se ghidează după Calendarul Gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă respectă Calendarul Iulian.

Astfel, în 2024, Paștele Catolic va fi sărbătorit la data de 31 martie, urmând ca Paștele Ortodox să aibă loc la o distanță de mai bine de o lună.

Zile libere 2024. Codul Muncii prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

În 2024 au dispărut două zile libere de la stat. Ce trebuie să ştie toţi angajaţii din România
Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

Zilele libere pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau decât zilele de concediu de odihnă anual.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Prima minivacanță din 2024. De Paştele Ortodox, românii vor avea șase zile libere la rând

La începutul lunii mai, ultima de primăvară, românii vor avea o minivacanță de șase zile, în care vor fi incluse și liberele de paști, dar și o zi bonus oferită de Guvern pentru a face ”punte”.

Va fi liber pe 1 Mai – Ziua Muncii. Apoi, 2 mai, care pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Ziua de 2 mai este declarată zi liberă de Guvern, pentru a se face punte între 1 Mai și Vinerea Mare.

Codul Muncii zile libere pentru bugetari

În ceea ce-i privește pe angajații din sistemul bugetar, Guvernul are dreptul, conform Codului Muncii, să stabilească zile libere în plus, pentru a face punte între diverse zile libere nelucrătoare și zilele de weekend.

În acest sens, Codul Muncii stipulează că, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru personalul din sistemul bugetar se stabilesc zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere prin hotărâre a Guvernului, zile care precedă și/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

Zile libere 2024. Program special de lucru în zilele de sărbătoare

În cazul unităţilor sanitare şi al celor de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, Codul Muncii prevede că se vor stabili programe de lucru adecvate prin hotărâre a Guvernului, a căror aplicare este obligatorie.

În cazuri speciale activitatea trebuie continuată. Conform articolului 141 din Codul Muncii, nu se acordă zile libere cu ocazia sărbătorilor legale menționate mai sus în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Zile libere 2024. Codul Muncii prevede compensarea muncii efectuate de sărbători

Salariaților care lucrează în unități sanitare, de alimentație publică sau în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, li se compensează munca efectuată în zilele de sărbătoare.

Vacanţa de Paşte 2024. Câte zile vor sta elevii acasă de Sărbătorile Pascale

Codul Muncii prevede că acestor salariați li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Codul Muncii zile libere – spor la salariu

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Cu alte cuvinte, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare în care nu se lucrează conform Codului Muncii, un angajat este plătit dublu.

Codul Muncii zile libere – concediul de odihnă

Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere, se mai arată în Codul Muncii.

Este important de menționat că zilele libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale nu se scad din zilele de concediu de odihnă (durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, potrivit Codului Muncii).

„Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”, se arată pe site-ul Inspecției Muncii.

Această prevedere se regăsește în articolul 145 din Codul Muncii.

Când pică Paştele în 2024, dar şi în anul 2025 sau 2026. Lista datelor la care se va sărbători Paştele Ortodox în următorii ani:

Paşte Ortodox 2024 – 5 mai;
Paşte Ortodox 2025 – 20 aprilie;
Paşte Ortodox 2026 – 12 aprilie;
Paşte Ortodox 2027 – 2 mai;
Paşte Ortodox 2028 – 16 aprilie;
Paşte Ortodox 2029 – 8 aprilie;
Paşte Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Când pică Paştele Catolic în următorii ani:

Paște Catolic 2024 – 31 martie
Paște Catolic 2025 – 20 aprilie
Paște Catolic 2026 – 5 aprilie
Paște Catolic 2027 – 28 martie
Paște Catolic 2028 – 16 aprilie
Paște Catolic 2029 – 1 aprilie
Paște Catolic 2030 – 21 aprilie

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Un banal aparat încarcă factura. Consumul e uriaș
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Coaliția de guvernare anunță reduceri semnificative de posturi la stat
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!