Zile libere 2024. Spre deosebire de alți ani, în 2024 există o distanță foarte mare între Paștele Catolic și Paștele Ortodox. În 2024, Paștele Ortodox și cel catolic se sărbătoresc la o distanță mai mare de timp, față de felul în care ne-am obișnuit până acum, astfel că şi zilele libere se vor acorda diferit.
Astfel, de această dată, nu va mai fi o săptămână diferență între Paștele Ortodox și cel Catolic, ci mult mai mult. Paștele ortodox va fi sărbătorit, în 2024, pe data de 5 mai, data fiind fixată pentru duminica următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
Zile libere 2024. Codul Muncii prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
În 2024 au dispărut două zile libere de la stat. Ce trebuie să ştie toţi angajaţii din România
Codul muncii prevede la art.139 alin.(1) ca Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Anul acesta cele trei zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cad in zilele de 3 mai (Vinerea Mare), 5 si 6 mai (prima si a doua zi de Pasti).
Vezi si:
Iar potrivit art.139 alin.(2^1) si (3^1) din Codul muncii, salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Anul acesta, salariatii catolici au dreptul la trei zile libere pentru a sarbatori Pastele catolic, in zilele de 29 martie (Vinerea mare), 31 martie si 1 aprilie (prima si a doua zi de Pasti).
Daca acesti salariati nu isi pot desfasura activitatea in cele trei zile in care salariatii cultului majoritar (orthodox) sarbatoresc Pastele si beneficiaza de zile libere si in aceste zile, acesti salariati vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator. Este indicat ca modul in care se va proceda in astfel de situatii sa se reglementeze intern prin contractul colectiv de munca si/sau prin regulamentul intern.
Vacanţă pentru elevii catolici între 29 martie – 2 aprilie. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că elevii de religie catolică nu sunt obligaţi să participe la cursuri în această perioadă, având în vedere că pe 31 martie este Paştele catolic. În cazul profesorilor de religie catolică, decizia va aparţine fiecărei şcoli în parte. Ministrul a menţionat că, dacă vor fi cursurile suspendate, atunci acestea trebuie recuperate.
“Am trimis chiar astăzi o informare către inspectoratele şcolare judeţene în care evocăm obligaţiile legale conform contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Practic, spunem că la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajaţi care ar putea beneficia de acest drept, de zile libere, şi anume vinerea mare, prima, a doua şi a treia zi de Paşti. Practic, în funcţie de ponderea cadrelor didactice, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ poate decide suspendarea cursurilor pentru aceste zile, pe care le-am amintit, şi stabilirea modalităţilor de recuperare cu aplicarea prevederilor articolului 9 alineatul 4, literele B şi C din regulamentul cadrului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi/sau reorganizarea programului şcolar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi”, a declarat Deca, luni, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
Ea a menţionat că elevii de religie catolică pot lipsi în perioada 29 martie – 2 aprilie, iar absenţele le vor fi motivate.
“De asemenea, elevii care aparţin unui cult religios legal altul decât cel ortodox, pentru care Paştele se celebrează în data de 31 martie, nu au obligaţia participării la cursuri în perioada 29 martie -2 aprilie, fiindu-le motivate la cerere absenţele înregistrate. Am trimis deja această informare şi fiecare Consiliu de Administraţie deja discută şi decide în funcţie de ponderea cadrelor didactice şi de numărul elevilor care se încadrează în aceste prevederi”, a explicat ministrul Educaţiei.
Vacanţă elevi. Potrivit contractului colectiv de muncă pentru Învățământ, pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
Art. 27 – „(5)Pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult. Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.”3
În ceea ce-i privește pe angajații din sistemul bugetar, Guvernul are dreptul, conform Codului Muncii, să stabilească zile libere în plus, pentru a face punte între diverse zile libere nelucrătoare și zilele de weekend.
În acest sens, Codul Muncii stipulează că, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru personalul din sistemul bugetar se stabilesc zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere prin hotărâre a Guvernului, zile care precedă și/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.
În cazul unităţilor sanitare şi al celor de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, Codul Muncii prevede că se vor stabili programe de lucru adecvate prin hotărâre a Guvernului, a căror aplicare este obligatorie.
În cazuri speciale activitatea trebuie continuată. Conform articolului 141 din Codul Muncii, nu se acordă zile libere cu ocazia sărbătorilor legale menționate mai sus în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Salariaților care lucrează în unități sanitare, de alimentație publică sau în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă, li se compensează munca efectuată în zilele de sărbătoare.
Vacanţa de Paşte 2024. Câte zile vor sta elevii acasă de Sărbătorile Pascale
Codul Muncii prevede că acestor salariați li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Cu alte cuvinte, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare în care nu se lucrează conform Codului Muncii, un angajat este plătit dublu.
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere, se mai arată în Codul Muncii.
Este important de menționat că zilele libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale nu se scad din zilele de concediu de odihnă (durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, potrivit Codului Muncii).
„Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual”, se arată pe site-ul Inspecției Muncii.
Această prevedere se regăsește în articolul 145 din Codul Muncii.
Când pică Paştele în 2024, dar şi în anul 2025 sau 2026. Lista datelor la care se va sărbători Paştele Ortodox în următorii ani:
Paşte Ortodox 2024 – 5 mai;
Paşte Ortodox 2025 – 20 aprilie;
Paşte Ortodox 2026 – 12 aprilie;
Paşte Ortodox 2027 – 2 mai;
Paşte Ortodox 2028 – 16 aprilie;
Paşte Ortodox 2029 – 8 aprilie;
Paşte Ortodox 2030 – 28 aprilie.
Când pică Paştele Catolic în următorii ani:
Paște Catolic 2024 – 31 martie
Paște Catolic 2025 – 20 aprilie
Paște Catolic 2026 – 5 aprilie
Paște Catolic 2027 – 28 martie
Paște Catolic 2028 – 16 aprilie
Paște Catolic 2029 – 1 aprilie
Paște Catolic 2030 – 21 aprilie